Aardappel-venkelsalade met zalm

Aardappel-venkelsalade met zalm-1871

Deze aardappel-venkelsalade stond direct na de eerste hap met stip op mijn favorietenlijst: hij is heerlijk fris van smaak en heeft een knapperige bite! Gecombineerd met een stukje gegrilde of gebakken zalm een op en top verwengerecht voor een drukke doordeweekse werkdag. 

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 500 g vastkokende nieuwe aardappels
  • 1 venkel
  • 1 sjalot
  • 2 tomaten
  • 75 g olijven
  • Paar takjes dille en peterselie, fijngehakt
  • 1 citroen
  • Extra vierge olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 4 zalmfilets

Aardappel-venkelsalade met zalm-1866

Bereiding
Kook de aardappels met schil in een ruime pan met kokend en gezouten water, totdat ze gaar zijn.

Snijd ondertussen de venkel in flinterdunne plakjes — het harde kontje aan de onderkant van de venkel verwijderd, het bovenste groen van de venkel achterhouden voor garnering. Doe de venkel in een ruime kom. Pel de sjalot en snijd in flinterdunne plakjes. Snijd de tomaten in stukken. Halveer de olijven. Voeg de sjalot, tomaten, olijven, dille en peterselie toe aan de venkel. Breng op smaak met een flinke scheut olijfolie en het sap van een halve citroen. Breng goed op smaak met peper en zout.

Giet de aardappels af en pel ze als ze nog heet zijn. Snijd de aardappels in kwarten en voeg toe aan de venkelsalade. Hussel voorzichtig om. Breng extra op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper.

Verhit een grill- of koekenpan en laat heet worden. Bak de zalmfilets circa 2 minuten aan beiden kanten, of totdat ze nét gaar zijn. Bestrooi met zout en peper.

Ik vind zalm het lekkerst als de binnenkant nog net niet helemaal gaar is. Hij smelt dan bijna op je tong.

Schep de aardappel-venkelsalade op borden en serveer met de zalm.

Aardappel-venkelsalade met zalm-1874

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*