Aardappelgratin met bouillon – pommes boulangère

Aardappelgratin met bouillon - pommes boulangère

In Frankrijk heeft deze bijzonder smakelijke aardappelgratin de mooie naam ‘pommes boulangère’. Door het gebruik van bouillon is deze gratin een stuk lichter dan de klassieke variant met room en kun je er heerlijk guilt free van genieten!

Bijgerecht – 4 personen – 40 minuten + 40 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 400 ml kippenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 4 grote aardappels
  • Extra vierge olijfolie
  • Zeezout en peper uit de molen
  • Paar kleine klontjes boter

Verder nodig

  • Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng de bouillon met de tijm en rozemarijn aan de kook en voeg dan 3 uitgeperste tenen knoflook toe. Draai het vuur uit en laat de bouillon 20 minuten trekken. Daarna zeef je de bouillon.

Hak de overige 2 knoflooktenen fijn en bak ze samen met de uien op laag vuur in wat olijfolie, totdat ze zacht zijn.

Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in flinterdunne plakjes. Leg de aardappels en uien in laagjes in de ovenschaal, bestrooi steeds iedere laag met zout en peper, en eindig met een laag aardappels.

DSC_0571_800x536

Schenk zoveel bouillon in de ovenschaal totdat deze voor 2/3 gevuld is (je hoeft misschien niet alle bouillon te gebruiken). Druk de aardappels aan en druppel er nog wat olijfolie overheen. Verdeel de klontjes boter erover en bak 35 tot 40 minuten in de oven, of totdat de aardappels zacht zijn en de bovenkant goudbruin is.

Aardappelgratin met bouillon - pommes boulangère

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*