Aardappelquenelles maken

Aardappelquenelles maken

Traditioneel is een quenelle een gepureerd en gepocheerd visgerecht, geserveerd als ovaalvormig balletje. Tegenwoordig kom je echter ook quenelles tegen die gemaakt zijn van vlees, gevogelte of aardappelpuree. Wanneer wij thuis aardappelpuree eten, presenteer ik dit vaak in de vorm van een aardappelquenelle. Want naast dat deze aardappelquenelles natuurlijk gewoon lekker smaken, ziet de presentatie er een stuk smakelijker uit dan zo’n kwak puree op je bord. Het oog wil tenslotte ook wat!

Dit recept voor aardappelquenelles is makkelijk en snel, omdat we de quenelles niet hoeven te pocheren. De vorm van een quenelle ontstaat met behulp van twee natte eetlepels. Je schept wat puree op de ene lepel en dan schuif je puree vervolgens op de andere lepel. Ga zo, om en om, door totdat je een mooi, glad en ovaal gevormd balletje hebt en laat hem van de lepel af, voorzichtig op je bord glijden. Onderstaande afbeelding vond ik op wikipedia en geeft de techniek eenvoudig en duidelijk weer.

800px-How_to_form_a_quenelle

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
700 g aardappels
2 el crème fraîche
50 g roomboter, gesmolten
Zout en peper
Eventueel vers gehakte tuinkruiden naar smaak

Bereiding
Kook de aardappels met schil in licht gezouten water totdat ze gaar zijn.

DSC_9502_800x536

Giet de aardappels af en zet ze even kort terug op het vuur om droog te stomen.

DSC_9516_800x536

Laat ze iets afkoelen en pel ze. Stamp de aardappels fijn en roer de gesmolten boter en crème fraîche erdoor.

DSC_9517_800x536

Je moet een dikke, gladde puree krijgen.

DSC_9523_800x536

Breng de aardappelpuree goed op smaak met zout en peper en vorm er vlak voor het serveren quenelles van volgens bovenstaande omschrijving.

DSC_9546_800x536

Eet smakelijk!

Tip!
In plaats van crème fraîche en boter kun je de aardappelpuree ook glad roeren met extra vierge olijfolie. Ik gebruik ook vaak snelle, zelfgemaakte knoflookolie door een flinke scheut olijfolie zachtjes te verwarmen, samen met één of twee uitgeperste knoflooktenen. Een minuutje laten treken op laag vuur et voilà! Of gebruik de olie van bijvoorbeeld een potje zongedroogde tomaten om de puree op smaak te brengen!

Comments

  1. wat is het recept van de sperziebonen bij dit gerecht?

Speak Your Mind

*