Aardappels uit de oven met knoflook en rozemarijn

Aardappels uit de oven met knoflook en rozemarijn

Deze aardappels met rozemarijn en knoflook uit de oven zijn simpelweg verrukkelijk! Zacht van binnen en knapperig en krokant van buiten. De bereiding van deze aardappels is super simpel en stressvrij, de oven doet namelijk al het werk.

De aardappels hoeven van tevoren niet voorgekookt en geschild te worden. Je hoeft ze enkel even goed af te spoelen met water, droog te deppen en in stukken te snijden. Gebruik het liefst wel nieuwe aardappels waarvan de schil dun is en niet teveel beschadigd. De schil van de aardappel bakt in de oven heerlijk krokant!

Knoflook
De knoflookteentjes kunnen zowel gepeld als ongepeld (ze worden dan gepofd in de schil) toegevoegd worden. Ik pel ze altijd van tevoren omdat ik te ongeduldig ben ze achteraf eerst uit het velletje te moeten knijpen.

DSC_2268_800x536

Als je de knoflooktenen ongepeld toevoegt, kun je de knoflook na het bakken zo uit de schil knijpen en krijgt de knoflook een hele zachte en subtiele smaak. Werkelijk verrukkelijk!

Rozemarijn
Rozemarijn is een heerlijk en aromatisch kruid en kun je toepassingen in vele gerechten. In de zomer heb ik buiten altijd een grote pot met rozemarijn staan omdat het er mooi uitziet, lekker ruikt en vooral erg lekker is. Het is een makkelijk en dankbaar plantje en heeft, naast af en toe wat water geven, bijna geen verzorging nodig. Meestal heb je maar een paar blaadjes rozemarijn nodig in een gerecht omdat het sterk van smaak is. Wanneer je een pakje verpakte rozemarijn in de supermarkt koopt is het handig om dit in te vriezen. Zo heb je altijd verse rozemarijn achter de hand.

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo nieuwe aardappels
1 takje rozemarijn
paar (of meer dan een paar 🙂 knoflooktenen
olijfolie
zeezout uit de molen

DSC_2262_800x536

Bereiding
Boen de aardappels schoon onder de kraan (ik gebruik een aardappelborsteltje) en dep ze goed droog.

DSC_2265_800x536

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappels in middelgrote stukken en verdeel ze, liefst in een enkele laag, in een ovenschaal of braadslee. Voeg de knoflooktenen en hele takjes rozemarijn toe en besprenkel alles royaal met olijfolie. Hussel door elkaar zodat alle aardappels bedekt zijn met een laagje olie.

DSC_2286_800x536

Breng op smaak met gemalen zeezout en schuif de schaal in de oven. Schep de aardappels om de 15 minuten een keertje om. Bak ongeveer 45 minuten in de oven of totdat de aardappels goudbruin en krokant zijn. Verwijder de takjes rozemarijn en proef of de aardappels goed op smaak zijn, voeg eventueel nog wat extra zeezout toe.

DSC_2311_800x536

Eet smakelijk!

Comments

  1. aardappel tip: neem eens een opperdoezer ronde een heerlijk smakelijk aardappelte

  2. Goddlijk :-). Ik doe er zelf ook nog tijm bij en je kunt het wat zoeter maken door honing te druppelen (niet te veel) of juist frisser door schijfjes citroen er bij te doen. Dat laatste zeker als je er kippenpootjes bij doet, erg lekker.

  3. Jeannet Roozeboom says:

    Heerlijke aardappeltjes! Bedankt voor de heldere uitleg.
    Grz. Jeannet

Speak Your Mind

*