Aardappeltaart met spek en ui

Aardappeltaart met spek en ui

Hoewel er op zijn tijd beslist niets mis is met een lekkere gekookte aardappel, ligt hij bij ons thuis maar zelden op het bord. Er zijn gewoon zoveel andere lekkere gerechten met aardappel dat ik het zonde vind hem slechts gekookt te eten.

Deze aardappeltaart met gebakken spek en ui is ontzettend smaakvol en voedzaam. Serveer hem als bijgerecht of als hoofdgerecht met een simpele groene salade.

Ingrediënten
4-5 grote vastkokende aardappels
1 grote ui
1 teentje knoflook
bakje mager gerookte spekblokjes
ongezouten roomboter
zout en peper uit de molen

DSC_4054_800x536

Verder nodig
ronde quichevorm, keukenmachine, koekenpan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels, spoel ze af en dep ze droog. Pel de ui. Snijd de aardappels in hele dunne plakjes. Ik gebruik hier graag mijn keukenmachine voor omdat de aardappelschijfjes dan allemaal dezelfde dikte krijgen en alles dus tegelijk gaar is. Leg de aardappels op een bord en doe hetzelfde met de ui.

Bak de spekjes in een droge koekenpan op laag vuur langzaam uit. Voeg als ze goudbruin zijn de uien toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.

DSC_4063_800x536

Laat de ui niet bruin worden. Breng op smaak met zout en peper (pas op met het zout want de spekjes zijn ook zout). Vet ondertussen de quichevorm in met wat olie en wrijf de schaal in met een opengesneden knoflookteentje. De andere helft van het knoflookteentje mag uitgeperst worden en voeg je de laatste minuut toe aan de uien.

Maak nu laagjes in de quichevorm. Begin met een laagje aardappels, zout en peper, vlokjes boter,

DSC_4058_800x536

nog een laagje aardappels en wat uien-spekmengsel.

DSC_4070_800x536

Ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn of totdat de ovenschaal vol zit. Eindig met een laagje aardappels, zout en peper en vlokjes boter.

DSC_4071_800x536

Bak de aardappeltaart ongeveer 45 minuten in de oven of totdat de aardappel gaar is en de bovenkant goudbruin. Ik heb halverwege de baktijd nog wat extra vlokjes boter op de bovenkant gelegd om hem mooi goudbruin te krijgen.

Aardappeltaart met spek en ui

Wij aten de aardappeltaart als hoofdgerecht met een simpele groene salade. Eet smakelijk!

Comments

  1. Hallo Annemiek,

    Wat een makkelijk en smakelijk recept…. Gisteren zelf uitgetest en vandaag nog wat aangepast (kleinere ovenschaal, waardoor een hoger resultaat) voor gasten die vanavond hier blijven dineren.
    Ze krijgen ook de gebakken feta als voorgerecht met een kleine Griekse salade, ook uit jouw koker, maar daarover later meer.

    Groetjes uit Frankrijk,
    Franca

    • O wat leuk Franca! En wat een verrukkelijke combi: gebakken feta met Griekse salade. Heerlijk! Hopelijk was het een geslaagd diner … 🙂

      • Franca says:

        Het was heerlijk…. de aardappeltaart met kip (champi, uien, kerriepoeder, room, maizena, witte wijn en verse peterselie) in een coquotte met trostomaatjes uit de oven met verse rozemarijn uit eigen tuin erbij….. Alles ging op.
        De feta heb ik ook op gereageerd.

        Ben blij met jou!

Speak Your Mind

*