Video: aardbeien-stracciatellakwarktaart

Klik hier als je de video niet kan zien — Over twee weken is het Moederdag en dus een mooie gelegenheid om liefhebbende moeders eens extra te verwennen. Speciaal voor de gelegenheid maakte ik deze aardbeien-stracciatellakwarktaart: een luchtige aardbeienkwarkvulling met kleine stukjes chocolade op een knapperige koekjesbodem. Welke moeder wordt daar nu niet gelukkig van!

Ingrediënten

  • 200 g mariabiscuits
  • 150 g roomboter
  • 6 el Cointreau (eventueel te vervangen door sinaasappelsap)
  • 12 blaadjes gelatine
  • 500 g aardbeien
  • 450 g volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 50 g pure chocolade, in kleine stukjes gehakt (zie onderstaande opmerking)

Eventueel extra voor garnering

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g pure chocolade

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, bakpapier, keukenmachine, elektrische handmixer, spuitzak met spuitmond

Bereiding
Vet de springvorm in met boter. Week de gelatine in een kom met ruim koud water.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Maal ondertussen de koekjes in de keukenmachine tot fijn poeder. Voeg de koek toe aan de gesmolten boter en meng goed. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de onderkant van een lepel. Zet weg in de koelkast.

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes (houd 8 mooie aardbeien — met het kroontje eraan! — achter voor garnering). Pureer de aardbeien tot een vloeibaar geheel.

Verwarm de Cointreau in een steelpan — let op: niet laten koken! —, en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de Cointreau. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat iets afkoelen.

Roer in een kom de kwark, suiker, aardbeienpuree, gehakte chocolade en gelatinemengsel door elkaar.

Na het fijnhakken van de chocolade heb ik hem gezeefd in een fijne zeef. Zo verwijder je het fijne gruis en houd je alleen kleine stukjes chocolade over.

Klop de slagroom stijf en spatel door het kwarkmengsel. Giet over de bodem van de springvorm en laat opstijven in de koelkast, minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht.

Afmaken

Smelt voor de garnering de 100 gram pure chocolade au bain-marie. Halveer 5 aardbeien (kroontje laten zitten) en dip ze voor de helft in de chocolade. Leg op een velletje bakpapier en laat uitharden. Dip ook de overige 3 hele aardbeien voor de helft in de chocolade, leg op een vel bakpapier en laat uitharden.

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de klopfix. Doe in een spuitzak en spuit circa 9 mooie rozetjes op de taart. Leg op elke toef slagroom een halve aardbei. Leg de overige 3 aardbeien in het midden van de taart. Verwijder de springvorm en trek voorzichtig het bakpapier van de taartrand.

aardbeien-stracciatellakwarktaartaardbeien-stracciatellakwarktaart

Enjoy!

Comments

  1. Marinda says:

    Heerlijke taart! Moest me inhouden de vulling niet vast op te lepelen voor deze in de vorm ging.

  2. Sandra says:

    Ik ben al helemaal fan van de aardbeien kwarktaart, dus ga deze binnenkort ook maken. Deze lijkt mij ook super, we zijn hier allemaal gek op chocolade! Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk niet zo van de taart ben om zelf te eten (wel om te maken 😉 ), maar ik ben helemaal weg van jou kwarktaart. Super makkelijk om te maken en super lekkerrrrrr

    Groetjes Sandra

  3. Afgelopen weekend heb ik deze taart gemaakt. Hij was echt super lekker. Je proeft heel goed de verse aardbeien. Voor herhaling vatbaar!

  4. Rianne says:

    Hmm ik heb hem vanavond gemaakt helaas heb ik alles weg moeten gooien.
    De gelatine is gaan klonteren.
    Heb alles gedaan wat moest, heel even af laten koelen en toen is alles gaan klonteren.
    Jammer!

    • Hoi Rianne, o dat is balen zeg. 🙁 Als je alles gedaan hebt zoals ik heb omschreven en zoals ik in de video laat zien weet ik niet wat er mis is gegaan. Het enige dat ik kan bedenken is dat het gelatinemengsel misschien teveel was afgekoeld, of dat je niet geroerd hebt toen je de gelatine aan het kwarkmengsel toevoegde.

      • Rianne says:

        Ja balen hoor!
        Ik heb de sinaasappelsap verwarmd, van het vuur gehaald, gelatineblaadjes uitgeknepen en er echt heel goed doorheen geroerd. Dit zelfs misschien te lang dat hij te ver is terug gekoeld? Daarna de aardbeienpuree etc. door elkaar geroerd en toen wilde ik de gelatine erdoorheen doen was het al helemaal stroperig. Kreeg het al bijna niet meer uit de pan.
        Zijn drie eetlepels vloeistof misschien te weinig voor de gelatine dat de verhouding niet meer klopt? Of toch te ver afgekoeld? Ik ben heel benieuwd want wil hem toch nog wel een keer opnieuw maken!

        • Ik denk dat de hoeveelheid sinaasappelsap (of Cointreau) inderdaad te weinig is. (Ik doe het altijd op gevoel, dus vind het lastig exacte hoeveelheden aan te geven.) Ik heb de hoeveelheid nu verdubbeld in bovenstaand recept Rianne. Bedankt voor je reactie! Ben heel benieuwd naar het resultaat Rianne … 🙂

  5. Rianne says:

    bekleed je de springvorm eerst de bodem en daarna de zijkant met bakpapier?

    • Hoi Rianne, ik had zowel de bodem als de zijkanten bekleed met bakpapier, maar kwam er later achter dat je dit beter niet kunt doen. Lekker achterwege laten dus, alleen de springvorm goed invetten is voldoende.

  6. Janita says:

    Dat ziet er lekker uit!! Als ik sinaasappelsap gebruik i.p.v. Cointreau, kan ik dan dezelfde bereidingswijze aanhouden? Ook verwarmen dus? Alvast bedankt voor het antwoord.

  7. Rianne says:

    Ooooh😍😍 bedankt, hij ziet er zo mooi uit.
    Normaal hou ik niet zo van kwarktaart maar deze ga ik toch zeker proberen!
    Die aardbeitjes met chocola zien er ook zo mooi uit:-)

Speak Your Mind

*