Aardbeienkwarktaart

Aardbeienkwarktaart

Zondag bakdag!

Althans, zo is dat bij ons de laatste tijd. Zondags probeer ik niet te werken (lees: bezig zijn met KeukenLiefde), maar ja, wat is werken? Ook op een luie zondag vind ik het heerlijk om samen met mijn zoete Ella-Marie de keuken in te duiken voor de zoetste baksels.

Deze frisse aardbeienkwarktaart stond al tijden op mijn nog-te-bakken-lijstje – nu was het moment daar; er gaat namelijk niets boven Hollandse aardbeien van het seizoen! Ze zijn weer volop verkrijgbaar en exploderen van zoetigheid.

O, psssst … natuurlijk is dit ook het perfecte verwentaartje voor de allerzoetste papa’s!

Taart/gebak voor 10 – 12 punten — 30 minuten + minimaal 3 uur opstijven in de koelkast

Ingrediënten

  • 200 g theebiscuits (bijv. mariabiscuits)
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 11 blaadjes gelatine
  • 500 g aardbeien
  • 1 perssinaasappel
  • 500 g magere kwark
  • 220 g witte basterdsuiker
  • 250 g slagroom

Eventueel extra om te garneren

  • 125 ml slagroom
  • Half zakje klopfix
  • Poedersuiker

Verder nodig
Ronde springvorm van 24 cm, keukenmachine, elektrische handmixer, eventueel een spuitzak met spuitmond voor rozetjes

Bereiding
Vet de springvorm in met boter. Week de gelatine in een kom met ruim koud water.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Maal ondertussen de koekjes in de keukenmachine tot fijn poeder. Voeg de koek toe aan de gesmolten boter en meng goed. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de onderkant van een lepel. Zet weg in de koelkast.

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes (houd 4 mooie aardbeien met kroontje achter voor garnering). Pureer de aardbeien tot een vloeibaar geheel.

Snijd de sinaasappel doormidden en pers één helft uit. Snijd van de andere sinaasappel een smal plakje af en snijd in kleine driehoekjes. Bewaar deze, samen met de achtergehouden aardbeien, voor garnering.

Roer in een kom de kwark, suiker en het aardbeiensap door elkaar.

Klop in een andere kom de slagroom stijf. Verhit de sinaasappelsap in een steelpan — let op: niet laten koken! —, en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het warme sap. Roer totdat de gelatine is opgelost.

Roer de slagroom door het kwarkmengsel en voeg dan — terwijl je goed blijft roeren — de gelatine toe. Giet dit mengsel over de bodem van de springvorm en laat opstijven in de koelkast, minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht.

Vlak voor serveren.

Snijd met een mes voorzichtig de rand van de taart los en verwijder de springvorm. Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker (naar eigen smaak) en de klopfix.  Doe de slagroom in een spuitzak en spuit circa 9 mooie rozetjes.

Snijd de achtergehouden aardbeien (laat de kroon zitten) in vieren. Leg op elk toefje slagroom een stukje aardbei en stukje sinaasappel.

Aardbeienkwarktaart

Eet smakelijk!

Comments

  1. Caren Borgers says:

    Als ik de kwark wil vervangen door boeren yoghurt, kan ik dan dezelfde hoeveelheid yoghurt ipv kwark aanhouden?

    • Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee Caren, maar ik denk dat het wel kan. Uitproberen dus. Ik zou inderdaad dezelfde hoeveelheid aanhouden. Misschien een extra blaadje gelatine toevoegen omdat yoghurt wat dunner is dan kwark. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! 🙂

Speak Your Mind

*