Aardbeientaart met custardroom

Aardbeientaart met custardroom

Mijn dochter mocht voor haar afgelopen derde verjaardag zelf een verjaardagstaart uitkiezen. Ze hoefde daar niet lang over na te denken en koos er maar liefst twee: deze aardbeientaart en chocoladetaart! Ze heeft nu al smaak kan ik je zeggen…

Je kunt de bodem voor deze taart zelf maken met zoet korstdeeg en deze blind bakken voor een knapperig resultaat, of je gebruikt een kant-en-klaar gekochte taartbodem. Aan jou de keus.

Ingrediënten

  • 1/2 portie zoet korstdeeg of een kant en klare taartbodem
  • 30 gram custardpoeder
  • 250 ml melk
  • 30 gram suiker + 2-3 zakjes vanillesuiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 grote bak Hollandse aardbeien
  • Boter om bakvorm in te vetten

DSC_0293_800x536

Verder nodig
Ronde dichte bakvorm van 28 cm, bakpapier, vershoudfolie, deegroller, steunvulling bijv. rijst of gedroogde peulvruchten, steelpan, garde, spatel, elektrische handmixer

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap iets groter dan de bakvorm. Vouw de lap voorzichtig dubbel en til hem in de vorm. Vouw hem dan weer open en bekleed de bodem en randen met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed vervolgens met bakpapier en de steunvulling.

DSC_0325_800x536DSC_0329_800x536

Bak in de oven voor 15-20 minuten of totdat de bodem licht goudbruin is. Verwijder het bakpapier en de steunvulling en bak nog eens 5 minuten zonder steunvulling tot de bodem goudbruin is. Roer het custardpoeder met 30 gram suiker en wat eetlepels melk tot een vloeibaar papje. Verwarm de melk en voeg al roerend het papje toe tot het is opgelost in de melk. Breng de custard al roerend aan de kook en zet het vuur dan zacht.

DSC_0300_800x536

Laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken tot de custard dikker wordt. Zet het vuur uit en leg een stukje vershoudfolie over de pudding om velvorming te voorkomen.

DSC_0306_800x536

Laat de pudding helemaal afkoelen.

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker (hoeveelheid naar eigen smaak). Roer de afgekoelde custard goed los en spatel dan door slagroom.

DSC_0347_800x536

Verwijder de afgekoelde taartbodem uit de bakvorm en leg op een mooie taartschaal.

DSC_0390_800x536

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Verdeel de custardroom over de taartbodem en garneer met de aardbeien.

DSC_0393_800x536

Bestrooi de taart voor serveren met poedersuiker. De poedersuiker trekt uiteindelijk in de aardbeien en laat een zoet en glanzend laagje achter.

DSC_0405_800x536Aardbeientaart met custardroomDSC_0600_800x536

In Italie wordt deze taart gemaakt met banketbakkersroom en verkocht onder de naam Crostata di fragole.

Geniet ervan!

Comments

  1. Danielle says:

    Ik ben de taart vandaag aan het maken voor mijn jarige dochter. De afgekoelde custardpudding heb ik net door de slagroom geschept, maar dat klontert wel behoorlijk. Wat kan ik daar de volgende keer aan doen? Het smaakt wel lekker hoor.

    • Hoi Danielle,

      Gefeliciteerd met je dochter! Wat vervelend dat het zo klontert. De volgende keer zou ik de custard eerst goed losroeren, alvorens je het door de slagroom roert. Hoewel het bij mij niet klonterde, heb ik het toch aangepast in bovenstaand recept.

  2. Hoi Annemiek,

    Wat is de maat van de bakvorm?

    Alvast bedankt

Speak Your Mind

*