Ajam ketjap

Ajam ketjap

Deze ajam ketjap (kip in zoete ketjapsaus) is onweerstaanbaar lekker en smaakt verrukkelijk bij mijn romige kokosrijst en gewokte witte kerriekool met rozijntjes.

Het lekkerste resultaat krijg je wanneer je de kip een hele nacht laat marineren maar heb je hier geen tijd voor is drie kwartier marineren ook prima.

Ingrediënten voor 2 personen
2 kipfilets
stukje verse gember, geschild en geraspt*
1 teentje knoflook, gepeld en uitgeperst
3 à 4 el ketjap manis
1 el sesamolie
arachideolie
halve ui, gepeld en gesnipperd

*Verse gember koop je altijd teveel. Ik vries de gember gewoon in. Wanneer je een stukje nodig hebt snijd je met een scherp mesje een stukje schil weg (dit gaat vrij makkelijk) en rasp je wat je nodig hebt. De rest vries je gewoon weer in. Zo heb je altijd verse gember bij de hand.

DSC_1294_800x536

Bereiding voor de marinade
Snijd de kipfilet in dobbelstenen. Doe de kip in een kom en voeg hier de geperste knoflook, gember, ketjap en sesamolie aan toe. Meng alles goed door elkaar. Laat de kip nu minimaal 45 minuten, maar het liefst langer, in de marinade staan.

Bereiding voor de ajam ketjap
Verhit een koekenpan met een scheutje arachideolie. Fruit eerst het gesnipperde uitje totdat deze zacht is en voeg dan de gemarineerde kip toe.

DSC_1321_800x536

Voeg een scheutje water toe en voeg eventueel nog wat extra ketjap manis toe als de kleur van de saus te licht is.

DSC_1326_800x536

DSC_1328_800x536

De kleur van de saus moet lichtbruin zijn. Stoof de kip op zacht vuur langzaam gaar en laat de saus inkoken. Als het vocht verdampt is maar de kip nog niet gaar voeg je nog wat extra water toe. Het vocht moet uiteindelijk veranderen in een licht stroperige ketjapsaus.

DSC_1334_800x536

Ik serveerde de ajam ketjap met gewokte witte kerriekool met rozijnen en romige kokosrijst.

Ajam ketjap

Eet smakelijk!

Comments

  1. Aiiiii gebruik dan geen ketjap van Conimex! Dat is serieus vloeken in de Indische keuken

  2. Hallo, de kip volgens het recept gemaakt heerlijk, goede tip over de gember invriezen doe ik nu ook. Ik vries ook mijn rode pepers in blijft een jaar goed in de vriezer, ik ga er van uit dat het ook kan met madamjanet pepers.

  3. Heerlijk recept, maar even een (zeur)tip…. Ketjap manis van Conimex…? Doe jezelf een plezier en haal bij de toko eens een andere (lees: goede), zoals die van ABC. Niet vergelijkbaar! Vriendelijke groet 🙂

  4. Dit was weer smullen!

  5. Ai. Dat doet mijn Indische hart toch zeer. Babi is varken in het Maleis. Ajam is kip in het Maleis. En nu is het Maleis een wel heel simpele taal. Anak is kind. ‘Anak anak’ is kinderen.
    ‘Babi babi’ is ‘varkens’ en ‘ajam ajam’ is ‘kippen’.
    Dit gerecht is nu eenmaal ajam ketjap. Kip met ketjap. Geen varken.

  6. Met kipfilet? Eh … moet het dan niet ajam ketjap heten?

Speak Your Mind

*