Appelkruimelkoek van het bakblik

Appelkruimelkoek van het bakblik

Het is geen geheim dat ik dol ben op taart. Maar er is één taart waar ik nooit genoeg van krijg: appeltaart! Dit keer ging ik aan de slag met een appelkruimelkoek van het bakblik. Dat is weer eens iets anders dan de klassieke ronde appeltaart.

Dit is het perfecte gebak voor de bakdummies onder ons: het is supermakkelijk om te maken en kan niet mislukken! Of je moet echt de allergrootste, allerklunzigste bakdummie zijn. Onthoud dan één ding: wat er ook gebeurt, ik hou van je!

Tevens is dit de ideale taart om te maken voor een verjaardag of feestje, want je kunt er mooie vierkantjes van snijden. Dat hapt lekker makkelijk weg. 🙂

Voor een extra bite voeg ik gehakte walnoten en hazelnoten toe. Houd je niet van noten? Laat ze gewoon achterwege.

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 145 g witte basterdsuiker
  • 175 g ongezouten roomboter, koud en in kleine blokjes gesneden
  • Snufje zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels (ik gebruik graag een mix van Goudreinet en Elstar), ongeschild
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 el witte rozijnen, minimaal een uur tot maximaal een dag in rum, witte wijn of water geweekt, daarna laten uitlekken
  • 1,5 el custardpoeder (niet afgestreken, maar met een flinke kop erop)
  • 1 handje walnoten, grof gehakt
  • 1 handje hazelnoten, grof gehakt

Verder nodig
Browniebakvorm van ca. 31×20 cm, vel bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met een vel bakpapier.

Meng de bloem, basterdsuiker, roomboter en snuf zout in een kom en kneed met je handen tot een kruimeldeeg. Doe iets minder dan de helft van het kruimeldeeg in een andere kom en roer hier de helft van de walnoten en hazelnoten doorheen. Dek af met vershoudfolie en zet weg in de koelkast. Voeg 1 eetlepel koud water toe aan het overige kruimeldeeg, kneed door en druk het deeg uit over bodem van de bakvorm. Zet in de koelkast.

Schil de appels, snijd in kleine blokjes en meng met de overige ingrediënten. Verdeel over de taartbodem en druk goed aan. Verdeel het overige kruimeldeeg erover en bak 50 tot 60 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Laat de taart in de bakvorm volledig afkoelen. Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker en snijd in vierkantjes.

Appelkruimelkoek van het bakblik

Appelkruimelkoek van het bakblik

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(19 stemmen)
30 reacties

Deel je liefde

  1. Joke Verhoeven

    Kan je in plaats van bloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ?

    1. Dat kan Joke.

  2. chelle

    Hoi, in de beschrijving staat niks meer over de custardpoeder. Waar moet dit worden toegevoegd? En wat is dan het effect ervan? Smaak of ..

    1. Hoi Chelle, er staat: ‘Schil de appels, snijd in kleine blokjes en meng met de overige ingrediënten’. De custardpoeder roer je dus door de appel. 🙂 Dat geeft een hele lekkere smaak aan de appelvulling en het absorbeert het appelvocht waardoor de bodem niet klef wordt.

  3. Isa

    Voor hoeveel mensen is dit recept?

    1. Je kunt hier makkelijk 12 mooie stukken uit snijden Isa. Enjoy!

      1. Leonie

        Hij staat in de oven!! Je kunt de oven trouwens best wel later pas aanzetten. Zo halverwege het schillen van de appels. Ik had vrij kleine appeltjes en ik blééf maar schillen. Uiteindelijk wel 20 appeltjes en toen was het nog steeds geen anderhalve kilo. Frustrerend! Toen gooide ik het appelmengsel in het bakblik en bleek het te veel te zijn. Morgen dus appelflappen maken

  4. Willeke

    Hoi Annemiek,
    Kan ik deze taart ook maken op een metalen draaiplateau in een combimagnetron of kies je liever voor een taartvorm van bijv. aardewerk?
    Gr. Willeke

    1. Hoi Willeke, met beiden heb ik geen ervaring maar ik denk dat het allebei kan…. 🙂

  5. Jessica

    Deze heerlijke taart al een aantal keer gemaakt. De laatste paar keren met een laagje amandelspijs op de bodem onder de appels. Jummie ?.

  6. Stephanie

    Klinkt goed! Hoelang en hoe kun je het bewaren?

    1. Ik bewaar taart en gebak het liefst in onze kelder, dus op een koele, donkere en droge plek. Een paar dagen bewaren lukt zeker. In de koelkast wordt gebak altijd zo vast.

  7. Anny kersten

    Pas jouw site ontdekt. Prachtige recepten en niet moeilijk met de ingrediënten. Heb al heel wat favorieten opgeslagen. Ook fijn met die duidelijke foto’s. Chapeau!!

    1. Leuk om te horen Anny! 🙂

  8. Annelies

    Super lekkere taart! Vorig weekend gemaakt.
    Afijn ik wist het van te voren al want al je recepten zijn lekker en smaakvol!

    1. Fijn om te horen dat hij gesmaakt heeft Annelies! En bedankt voor je mooie compliment.

  9. willeke-its-me

    Dit is ook al lekker. Ik kom alleen maar lekkere en leuke recepten op je site tegen..
    Ga zo door

    1. Bedankt Willeke, leuk om te horen! 🙂

  10. hanny verwoerd

    Hallo lieve keukenliefde. Waarmee kan ik de custardpoeder vervangen? Hebben ze hier in Italie niet.

    1. Je kunt het vervangen door maizena Hanny. 🙂

  11. Wat een superleuke site heb je. Pas ontdekt, maar nu al fan. 🙂
    Ga zo deze taart maken. reuze benieuwd.

    Groetjes,
    Bianca

    1. Leuk om te horen Bianca! Ben heel benieuwd wat je van de taart vindt. 🙂

  12. Riny

    Ik moet glutenvrij eten. Wij hebben de taart dus glutenvrij gemaakt. Hij smaakte heerlijk. Op de bodem strooien we een beetje glutenvrij paneermeel om het vocht van de appels op te vangen. We deden wel wat minder appels. De taart gaan we vaker maken..Dankjewel voor het recept…

    1. Bedankt voor de glutenvrije tip Riny. Leuk om te horen dat hij gesmaakt heeft! 🙂

  13. Rianne

    Ik heb afgelopen weekend deze taart gemaakt en hij was super lekker! Ook viel die goed in de smaak bij m’n familie. 🙂

    1. Leuk om te horen Rianne! 🙂

  14. Saskia

    Hoi,

    Welke afmeeting heeft het bakblik wat je gebruikt hebt? Ik hoor het graag.

    Groetjes,
    Saskia

    1. Ik gebruikte een browniebakblik van ca. 31×20 cm

      1. chris

        Hoi Annemiek, voor hoeveel personen is dit recept?
        Ik wil het maken voor mijn oma’s verjaardag (ong 20 pers).

        1. Hoi Chris, dat hangt natuurlijk af van de grootte van de punten, maar 10 stukken gaat zeker lukken.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde