Appelkruimeltaart

AppelkruimeltaartSoms is een stukje appeltaart alles wat je nodig hebt. Met een kopje thee erbij. Even simpelweg genieten. Dit keer maakte ik een appelkruimeltaart die zeker niet voor de ‘gewone’ appeltaart onder doet. Ik maak de taart op het bakblik waardoor je eigenlijk een soort grote appelkruimelkoek krijgt.

De knapperige zanddeegbodem wordt rijkelijk belegd met een heerlijke zachte appelvulling en tot slot royaal bedekt met een laag verrukkelijke deegkruimels.

De appels in deze taart bak ik eerst aan met wat boter in de koekenpan. Zo worden ze wat zachter en krijg je een heerlijke smeuïge appelvulling. Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor een groot bakblik vol en je snijdt er met gemak 15 tot 20 royale punten van. Ideaal voor een verjaardag!

Ingrediënten voor de appelvulling
2 kilo appels, ik gebruikte dit keer jonagold maar mijn voorkeur gaat uit naar zuurdere appels zoals de goudranet.
kaneelpoeder
abrikozenjam of witte basterdsuiker (ik gebruikte dit keer alleen de basterdsuiker)
boerenjongens (rozijnen op brandewijn)
custardpoeder

Ingrediënten voor de zanddeegbodem
350 gram bloem
100 gram witte basterdsuiker
150 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
1 ei
50 ml melk

Ingrediënten voor de kruimels
250 gram bloem
180 gram suiker (ik gebruik voor de kruimels altijd rietsuiker)
180 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
1 tl kaneelpoeder

Bereiding
Meng de ingrediënten voor het zanddeeg en kneed hier met je handen snel een ronde bal van. DSC_2853_800x536 DSC_2855_800x536Wikkel in vershoudfolie en bewaar zolang in de koelkast. Schil de appels en snijd ze in middelgrote stukken. Verhit een grote koekenpan of braadpan met wat boter en bak de appels op middelhoog vuur totdat ze wat gaan slinken en zachter worden. Blijf goed roeren om te voorkomen dat ze aanbranden. Voeg naar smaak de boerenjongens, suiker of jam, kaneel en 2 eetlepels custardpoeder toe.
DSC_2867_800x536
Het is de bedoeling dat je een smeuïg geheel krijgt waarbij de custardpoeder ervoor zorgt dat het teveel aan vocht wordt gebonden. Als je een te droog mengsel krijgt kun je een klein scheutje water toevoegen. Zet het vuur uit en laat de appelvulling afkoelen. Vet een vierkant bakblik of bakvorm in met wat boter. Haal de bal zanddeeg uit de koelkast en bestuif wat bloem op het aanrecht. Rol het deeg, met behulp van een deegroller, in een iets grotere vorm uit dan het bakblik is. DSC_2870_800x536 DSC_2871_800x536Beweeg het deeg tijdens het rollen steeds even om te voorkomen dat het gaat vastplakken aan het aanrecht. Bestuif ook de bovenkant van het deeg af en toe met wat bloem om te voorkomen dat de deegroller blijft plakken. Als het deeg de juiste vorm heeft vouw je hem voor de helft om en schuif je het deeg voorzichtig op het bakblik. DSC_2872_800x536Je kunt dan eenvoudig de andere helft weer terugklappen.DSC_2873_800x536 ‘Knutsel’ het deeg met je handen verder zodat de bakvorm overal gelijk is bedekt met het deeg.
DSC_2874_800x536
Zo, dat hebben we gelukkig weer gehad…! 🙂 Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel de appelvulling over de zanddeegbodem.
DSC_2875_800x536
Meng alle ingrediënten voor de kruimels en kneed hier met je handen middelgrote kruimels van. DSC_2882_800x536Pas op dat je niet te lang kneed anders krijg je deeg in plaats van kruimels. Verdeel de kruimels over de appelvulling en schuif de taart in de oven.
DSC_2895_800x536
Bak ongeveer 40 minuten in de oven of totdat de kruimels en de randen van het deeg licht goudbruin zijn. Laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt en bestrooi eventueel met poedersuiker.
DSC_2902_800x536 DSC_2963_800x536 Appelkruimeltaart
Snijd er vierkante punten van en GENIET! Je hebt het verdient 🙂

Comments

  1. ik ben het met Iris eens, dit kan toch wel makkelijker? jan

  2. Hoi Annemiek, zou je iets aan je printversie van het recept willen doen? 11 pagina’s vind ik niet echt een printfriendly versie! Groet, Iris

  3. Maar hoe groot is dan het vierkant bakvorm

  4. Ik heb net je recept opgevolgd en het is een goeie!

    ik heb m wel wat langer in de oven op 180 graden gelaten omdat het deeg nog erg licht van kleur was.

    Heerlijk met een toef slagroom!

Speak Your Mind

*