Aspergesoep met vadouvan

Aspergesoep met vadouvan

Het aspergeseizoen is kort, dus geniet ik ervan zolang het kan. Een aspergesoepje is snel gemaakt en smaakt op elk moment van de dag. Deze aspergesoep krijgt een verrassend tintje door het gebruik van Vadouvan, en door de asperges te pureren krijgt de soep een heerlijk volle aspergesmaak.

Herkomst van Vadouvan is de oostkust van India, het land van de Tamil Nadu. Vadouvan heet in het Tamil vadagam. In Europa kennen we het nu onder de Franse naam Vadouvan. Dat alles heeft een koloniale oorzaak. Tot aan 1954 zijn de Fransen in delen van India aanwezig geweest. Dus tot na de officiële onafhankelijkheid van India van het Verenigd Koningrijk. Via die weg is de vadagam als vadouvan in de Europese keuken terecht gekomen. Vadouvan heeft een complex en enigszins zoetig aroma als je er aan ruikt. Het is een echt kerriemengsel waarin de geur van de ui, mosterdzaad, komijn en fenegriek goed te herkennen zijn. Verder heeft het mengsel een mooie tekening door o.a. rozenblaadjes, gebroken chillies en stukjes ui. Bron: originalspices

Soep voor 4 personen 

Ingrediënten

  • Klontje roomboter
  • 500 g witte asperges
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 tl vadouvan
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 kleine aardappel, geschild en ik kleine blokjes gesneden
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt
  • Klein scheutje kookroom

Verder nodig
Kookpan, asperge-, of dunschiller, fijne zeef, staafmixer

Bereiding
Snijd circa 1,5 cm van de onderkant van de asperges en schil de asperges met een aspergeschiller. Snijd de asperges in gelijke stukken van circa 2 cm. Bewaar de aspergeschillen en uiteinden.

Laat de roomboter in de kookpan smelten en voeg de sjalot en vadouvan toe. Fruit enkele minuten op laag vuur, totdat de sjalot zacht is. Voeg de aspergeschillen, uiteinden en de bouillontabletten toe en schenk er 1,5 liter water bij. Breng het water aan de kook en zet het vuur lager. Laat circa 15 minuten zachtjes koken.

Giet de bouillon door een fijne zeef en doe de gezeefde bouillon weer terug in de kookpan. Voeg de aspergestukjes en aardappelblokjes toe en kook in circa 15 minuten zachtjes gaar. Haal de pan van het vuur en schep een klein gedeelte van de aardappel en asperges uit de soep. Pureer de rest van de soep en voeg daarna de stukjes aardappel en asperges weer toe. Zet de pan terug op laag vuur en maak de soep af met de kookroom en peterselie.

Schep de soep in kommen en serveer direct.

Aspergesoep met vadouvan

Eet smakelijk!

Comments

  1. Mmm! Gisteren net ook asperges gekocht, wat zijn ze toch heerlijk!

Speak Your Mind

*