Aspergetaart met brie en prosciutto

Aspergetaart met brie en prosciutto

Eindelijk kunnen we weer volop genieten van heerlijke witte asperges en dat doen we dan ook! Door de zachte smaak van witte asperges kun je er alle kanten mee op. Deze snel te maken aspergetaart met romige brie, honing en prosciutto behoort tot één van mijn favoriete asperge gerechten!

Hoofdgerecht – 4 personen – 15 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten
6 plakjes roomboterbladerdeeg
125 ml crème fraiche
500 gram witte asperges
Stuk brie, in plakken gesneden en de plakken over de lengte nogmaals doormidden gesneden, zodat je lange smalle repen brie krijgt
12 plakken prosciutto
2 hardgekookte eieren, gepeld en grof gehakt
2 el honing
2 el fijngehakte verse peterselie
2 el melk

DSC_5984_800x510

Verder nodig
Bakblik bekleed met bakpapier, kwast, deegroller, dunschiller

Bereiding
Schil de asperges met een dunschiller en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. De schillen en afsnijdsels kun je eventueel bewaren om aspergesoep van te maken (zie onderstaande tip). Snijd de asperges over de lengte doormidden; voorzichtig want verse asperges breken snel af bij de kopjes!

Vul een grote pan met heet water en breng met de deksel op de pan aan de kook. Voeg de asperges toe aan het kokende water, zet het vuur iets zachter en kook de asperges 8 minuten, of totdat ze zacht zijn, maar nog wel stevig.

DSC_5990_800x536

Schep de asperges uit het kookvocht en leg ze op enkele stukken keukenpapier om het vocht kwijt te raken.

DSC_6011_800x536

Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de plakjes in twee rijen van drie plakjes naast elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat de randen iets overlappen en druk ze aan.

DSC_5996_800x536

Kerf het deeg rondom, op ongeveer 1,5 cm van de rand, lichtjes in met een mes.

DSC_5992_800x536

Bestrijk het bladerdeeg binnen de rand met crème fraiche, vermengd met 1 eetlepel peterselie en wat zout en peper. Leg nu om en om twee asperges en repen brie naast elkaar totdat ze op zijn.

DSC_6014_800x536

DSC_6017_800x536

Zorg ervoor dat alles binnen de ingekerfde rand ligt; de rand gaat straks in de oven rijzen waardoor er mooi een bakje ontstaat. Druppel de honing eroverheen. Bestrijk de vrijgehouden deegrand met melk en bak de taart 15 minuten in de oven, of totdat de zijkanten van het deeg goudbruin en iets gerezen zijn.

Laat de taart voor het aansnijden 8 minuten afkoelen.

DSC_6019_800x536

Beleg de taart met het ei, in stukken gescheurde prosciutto en bestrooi met de overige peterselie. Serveer de aspergetaart met een gemengde groene salade.

Aspergetaart met brie en prosciutto

Eet smakelijk!

Tip!
Heb je de schillen en afsnijdsels bewaard voor soep, voeg deze dan na het koken van de asperges toe aan het kookvocht en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en zet daarna het vuur uit. Laat het vocht helemaal afkoelen. Daarna het vocht zeven en je hebt een heerlijke bouillon basis voor de allerlekkerste zelfgemaakte aspergesoep.

Comments

  1. Janita says:

    Hoi Annemiek, ik heb hem op de valreep van het seizoen nog gemaakt. En hij was lekker!!

  2. lya van gelder says:

    Hoi Annemiek

    Ik heb de taart gemaakt.

    Helaas was hij veel te snel op.

    Lekkere manier van asperges eten
    en weer eens wat anders

    Groetjes Lya

  3. Hoi Annemieke,

    Mmm… Filodeeg! Dat zou inderdaad ook kunnen. Ben benieuwd naar het resultaat!

  4. Hai Annemieke, meteen de aspergetaart gemaakt en zelfs mijn dochter die geen fan is van asperges vond hem heerlijk! Zeker met de brie er tussen, deze houden we er in! Ik ga hem ook nog eens proberen met filodeeg voor een dunnere korst.

Speak Your Mind

*