Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)

Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)

Dit is beslist één van mijn meest favoriete Indische gerechten; babi ketjap! Ik maak dit gerecht graag met varkenshaas, maar je kunt eventueel ook kiezen voor (goedkopere) hamlappen. Babi ketjap mag natuurlijk niet ontbreken bij een zelfgemaakte Indische rijsttafel, maar smaakt ook heerlijk als bijgerecht met wat gekookte witte rijst en een frisse salade met ijsbergsla en komkommer.

Bijgerecht voor 4-6 personen

Ingrediënten
400 g varkenshaas, in middelgrote stukken gesneden
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
2 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
1 tl suiker
Ketjap manis
Arachide- of zonnebloemolie
1 ui, gepeld en fijngesnipperd

DSC_9307_800x519

Bereiding
Meng het vlees met de overige ingrediënten (behalve de olie en de ui) en ongeveer 4-5 el ketjap manis.

DSC_9317_800x536

DSC_9318_800x536

Marineer het vlees minimaal een uur. Laat het vlees voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen. Verhit een pan met wat olie en schroei het vlees aan alle kanten dicht.

DSC_9356_800x536

Je hoeft het vlees niet helemaal gaar te bakken, omdat varkenshaas rosé van binnen mag zijn én omdat je het vlees straks weer even opwarmt in de saus, waardoor het nog iets doorgaart. Schep het vlees uit de pan en zet opzij.

Fruit de ui in het braadvet totdat deze zacht is en blus af met een flinke scheut ketjap en een klein kopje water. Laat dit inkoken tot de gewenste sausdikte.

DSC_9363_800x536

Proef de saus en voeg eventueel wat meer water of ketjap toe. Voeg op het laatste moment het vlees weer toe en warm weer even zachtjes op in de saus.

Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)

Eet smakelijk!

Comments

  1. Elisa says:

    Net gemaakt maar dan met hamlappen. Heerlijk! Een blijvertje!
    Wel had ik aan het eind nog een theeleptje sambal toegevoegd, dat maakte hem helemaal af wat ons betreft.

  2. Echt super lekker!!! Zal babi ketjap dus altijd gaan maken met varkenshaas!
    Dank je wel!
    Gea

  3. stefanie says:

    Ik doe er nog een puntje kruidnagel poeder in en inplaats van ketoembar gebruik ik een el nootmuskaat en ik gebruik de ABC ketjap van de toko dan is ie nog veeeel lekkerder 🙂 (vind ik)

  4. Hoi Annemiek,
    Ik heb het nog nooit met varkenshaas gemaakt, maar lijkt me echt super lekker; dus je snapt dat ik dit de volgende keer wel doe!!! Ik hou namelijk erg van babi ketjap!
    Thanks!!!

  5. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Hoi Annemiek

    Ik zou ook voor de varkenshaas gaan

    Dit recept vindt ik een goed plan voor als
    ik weer visite heb.

    Helemaal lekker

    Groetjes Lya

Speak Your Mind

*