Bami goreng met witte kool

Bami goreng met witte kool

Ik ben dol op bami goreng van de Chinees. Gebakken mie met ham, spek, een verdwaald doperwtje en stukjes roerei. Simpel en o zo lekker! Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk het is om hem zelf te maken, zet ik hem — afgewisseld met Johan zijn favoriet nasi goreng — bijna wekelijks op tafel.

Dit is tevens een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken. Zo kwam ik in de koelkast een restje witte kool tegen die erbij mocht. Een blijvertje, deze variant.

Hoofdgerecht voor 6 personen — geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 500 g mie (zie onderstaande tip!)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 pakje hamreepjes
  • 6 plakjes ontbijtspek, in smalle repen gesneden
  • 1 el sambal manis
  • 300 g witte kool, fijngesneden
  • 225 g diepvriesdoperwten
  • 2 kippenbouillontabletten
  • Zonnebloemolie

Bereiding
Verhit een koekenpan met wat olie en breek de eieren boven de pan. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door, zodat je roerei krijgt. Schep uit de pan en zet opzij.

Breng een grote pan met water aan de kook voor de mie. Kook gaar volgens de omschrijving op het pak.

Verhit een grote koeken-, of hapjespan met zonnebloemolie en fruit de ui, knoflook, ham en ontbijtspek totdat de ui zacht is. Voeg de witte kool en sambal toe en bak een minuut mee.

Voeg de doperwten toe en verkruimel de bouillontabletten eroverheen. Voeg 400 ml water toe en zet het vuur hoog. Kook verder totdat de kool zacht is en het vocht verdampt. Voeg indien nodig nog wat extra water toe als het water verdampt, maar de kool nog niet zacht is.

Giet de mie af, laat goed uitlekken en voeg samen met het roerei toe aan de groenten. Zorg dat er nog een klein bodempje vocht in de pan van de groenten zit — dan wordt het geheel lekker smeuïg.

Meng alles goed door elkaar en bak nog een minuut verder op middelhoog vuur, of totdat alles door en door warm en het vocht verdampt is.

Bami goreng met witte kool

Eet smakelijk!

Tip

Ik kook de mie (je kunt ook rijst gebruiken voor nasi goreng) het liefst al een dag van tevoren, of ’s ochtends op de dag zelf. Na het koken de mie laten uitlekken (niet afspoelen!) en omhusselen met zonnebloemolie om plakken te voorkomen. De volgende dag of ’s avonds ben je dan zo klaar. Bovendien smaakt bami (of nasi) nog lekkerder als je gaar gekookte en afgekoelde mie of rijst gebruikt.

Restje bami over? Maak dan deze zelfgemaakte bamischijven!

Comments

  1. roxanne says:

    Eet je hier nog iets bij of zeker lekker genoeg om alleen de bami te eten?

Speak Your Mind

*