Speels & Smakelijk: banaanmuffins

Speels & Smakelijk: banaanmuffins

Tada …!

Na heel lang zoeken en uitproberen, en lange dagen van testen en proeven en nog eens proeven, heb ik eindelijk een echt lekkere winnaar in handen: een fantastisch recept voor gezonde bananenmuffins.

Deze rakkers zijn heerlijk luchtig en hebben een lichte bananensmaak en een onweerstaanbare bite door de pecannoten. Ik heb er drie woorden voor: verrukkelijk – verrukkelijk – verrukkelijk. Bovendien kun je ze met een gerust hart uitdelen aan je kinderen. Ze zijn namelijk niet met gewone suiker gezoet maar met palmsuiker. En ze zijn smeuïg gemaakt met yoghurt, melk en in plaats van boter met een heel klein beetje olie. Vergeet er vooral ook niet zelf van te genieten!

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 24 muffins.

Ingrediënten

  • 250 g bloem (voor een glutenvrije variant eventueel te vervangen door o.a. boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, of kokosmeel)
  • 150 g kokosbloesemsuiker (palmsuiker)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl kaneelpoeder (koek- of speculaaskruiden kan ook)
  • 100 g yoghurt, of zure room
  • 100 ml halfvolle melk
  • 70 g zonnebloemolie
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 overrijpe bananen
  • 80 g pecannoten
  • 30 g geraspte kokos

Verder nodig
Muffinbakblik, papieren vormpjes, zeef, spatel, garde, ijsbolletjesschep

Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet de papieren vormpjes in het muffinbakblik en zet apart.

Roer in een kom de droge ingrediënten — bloem, suiker, bakpoeder, baksoda en specerijen — door elkaar.

Roer in een andere kom de natte ingrediënten — yoghurt, melk, olie, eieren en vanille-extract — met een garde door elkaar, totdat ze goed vermengd zijn.

Zeef de droge ingrediënten boven de natte ingredienten, doe dit in circa vier porties en spatel luchtig door het beslag. Roer niet langer dan nodig is.

Hak op een snijdplank de pecannoten grof en prak de bananen fijn. Voeg samen met de kokosrasp toe aan het beslag en spatel er luchtig doorheen.

Schep het beslag in de muffinvormpjes, vul ze voor 3/4, dit gaat het makkelijkst met een ijsschepknijper.

Bak de muffins in het midden van de oven in circa 17 minuten gaar, of totdat ze goed gerezen zijn en een prikker er droog uitkomt. Zet tijdens het bakken een ovenschaaltje met water op het onderste bakrooster, dit zorgt ervoor dat de muffins niet uitdrogen.

Laat de muffins een minuut afkoelen in de vorm en zet ze dan op een rooster om verder af te koelen. Ze zijn lauwwarm het allerlekkerst. Wil je ze langer bewaren, laat ze dan in een afgesloten trommel afkoelen. Zo blijven ze lekker zacht en een heel klein beetje klef.

Speels & Smakelijk: banaanmuffins

Enjoy!

Comments

  1. paulien says:

    Waar is baksoda te koop ? Ik heb het nog nooit in een winkel zien staan

  2. Dat klinkt goed en ga ik zeker snel uitproberen, maar moet de oven nu op 180 of 190 graden?

Speak Your Mind

*