Barbecuesaus van Ferran Adrià

Barbecuesaus van Ferran AdriàDit recept voor barbecuesaus komt uit het kookboek ‘Thuis koken met Ferran Adrià’, de bekende sterrenchef van het wereldberoemde driesterrenrestaurant El Bulli. Hij smaakt echt waanzinnig goed!

Barbecuesaus smaakt heerlijk met een stukje gegrild vlees van de barbecue of gourmet maar je kunt hem ook gebruiken als marinade voor rundvlees, kip, of bijvoorbeeld deze verrukkelijke spareribs! Wij gebruiken de saus ook vaak voor onze favoriete pizza, de barbecue chicken.

Ingredienten voor ongeveer 1,5 liter
1,2 kg rode ui
15 gram knoflooktenen
30 gram citroengras
65 gram verse gember
450 gram sinaasappels
270 gram gele rietsuiker
120 gram dunne honing
120 gram keukenstroop (pannenkoekstroop)
150 gram sherryazijn*
60 gram dijonmosterd
15 gram worcestersaus
800 gram tomatenketchup
1,2 kg gehakte tomaten uit blik
olie om in te bakken

*Bij gebrek aan sherryazijn hebben wij Japanse rijstazijn gebruikt.

DSC_1633_800x536

Verder nodig
zeef, braadpan, vleeshamer of deegroller

Bereiding
Pel en snipper de uien. Plet en kneus de gember, het citroengras en de knoflook met een zwaar voorwerp zoals een vleeshamer of deegroller en hak ze in stukken.

DSC_1639_800x536DSC_1642_800x536

Pers de sinaasappels uit. Verhit de braadpan met olie en bak de uien op middelhoog vuur in 5 minuten totdat ze donkerbruin en gekarameliseerd zijn. Gebruik hiervoor het liefst een pan (braadpan) met dikke bodem, deze geleid de warmte goed en bakt de uien mooi diepbruin zonder dat ze verbranden. Wij gebruikten een normale kookpan, maar het is dan lastig om de uien bruin te bakken. Bak de knoflook 3 minuten mee.

DSC_1644_800x536

Voeg de suiker, sinaasappelsap en keukenstroop toe en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.

DSC_1652_800x536

Doe de honing erbij en voeg de gember en het citroengras toe.

DSC_1661_800x536

Daarna mag de mosterd, azijn, worcestersaus en ketchup erbij.

DSC_1667_800x536

Voeg de tomaten toe laat alles 30 minuten zachtjes pruttelen.

DSC_1672_800x536

Voeg naar smaak wat zout toe aan de saus en duw de saus door een fijne zeef.

DSC_1677_800x536

Laat de saus afkoelen.

Barbecuesaus van Ferran Adrià

Bewaar de barbecuesaus in een afgesloten fles een week in de koelkast of vries hem in kleinere bakjes in.

DSC_1722_800x536Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*