Beenham met honing-mosterdmarinade

Beenham met honing-mosterdmarinade

Gewoon een lekker en simpel beenhamrecept, want wat kun je daar soms zin in hebben. Ik koop altijd een ongemarineerd beenhammetje, omdat ik het veel leuker en lekkerder vind om het hammetje zelf te marineren. Met wat honing, mosterd en eventueel een slok whiskey voor de liefhebber ben je al klaar. 

Deze beenham smaakt eigenlijk overal lekker bij: een warm en koud buffet, zacht gestoofde zuurkool, wat plakken op een lekker vers wit bolletje, of overgebleven beenham in blokjes snijden en verwerken in een heerlijke romige ovenpasta.

Ingrediënten

  • Naturel beenham (ovenklaar)
  • 1 flinke el mosterd
  • 1 el honing
  • Eventueel scheutje Whisky

Bereiding
Haal de beenham ruim een half uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de beenham in een ovenschaal en smeer hem in met mosterd, honing en Whiskey.

 

Draai het hammetje een paar keer rond zodat alles bedekt is met een laagje saus.

beenham

Zet de oventemperatuur terug op 175 graden. Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en zet de beenham in de oven. Houd de bereidingstijd aan die op de verpakking van de beenham staat. Reken meestal zo’n 10 minuten per 100 gram. Bedruip de ham af en toe eens met het verrukkelijke vocht en spreek hem lief toe. Geloof me nu maar, dat proef je terug!

Haal de beenham uit de oven, bedek hem met aluminiumfolie en laat hem 15 minuten rusten. Snij hem dan met een vlijmscherp mes in mooie dunne plakken en giet er wat van dat hemelse whisky sausje over of serveer de saus apart.

Beenham met honing-mosterdmarinade

 

Tip!
Om de bovenkant van de beenham goudbruin te krijgen kun je de laatste 30 tot 40 minuten van de bereidingstijd de deksel of het folie verwijderen. Pas dan wel goed op dat de saus niet aanbrandt, zet anders de oventemperatuur wat lager.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi Annemiek,

    Hoeft er geen vloeibaar margarine of croma bij?

  2. Mosterd of mosterd er zijn verschillen dyon is goed maar voor een beenham merk ik liever een korrelige mosterd aan vaak duitse varianten lekker grof met honing van bloemen werk perfect heb heerlijk gegeten van dit geweldig simpel recept.

  3. tini sweep-dekker says:

    deze beenham ga ik morgen maken. mijn man is hobby imker dus gebruik ik dan onze eigen honing.

  4. Bij gebrek aan een ham heb ik procureur genomen. Helaas vonden we hem wat weeïg van smaak. Is daar een verklaring voor?

    • Hoi Hetty,

      Procureur (= varkensnek) is een ander stuk vlees dan beenham (= afkomstig van achterste varkensdijen en licht gepekeld). Wellicht heeft het daarmee te maken..?

  5. Er was geen whisky in huis, maar met een (flinke) scheut cognac gaat het ook heel goed!!

  6. Joris says:

    Net de beenham gemaakt. Hij was boterzacht en heerlijk van smaak. Ik heb er een paar takjes rozemarijn erin gestoken. De helft is al op en ik weet nu al wat ik morgen op brood ga eten. 😉

  7. Hoi Annemiek,ik heb een beenhammetje gemaakt volgens jouw recept maar waarom wordt
    Mijn saus zwart in de schaal ?
    Ik heb de schaal midden in de oven geplaatst,is dat misschien de reden?
    Ik heb nu dus geen lekker sausje erbij.

    Groet Anneke

    • Oei Anneke! Hier moet ik toch even met de billen bloot! Ik gebruik zelf namelijk altijd een ovenschaal met deksel, ik dek de beenham dus altijd af. Dit heb ik bovenstaand niet vermeld. Het schaamrood staat me dan ook op mijn kaken! Ik heb het direct aangepast in mijn tekst. HEEL erg bedankt voor je reactie en hopelijk kan ik je overtuigen hem nog een keertje te maken, ik garandeer je dan een heerlijk sausje!

      • Hoi Annemiek
        Zie nu inderdaad de aanpassing.
        Sorry dat ik een beeje laat reageer maar maak nu pas weer een hammetje.
        Ondanks het kleine schoonheidsfoutje was het hammetje toch heerlijk.
        Onze kinderen zijn ook compleet verkocht….haha
        Nou hij gaat nu de oven in met folie dus moet het goed gaan
        deze ronde.
        Bedankt voor je reactie.
        Mvg Anneke

Speak Your Mind

*