Biefstuk met stroganoffsaus

Biefstuk met stroganoffsaus

Geserveerd met een eenvoudige groene salade en wat krokante aardappelkroketten is dit voor ons gezin het ultieme weekendgerecht: biefstuk met stroganoffsaus. De stroganoffsaus kun je prima van tevoren maken en op het laatste moment even opwarmen. 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 biefstukken à 150 – 200 gram (kogel of ossenhaas van de slager!)
  • Bakje champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 1 rode en 1 groene paprika, in repen of blokjes gesneden
  • 2 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • Worcestersaus
  • Tabasco
  • 125 ml slagroom
  • 1 flinke tl paprikapoeder
  • Snufje chilipoeder
  • Vodka of cognac (in het originele recept staat vodka)
  • Zout en peper

Bereiding
Haal de biefstukken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen (heel belangrijk!).

Verwarm wat boter of olie in een koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui en paprikapoeder tot de ui zacht is. Zet het vuur iets hoger en voeg de paprika’s en champignons toe. Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit ook even mee.

DSC_0025 - kopie_800x536

De champignons laten veel vocht los en dit is nodig om de groenten verder in gaar te stoven. Doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur alle groenten zacht smoren. Wanneer de groenten zacht zijn blus je ze af met een flinke scheut vodka of cognac en laat heel even inkoken.

Voeg dan de tomatenpuree en het halve bouillonblokje toe en bak even kort mee. Breng de saus verder op smaak met de overige ingrediënten en voeg eventueel nog een scheutje water toe. Op het laatste moment kan de slagroom erbij. Warm alles goed door.

Stroganoffsaus met biefstuk

Houd de saus warm als je de biefstukken gaat bakken of laat de saus helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast voor later.

Dep de biefstukken droog en bestrooi beide kanten met zout en peper. Verwarm een koekenpan en smelt hierin wat boter. Bak de biefstukken op middelhoog vuur tot ze de gaarheid hebben die je wenst. Een handige manier om dit te bepalen is door met je vinger op het vlees te drukken. Veert het vlees nog erg terug, dan is het nog rauw. Is het vlees stevig en weinig veerkrachtig is het doorbakken. Beweeg de biefstukken contant zodat ze niet kunnen aanbranden. Haal ze uit de pan en laat ze circa 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Het is belangrijk om het vlees even te laten rusten zodat alle vleessappen zich goed kunnen verdelen en het vlees malser wordt.

Serveer de biefstuk met de stroganoffsaus en eventueel wat salade en aardappelkroketten. Natuurlijk hoort hier een lekkere rode wijn bij!

Biefstuk met stroganoffsaus

Eet smakelijk!

Comments

  1. Dit is echt een erg lekker recept, ik heb wel wat mosterd toegevoegd ipv de worcestershire sauce en de tabasco. En in plaats van biefstuk kleine gehaktballetjes…
    Het was heerlijk! Ik heb er rijst bij gegeven.
    Het is fijn dat je recepten ruimte laten voor een eigen inbreng!

  2. Thea Logtens. says:

    Hoi Annemiek ik maak hem ook bijna zo. Bij mij gaan er nog hamblokjes in. En een scheutje madeira. De wodka flambeer ik en blus het dan af met de room. Dit is koud ook lekker op stokbrood.

  3. ik ga deze saus ook proberen want het lijkt mij heerlijk maar ik heb varkenshaas in huis zou het daar ook lekker bij zijn ? en wat genieten wij van je heerlijke recepten heel veel dank van ons
    lieve groetjes Thea

  4. Hoi, Hoeveel Paprikapoeder en Chilipoeder moet erbij ? Een theelepel ??

  5. Hoi Annemiek,
    Ik laat weer eens even iets van me horen. Wat is deze saus heerlijk. Bij biefstuk, maar ook bij ander vlees. Of gewoon met een bordje pasta, hoeft er verder niets meer bij. Gisteren gemaakt voor het groepje demente ouderen, met gehaktbrood. En ja hoor, alle borden gingen weer helemaal leeg. En dan zegt zo’n oude dame die vaak helemaal niet meer uit haar woorden kan komen opeens met grote helderheid: wat is dít lekker. Oei wat word ik daar blij van.
    Groetjes maar weer, Els

  6. Ik kreeg elke week een leuke mail van jou een waar ik naar uit keek!!
    Ik krijg ze niet meer waarom?

    • Hoi Nathaly, wat leuk dat je elke week zo uitkijkt naar de nieuwsbrief! Hij is de afgelopen twee weken inderdaad niet verstuurd ivm vakantie, maar maandag krijg je hem weer! 🙂

      • Oh sorry ,
        Ik hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad (met veel inspiratie).
        Dat wist ik niet maar je leuke mailtjes miste ik wel.
        Eigenlijk ook best logisch zo op zijn tijd moet iedereen de battrij opladen.
        Ach nou weet je tenminste dat ik geniet van je leuke site!!!
        Lieve groeten Nathaly.

        • Inderdaad veel lekkere inspiratie opgedaan Nathaly, dus wellicht zie je binnenkort het een en ander op Keukenliefde voorbij komen. Fijn dat je geniet van mijn recepten, superleuk om te horen! 🙂

  7. ingeltje says:

    Ook je vingers bij af te likken, zo lekker ★★★★★:-D

  8. hallo keukenliefde

    mooie naam wel zo juist de biefstuk stroganoff gemaakt volgens recept mijn gasten vragen wanneer ik een restaurant ga openen. het was geweldig en bedankt voor het fijne recept.

    • Wat fijn dat iedereen het zo lekker vond Olfert, dat heb jij goed gedaan! Je kunt een recept volgen, maar je moet het nog altijd zelf doen. Bedankt voor je reactie!

  9. Jaren geleden eens een biefstuk stroganoffsaus ergens gegeten en ben dat nooit meer vergeten hoe lekker die was. En nu heb ik hem gevonden en ben de uitdaging aangegaan om te gaan koken voor het eerst in mijn leven. Na afloop zei mijn vrouw, joh wat was dit heerlijk, dit mag je vaker doen:-)

  10. Werner says:

    Pfff… Op zoek naar een goed en simpel recept kwam ik die van jou tegen. Ben ik even blij dat ik direct een dubbele portie heb gemaakt!! Ik kan er niet vanaf blijven! Wat een hemelse saus!

  11. En ja hoor het was heerlijk. Recept sla ik op in mijn favorieten.

    Tks

  12. Ben ermee bezig. Ruikt goed ziet er prima uit! Straks wten wij of het smaakt. Bedankt voor je recept

  13. Heerlijke saus

  14. Hoi Henny, leuk om te horen! De ovenschotel gaat je ook zeker bevallen!

  15. Vandaag de stroganoffsaus gemaakt. Hij was heerlijk. Morgen ga ik voor de mexicaanse ovenschotel.

Speak Your Mind

*