Bloemkool ovenpasta met ham-kaassaus

Bloemkool ovenpasta met ham-kaassaus

Dit is één van mijn meest favoriete bereidingen van bloemkool, verwerkt in een ovenpasta met romige ham-kaassaus. Omdat de pasta en bloemkool in dit recept ongekookt de ovenschaal ingaan, duurt de voorbereiding nog geen 15 minuten! Daarna schuif je het de oven in en ga je lekker zitten en relaxen.

Hoofdgerecht – 4 tot 6 personen – 15 minuten + 50 minuten in de oven

Ingrediënten

  • circa 300 gram pasta naar keuze, bijvoorbeeld macaroni of schelpjes
  • 100 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • pak halfvolle melk
  • 250 ml crème fraîche
  • nootmuskaat, vers of gedroogd
  • flinke handvol geraspte parmezaan of andere pittige kaas
  • pakje gorgonzola dolce, verbrokkeld
  • bakje beenhamblokjes
  • 1 kleine bloemkool
  • zout en peper uit de molen
  • panko of paneermeel + kleine blokjes roomboter

DSC_0859_800x536

Verder nodig
Grote ovenschaal, grote kookpan, garde

Bereiding
Verhit een grote pan en smelt de boter op laag vuur. Voeg dan de bloem toe en roer goed door de boter, zet het vuur iets hoger. Blijf enkele minuten roeren zodat de bloem gaar kan worden. Voeg dan, scheut voor scheut, de melk toe en roer totdat je een mooie gladde saus hebt, voeg steeds pas weer opnieuw melk toe wanneer het vorige is opgenomen. Je zult uiteindelijk zeker een liter saus hebben. Breng de bechamelsaus op goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

DSC_0865_800x536

De saus mag niet te dik zijn want je gaat straks de ongekookte pasta erin garen. Als de bechamelsaus klaar is voeg je de crème fraîche, geraspte kaas en gorgonzola toe en roer verder totdat alle kaas is gesmolten en is opgenomen in de saus.

DSC_0868_800x536

Doe de deksel op de pan en houd de saus op een sudderpitje warm. Snijd de bloemkool heel fijn en roer samen met de pasta en de hamblokjes door de bechamelsaus.

DSC_0877_800x536

DSC_0880_800x536

Vet de ovenschaal in en schenk de saus in de schaal. Strooi de panko en de kleine blokjes boter erover.

DSC_0888_800x536

Schuif in de oven en bak eerst 30 minuten op 160 graden of totdat de pasta nog een ‘bite’ heeft. Verhoog dan de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 15-20 minuten verder of totdat de bovenkant goudbruin is en de pasta gaar. Laat de ovenpasta zeker 15 minuten buiten de oven afkoelen voordat je hem opschept.

DSC_0924_800x536

Eet smakelijk!

Tip! Maak ook eens de variant zonder bloemkool en fruit een uitje en wat knoflook in de boter zacht voordat je bloem toevoegd, je kunt de gorgonzola ook weglaten en vervangen voor bijvoorbeeld geraspte mozzarella, heerlijk!

Comments

  1. Hallo Annemiek,
    Lijkt mij een heerlijk recept.
    Wij zijn maar met z’n tweetjes, kun je dit ook invriezen als je over hebt?

  2. Maaike says:

    Ziet er heerlijk uit. Kan de gorgonzola ook worden veranderd voor andere kaas? En welke zou je dan aanraden?

    • Helemaal geen blauwaderkaas Maaike? Dat geeft net wat meer pit aan dit gerecht. De bloemkool, pasta en bechamelsaus zijn allemaal vrij vlak van smaak namelijk. Anders zou ik belegen of oude kaas toevoegen. Is ook wat pittiger.

  3. zou ik i.p.v. creme fraiche ook kookroom kunnen gebruiken?

    • Hoi Eline, crème fraîche is een ander product dan kookroom. Het is dikker en heeft een fris-zure smaak. Natuurlijk kun je kookroom toevoegen, maar het eindresultaat zal dan iets anders zijn. Uitproberen dus. 🙂

  4. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Ziet er gewedig uit

Speak Your Mind

*