Bloemkoolschotel met gehakt

Bloemkoolschotel met gehakt

Ovenschotels zijn geliefd! Dat blijkt wel uit onze statistieken. Zo staan de broccoli-ovenschotel, de ovenschotel met prei en gehakt en de spinazie-ovenschotel steevast in de top 10 meest bekeken recepten.

Begrijpelijk, want ovenschotels zijn verrukkelijk en goed voor te bereiden. Een ovenschotel maak ik het liefst een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken en alles nóg lekkerder wordt – en als je eters krijgt, hoef je de hele mikmak alleen nog af te bakken. Ideaal dus.

Vier vandaag de liefde met deze heerlijke bloemkoolschotel met gehakt. Net als de andere ovenschotels is dit een regelrechte topper!

Hoofdgerecht voor 4 personen – 20 minuten + 40 minuten in de oven – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 500 g bloemkoolroosjes
  • 600 g voorgekookte aardappelschijfjes, kant-en-klaar of zelf koken*
  • 300 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Half bosje lente-ui, in ringen gesneden
  • 300 ml melk
  • 1 Groentebouillontablet
  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • 125 g geraspte kaas
  • Olie om in te bakken

*Voor het lekkerste resultaat kook je circa 640 gram aardappels met schil in licht gezouten water gaar. Afgieten en direct pellen. Volledig laten afkoelen en daarna in plakjes snijden.

Verder nodig
Kookpan, koekenpan, ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.

Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in circa 6 tot 8 minuten beetgaar (dus niet zacht). Giet de bloemkool af in een vergiet en vang 250 ml kookvocht op. Laat de bloemkool goed uitlekken (belangrijk omdat de ovenschotel anders erg nat wordt).

Verhit een koekenpan met een scheutje olie en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de helft van de lente-ui erdoor. Bak verder, totdat het vrijgekomen vocht verdampt is en zet het vuur uit.

Verhit een kook- of sauspan met de boter en laat smelten. Voeg de bloem toe en roer circa een minuut goed met een garde, om de bloem te laten garen. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de melk en het opgevangen kookvocht toe. Blijf goed roeren, totdat je een gladde en gebonden saus hebt. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor, totdat deze is opgenomen en voeg dan de overige lente-ui toe. Zet het vuur uit.

Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, gevolgd door de bloemkool en het gehakt. Verdeel de helft van de saus erover en bedek met de overige aardappelschijfjes. Verdeel de resterende saus over de aardappels en bestrooi met de geraspte kaas.

Bak 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat voor serveren iets afkoelen.

Bloemkoolschotel met gehakt
Bloemkoolschotel met gehakt

Eet smakelijk!

Comments

  1. Lovely ?
    Gisteren voor het eerst gemaakt. Ik wilde af van de chemische pakjes ?
    Ik ben razend enthousiast!!!

  2. Hij was heerlijk! Bedankt 🙂

  3. Hoi Marie, Onze kinderen vonden het ook super lekker. Ik heb de helft van de boter gebruikt omdat we door de weeks proberen meer bewust te koken. Toch heel lekker. Ik kan heel goed koken zeggen de kids. Dank voor dit recept. Ik maak het zeker vaker.

  4. Echt een top, overheerlijk recept!! Heb voor de extra smaak nog een lepel kruidenkaas toegevoegd aan de saus!

  5. Heerlijk deze!! Vriendlief is er dol op, en ik ben ook helemaal fan. Hij staat al voor de 3e keer in de oven 🙂

  6. Een groot succes!! Ik heb een beetje extra kaas door de saus gedaan… Mmm!

  7. Hallo Annemiek deze schotel al eerder gemaakt en ze vinden het heel lekker en ik bak en kook meer van je recepten en wilde je even bedanken ze smaken allemaal lekker en ze zijn zo mooi overzichtelijk met die foto,s erbij
    wens je hele fijne Kerstdagen en een voorspedig 2016 en dat we nog lang mogen genieten van je recepten ??

    • Heel erg leuk om te horen dat je zo geniet van mijn recepten Thea! Ik wens jou natuurlijk hetzelfde toe. ? Wat mij betreft wordt ook 2016 weer een bijzonder smakelijk jaar!

  8. ik ben benieuwd hij staat nu in de oven en ruikt al overheerlijk

  9. Hoi Annemiek. Geschikt om in te vriezen zeg je, wanneer doe je dat dan? Na afbakken of na voorbereiding van de ovenschotel? En gewoon in de glazen schaal?

    • Hoi Andrea, je kunt hem zowel voor als na het afbakken invriezen. Ik zou hem niet in de ovenschaal invriezen, dan kan de schaal barsten. Gebruik voor het invriezen een speciale diepvriesbak.

  10. Deze staat voor vanavond op het menu, ik ben benieuwd! Ik ben dol op ovenschotels!!!

  11. De schotel staat in de oven en hij ruikt al heerlijk!!! dit word zeker weer een favoriet die in mijn receptenmap gaat!!

  12. Mirte says:

    Hij staat nu in de oven en ik heb er nu al zin in. Voor mijn gevoel duurde de voorbereiding toch wel iets langer dan 20 minuten 😉

  13. Ziet er lekker uit! Bak je het als je het een dag vantevoren maakt al wel helemaal af? En dan de volgende dag alleen nog opwarmen in de oven? Of hoe doe je dit?

    • Hoi Marie, je hoeft hem niet eerst af te bakken. Na het opbouwen van de ovenschotel helemaal laten afkoelen, goed afdekken en wegzetten in de koelkast. Daarna afbakken zoals omschreven. Kan zijn dat hij dan iets langer in de oven moet omdat de schotel koud is.

Speak Your Mind

*