Bobotie – de smaak van Zuid-Afrika!

Bobotie - de smaak van Zuid-Afrika!

Deze bobotie heeft niet de smaak van Knorr Wereldgerechten, maar de smaak van Zuid-Afrika! Hoewel de toegevoegde sperziebonen en appel niet echt authentiek zijn, voeg ik ze toch toe. Wij Hollanders zijn daar nu eenmaal dol op en gecombineerd met gehakt en kerrie is deze hartverwarmende ovenschotel een echte allemansvriend; ook kinderen zijn er dol op!

Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst. Het meeste heb je waarschijnlijk al in huis.

Hoofdgerecht – 4 personen – 90 minuten

Ingrediënten

  • Plantaardige olie om in te bakken
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gemberpoeder
  • 500 g rundergehakt
  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • Klein handje witte rozijnen
  • 1 gedroogde abrikoos, in stukjes gesneden
  • 1 el abrikozenjam
  • 3 el appelciderazijn of andere fruitige, milde azijn (vers citroensap mag ook)
  • 1 runderbouillonblokje*, verkruimeld
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 500 g sperziebonen
  • 1 el fijngehakte verse koriander
  • 1 appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 1 sneetje witbrood, zonder korst
  • 3-4 laurierblaadjes
  • 10 stuks hele amandelen

*Ik werk regelmatig met bouillontabletten om gerechten op smaak te brengen, maar ben me er terdege van bewust dat deze – net zoals de meeste pakjes en zakjes – vol zitten met e-nummers, zout en plantaardig vet. Vind je dit bezwaarlijk, dan kun je het bouillonblokje ook weglaten en naar smaak wat extra specerijen, kruiden zout en peper toevoegen.

DSC_7299_800x548

Verder nodig
Grote braadpan, ovenschotel

Bereiding
Scheur het brood in stukjes en laat het weken in de melk. Was de sperziebonen en snijd de uiteinden eraf. Halveer ze.

Fruit de ui en knoflook op laag vuur in wat olie tot ze zacht zijn. Voeg de kerrie, kurkuma en gember toe en bak even mee.

DSC_7307_800x536

Doe het gehakt erbij en maak het gehakt met een vork fijn.

DSC_7308_800x536

Knijp het brood uit (melk bewaren) en voeg toe aan het gehakt, samen met de tomaten uit blik + half blik water, rozijnen, abrikoos, jam, azijn, slagroom en de bouillontablet.

DSC_7321_800x536

Breng aan de kook, voeg de sperziebonen toe en zet het vuur weer laag.

DSC_7327_800x536

Stoof het gehakt en de sperziebonen – zonder deksel – net zolang totdat de sperziebonen beetgaar zijn, het gehakt zacht en mals is en de saus is ingedikt. Dit kan makkelijk een uur of nog langer duren, maar je krijgt hierdoor wel het allerzachtste en lekkerste vlees.

Voor een snellere variant kun je de sperziebonen ook in een aparte pan beetgaar koken en op het laatste moment toevoegen aan de saus. De toevoeging van het water aan de saus mag je dan achterwege laten, waardoor de saus direct al wat dikker is en niet zo lang hoeft op te staan.

Roer op het laatste moment de appel en koriander door de saus.

DSC_7334_800x536

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Roer het ei met een snufje zout door de melk en klop lichtjes los. Schep het gehakt in een ovenschaal en giet het eimengsel eroverheen.

Bobotie - de smaak van Zuid-Afrika!

Verdeel de amandelen en laurierblaadjes erover en bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant gestold en mooi goudbruin is.

Serveer met witte rijst en eventueel een lepeltje crème fraîche (dit smaakt er heerlijk bij!).

Bobotie - de smaak van Zuid-Afrika!


Bobotie - de smaak van Zuid-Afrika!

Eet smakelijk!

Comments

  1. mieke van den brand says:

    Hoi,

    Kan dit recept ook een dag vantevoren gemaakt worden?

  2. Lekker hoor maar ik heb een rood pepertje meegefruit want ik houd van een beetje pit.

  3. Connijan says:

    Wauw, wat een heerlijk recept van bobotie was dit Annemiek! Gisteren voor het eerst deze schotel gemaakt en er zelf al iets meer knoflook en een stuk verse gember bijgedraan!
    Ipv creme fraiche tzaziki gemaakt voor erbij. Met 3 volwassenen gegeten en (schaam) hele schotel is opgegaan! 😀😀

    • Jaaaa heerlijk, verse gember is altijd goed! Niet schaam, maar schaamteloos genieten! 🙂

      • Belinda says:

        vandaag deze bobotie voor de eerste keer gemaakt, wat was dat ontzettend lekker!!! Voor mij dus NOOIT meer zo’n pakje van Knorr, met al die toevoegingen en veel te zout (ben sowieso anti-pakjes “voer”). Ook ik ben een “gevoelskok”, probeer ook graag dingen uit. Heb er ook de creme fraiche bij gedaan, wat heerlijk!!!

  4. Hallo Angelique, heerlijke recepten zie ik hier, bedankt.

    Heb alleen een vraag mbt hoeveelheden specerijen. B.v. bij recept voor Bobotie ( 4 pers) staat : kerrie 2 eetl. Dat is bijna een heel busje 😉 Moet dat niet 2 theel. zijn?

    • Hoi Thea, wie is Angelique?! 😉 Ik vind het altijd verschrikkelijk om hoeveelheden te vermelden aangezien ik een echte gevoelskok ben… Je hebt flink wat kerriepoeder nodig, want dit is een flinke ovenschotel, maar als ik je een advies mag geven: luister gewoon naar je eigen gevoel en proef veel! Dan komt het (bijna) altijd goed.

      Groetjes Annemiek

  5. Ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker binnenkort een keer proberen.
    Ik hoop dat je nog meer recepten hebt waardoor ik niet meer afhankelijk ben van de pakken van Knorr 😉

  6. Angelique says:

    Hoi!
    Wat een leuke recepten zie ik altijd voorbij komen. Heb ook al de nodige recepten geprobeerd, heerlijk!
    Nou zag ik je opmerking m.b.t. de bouillonblokjes. Ik haal deze altijd in de natuurwinkel. Van Cenovis. Helemaal zonder E-nummers en gistvrij! Ideaal, misschien voor jou ook een idee?

    Ga zo door!
    Groeten Angelique

Speak Your Mind

*