Boerenkoolcake met rookworst en monchou

Boerenkoolcake met rookworst en monchou

Omdat ik geen groot liefhebber ben van boerenkoolstamppot, komt dit typisch Hollandse wintergerecht – tot grote teleurstelling van mijn man – bijna nooit bij ons op tafel. Toen vorige week het blad ‘Koken en genieten’ weer bij ons op de deurmat viel, met daarin een heerlijk uitziend recept voor boerenkoolstrudel, kon ik er dan ook niet langer omheen…

Nu komt het zelden voor dat ik een recept exact opvolg. Noem het eigenwijs, maar ik weet wat ik lekker vind en pas recepten daarom vaak aan naar eigen smaak. Dit recept is hierop geen uitzondering. Het is eigenlijk een recept voor boerenkoolstrudel, maar omdat je hier grote vellen filodeeg voor nodig hebt en ik alleen kleine vellen kon vinden, besloot ik een boerenkoolcake te maken. Niet mijn allerbeste idee, omdat het nogal omslachtig was. Ik heb de vellen filodeeg overlappend in een ingevet cakeblik gelegd, hier de boerenkool in geschept en vervolgens afgedekt met het overhangende filodeeg. Het nadeel hiervan is dat het filodeeg alleen aan de bovenkant goudbruin wordt. Daarom heb ik na ongeveer 20 minuten de cake zonder vorm verder gebakken in de oven, zodat ook de zijkanten goudbruin werden. Helaas was het lastig om mooie plakken van de cake te snijden, ze vielen een beetje uit elkaar (of misschien had ik de cake voor het aansnijden langer dan 1 minuut moeten laten afkoelen – geduld is niet mijn sterkste kant). De volgende dag kon ik er wel mooie plakken van snijden. Maar o, o, Oh… Wat is dit lekker!

Wanneer ik dit gerecht nog een keer ga maken – en dat ga ik zeker doen! – zou ik de boerenkool in een ovenschaal scheppen, de vellen filodeeg bestrijken met gesmolten boter en deze vervolgens gewoon over de bovenkant draperen. Vooral niet te moeilijk doen dus. Dan ongeveer 20-30 minuten bakken in de oven op 200 graden of totdat de bovenkant goudbruin is.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g boerenkool, gewassen en fijngesneden
  • 500 g vastkokende aardappels
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 rookworst
  • 100 g monchou
  • 200 ml runderbouillon (van een ½ bouillontablet)
  • 1 pakje filodeeg (in een verpakking zitten twee pakjes)
  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

DSC_9552_781x600

Verder nodig
Groot cakeblik of ovale of ronde ovenschaal

Bereiding
Kook de aardappels met schil in licht gezouten water totdat ze gaar zijn. Giet ze af en zet ze even kort terug op het vuur, om ze droog te stomen. Pel de aardappels en laat ze helemaal afkoelen. Snijd de afgekoelde aardappels in kleine blokjes (als je dit direct doet, is de kans groot dat de aardappels uit elkaar vallen). Je kunt de aardappels al een dag van tevoren koken en pellen.

Het koken van aardappels in de schil en ze daarna pellen geeft een vollere smaak aan de aardappels!

Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. Verhit een grote hapjes- of braadpan met een scheut olie en fruit de ui zachtjes aan.

DSC_9554_800x536

Voeg de boerenkool en bouillon toe, leg de rookworst bovenop de boerenkool, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.

DSC_9558_800x536

Laat minimaal 20 minuten of nog langer zachtjes koken, totdat de boerenkool is geslonken en zacht is. Roer af en en toe even om. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de rookworst na 20 minuten uit de pan en snijd in kleine stukjes. Roer de monchou, rookworst en aardappel door de boerenkool totdat de monchou opgelost is.

DSC_9564_800x536

Vervolgens verder bereiden in de oven, zoals ik in de inleiding beschrijf. 

Boerenkoolcake met rookworst en monchou

Eet smakelijk!

Tip! 

Serveer de boerenkoolcake volgens het recept in Koken en Genieten met een lepeltje mosterdroom. Hiervoor meng je 200 ml crème fraîche met 1 eetlepel mosterd. Dit smaakt er inderdaad heerlijk bij!

Speak Your Mind

*