Boerenkoolrisotto met Parmezaan

Boerenkoolrisotto met Parmezaan

Vandaag heb ik een Italiaanse klassieker voor jullie met een heerlijk Hollands tintje: boerenkoolrisotto! Dat ik dol ben op risotto wisten jullie natuurlijk allang, maar boerenkool is iets nieuws onder de zon. Althans, onder mijn culinaire zon. Jarenlang trok ik namelijk mijn neus op voor boerenkool en moest ik er echt niets van weten, maar inmiddels heb ik diverse bereidingen gevonden waar ik erg blij van word (gooi er een lading kaas bij en alles smaakt me!). Met de grote zak gesneden boerenkool die ik kocht maakte ik boerenkoolquiche met rookworst en deze risotto. Beide zijn om van te smullen!

Hoofdgerecht – 2 tot 3 personen – 45 minuten

Ingrediënten

  • 300 g risotto (ik gebruikte een zak risotto carnaroli van de Lidl, maar gewone naturel risotto is ook prima, of stiekem misschien nog lekkerder)
  • 40 g harde worst (ik gebruikte de harde knoflookworst van de Lidl, maar chorizo of salami kan ook), in kleinere stukjes gesneden
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 125 g gesneden boerenkool
  • 1 liter kippenbouillon (gemaakt van twee bouillontabletten)
  • 70 g geraspte Parmezaan
  • Flinke klont roomboter
  • Olijfolie

20060110-DSC_6389

Verder nodig
Hapjes- of braadpan met deksel

Bereiding
Verhit een hapjes- of braadpan met wat olijfolie en fruit de sjalot, knoflook en worst op laag vuur totdat de sjalot zacht is.

20060110-DSC_6397

Voeg de boerenkool en risotto toe en bak even kort mee.

Boerenkoolrisotto met Parmezaan

Voeg dan zoveel bouillon toe, totdat de risotto net onder staat. Zet het vuur zo hoog dat de bouillon heel zachtjes borrelt en voeg steeds opnieuw bouillon toe als de vorige bijna is opgenomen. Roer de risotto regelmatig door om te voorkomen dat hij aan de bodem vastplakt. Voeg als de risotto bijna gaar is (misschien hoef je niet alle bouillon te gebruiken) en de dikte heeft van dikke pap (klinkt niet zo smakelijk, maar dat is het wel! :)) de Parmezaan en roomboter toe.

20060110-DSC_6415

Roer de Parmezaan en roomboter door de risotto en zet het vuur uit. Doe de deksel op de pan en laat de risotto nog 5 minuten staan voor je hem serveert.

Boerenkoolrisotto met Parmezaan

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*