Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Vroeger was het in Brabant de traditie om uit de nachtmis warme worstenbroodjes te eten. De broodjes werden warm door de bakker thuis bezorgd!

Afijn, we kunnen die typisch Brabantse worstenbroodjes natuurlijk ook makkelijk zelf maken. Je kunt ze prima voorbereiden en op het laatste moment alleen even afbakken. Deze worstenbroodjes smaken altijd lekker maar ik kan me voorstellen dat wanneer je uit de nachtmis komt en tot op het bot bent verkleumd een warm worstenbroodje erin gaat als ketellapper. De goddelijke geur van versgebakken brood is heerlijk thuiskomen en een goed begin van de kerstdagen!

Ingrediënten
250 gram witbroodmix
150 ml melk
1 el roomboter
200 gram half om half gehakt
2 eieren
3 el melk
1 klein sjalotje, fijngesnipperd
30 gram paneermeel
gehaktkruiden naar smaak
bloem om het aanrecht te bestuiven

Verder nodig
Vershoudfolie, bakpapier, deegroller, schone theedoek

Bereiding
Melk en boter samen verwarmen. Broodmix in een kom doen en het melkmengsel eroverheen gieten. Met de handen kneden tot een soepel deeg. Dit kan best even duren. Ik kneed in het begin in de kom tot het deeg een vaste bal is en ga dan verder op het aanrechtblad tot het een soepele deegbal is.

DSC_1057_800x536

Dek de kom goed af met vershoudfolie en laat de deegbal 15 minuten rijzen.

DSC_1068_800x536

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe het gehakt in een kom en maak het aan met 3 el melk, 1 ei, fijn gesnipperd sjalotje, paneermeel en de gehaktkruiden.

DSC_1063_800x536

Het gerezen deeg in 12 stukken verdelen en tot balletjes vormen. Bestuif wat bloem op het aanrecht en rol de broodballetjes uit tot repen van ca. 12 cm lang. Verdeel het gehakt ook in 12 balletjes en rol hier worstjes van.

DSC_1064_800x536

Leg een worstje op het brooddeeg en smeer de randen in met wat water.

DSC_1073_800x536

Vouw eerst het korte uiteinde deeg over het worstje en dan het lange uiteinde. Leg de broodjes met de naadkant naar beneden op het bakpapier.

DSC_1076_800x536

Laat wat ruimte tussen de broodjes zitten. Dek de broodjes af met een vochtige theedoek en laat nog een keer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak ze 15 tot 20 minuten in de oven goudbruin.

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Leg de broodjes op een rooster en laat ze iets afkoelen. Serveer ze warm!

DSC_1137_800x536

Tip!
Je kunt de worstenbroodjes ook prima invriezen. Voor gebruik laten ontdooien en in een voorverwarmde oven op 175 graden 5 tot 10 minuten opwarmen.

Eet smakelijk!

Comments

  1. De worstenbroodjes zien er net zo lekker uit als die mijn ouders altijd maakten. 🙂

  2. Wil binnenkort dit recept proberen Heb in het verleden probeert met andere recepten ( en ook bladerdeeg voor saucijzen broodje) maar kom elke keer hetzelfde problemen tegen: gehakt krimpt veel en nog erger vanwege de gehakt mengsel krijg ik op de onderkant vettig deeg. Hopelijk werkt het deze keer beter.

  3. christien says:

    Hoi, ik heb vandaag de worstenbroodjes gebakken naar jouw recept. Ze zijn prima gelukt. De aangegeven hoeveelheden heb ik wel aan moeten passen want je geeft aan dat er 200 gram gehakt wordt gebruikt en dat deel je dan door 12; dan zou je 16 gram gehakt per worstenbroodje krijgen. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid deeg, dat is ook te weinig voor 12 broodjes. Ik heb alle hoeveelheden verdubbeld en dan is het een prima recept!

    • Hoi Christien,

      Het brooddeeg lijkt misschien niet veel, maar door het rijzen (twee keer) verdriedubbeld de hoeveelheid. Het gehakt zal door de toevoegingen zoals het ei en de paneermeel ook iets meer zijn. Als je de hoeveelheden verdubbeld zul je ongetwijfeld meer dan 12 broodjes kunnen maken, of natuurlijk grotere broodjes kunnen maken. In beide gevallen geen straf neem ik aan… 😉

  4. We hebben de worstenbroodjes uitgeprobeerd.
    Deze keer had ik er normale gehaktkruiden in. Ik denk als ik hier wat mee experimenteer dat ze nog lekkerder zijn. Heb je kwa kruiden nog tips?

    Hierbij een foto:
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/cdgcrH94v4Kx1RsLaq5pnNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

    • Hoi Bas, wat zien de broodjes er goed uit!! Ontzettend leuk dat je foto’s hebt gemaakt! Ik zou de volgende keer zelf het gehakt flink pittig kruiden met chilikruiden of cayennepeper. Je zou ook het gehaktmengsel van de librije gehaktbal http://www.keukenliefde.nl/gehaktballen-van-de-librije eens kunnen uitproberen voor het worstenbroodje. Succes!

    • marcel says:

      Alle stappen volgen die hier boven staan alleen het gehakt daar zit het in koop gekruid gehakt 500 gr voeg daar 1 eitje zout peper noot lidmaat en mosterd aan toe kneed dit dan voeg je er nog kruiden paneermeel aan toe niet te veel een beetje zo dat het gehakt rol baar is als je wil kun je er ook een beetje sambal aan toevoegen heel belangrijk is dat je het broodje dicht maakt met een botte spatel op de kop zijn kanten gr marcel

  5. Hoi Annemiek, een erg leuke blog. Ik kwam hier terecht na het zoeken van een oud hollands appeltaart recept en zag al snel dat je nog meer leuke recepten heb.
    Ik ga de komende dagen eens aan de slag, bedankt voor het delen van je kennis.

  6. Dit recept ga ik zeker eens proberen. Ik heb al een paar pogingen gedaan om zelf een worstenbroodje te maken. Bij het eerste recept kreeg ik iets heel flauws. Daarna heb ik een 24-kitchen recept gevolgd: ook niet lekker want heel vet brooddeeg. De lat ligt hoog hier, want brabantse man en schoonvader was bakker. Helaas geen recept meer van hem bewaard gebleven….

    • Hoi Christien, wat jammer dat je schoonvader geen recept meer heeft, recepten uit eerste hand zijn de beste. Als je op internet zoekt kom je gelukkig een heleboel recepten tegen maar hierdoor wordt de zoektocht natuurlijk ook een stuk lastiger. Het perfecte worstenbroodje is inderdaad een hele uitdaging! Het brood moet smaakvol en niet te droog zijn en hetzelfde geldt voor het gehakt. Het gehakt goed kruiden is dan ook erg belangrijk anders krijg je een smaakloze hap. In bovenstaand recept heb ik het over gehaktkruiden (kant en klaar of eigen kruidenmengsel) maar probeer anders dit eens voor 200 gram gehakt; 1 el ketjap manis, 0,5 el mosterd, snuf cayennepeper, 1 ei en 30 gram paneermeel. Dit mengsel gebruik ik altijd voor gehaktballen en wij vinden het heerlijk! Succes en laat me weten wat je ervan vindt, ik ben erg benieuwd!! Fijne dag nog!

  7. O, o, heerlijke worstenbroodjes! Smikkelen en smullen. Voor mij is een worstenbroodje altijd Brabants, want anders is het een sauzijzenbroodje. En die zijn ajakkiebah!

    • Hoi Nell, worstenbroodjes zijn inderdaad heerlijk, hoewel ik een goed saucijzenbroodje toch ook niet te versmaden vind.. misschien plaats ik binnenkort nog eens een recept voor een goed saucijzenbroodje en wie weet vind je ze lekker 🙂 fijne dag nog!

Speak Your Mind

*