Spijs & Wijn: cavolo nero caesarsalade

Spijs & Wijn: cavolo nero caesarsalade

Boerenkool wordt in Nederland vooral gebruikt voor de traditionele boerenkoolstamp. De Amerikanen daarentegen verwerken hem in tal van heerlijke en gezonde recepten en zien hem al jaren als hét superfood. Voor dit Spijs & Wijn-recept steek ik de klassieke caesarsalade in een cavolo-nerojasje. Dit Italiaanse zusje van de boerenkool heeft een zachte en zoetige smaak en een knapperige, frisse bite.

Ik moet bekennen dat ik zelf nog nooit cavolo nero geproefd had, want waar loop je deze zeldzaamheid tegen het lijf? Tot eind maart in elk geval bij Albert Heijn, waar je drie nieuwe boerenkoolproducten (#doemeermetboerenkool) vindt, waaronder cavolo nero.

Deze feestelijke cavolo nero caesarsalade is een absolute aanrader en naar mijn idee het perfecte weekendgerecht. Hij is makkelijk te maken, snel klaar en of je hem nu serveert als smakelijke lunch of licht hoofdgerecht: een beter begin van je weekend kun je niet wensen!

Vergeet ook vooral onderstaande wijntip van Martin niet: die maakt het gerecht helemaal af.

Hoofdgerecht voor 2 personen – 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 g gesneden cavolo nero (eventueel te vervangen door boerenkool)
  • 45 g chorizo, in blokjes gesneden
  • 1 groot, dik plak brood, in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 2 eieren
  • Handje Parmezaanschilfers
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

Voor de dressing

  • 1 el mayonaise
  • 1 ansjovisfilet
  • 1 el citroensap

Verder nodig
Grote koekenpan, steelpannetje, staafmixer

Bereiding
Pocheer de eieren.

Verhit een koekenpan met een flinke scheut olijfolie en voeg het brood toe. Als het brood begint te kleuren mag er een teentje knoflook bij. Schud even goed om en bak verder totdat de broodcroutons goudbruin en krokant zijn. Schuif ze op een bord en veeg de koekenpan schoon met een stuk keukenpapier.

Verhit de koekenpan opnieuw met wat olie en fruit de chorizo even kort aan. Voeg de boerenkool toe en bak op hoog vuur verder, totdat de boerenkool iets begint te slinken. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de overige knoflook toe en bak even mee totdat de boerenkool beetgaar, maar nog wel knapperig is.

Pureer de mayonaise, ansjovis en het citroensap met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg eventueel iets water toe om de dressing te verdunnen.

Boerenkool caesar-9402

Verdeel de boerenkool over twee borden, leg de eieren erop, bestrooi met de croutons en Parmezaan en druppel de dressing eroverheen. Serveer direct.

Boerenkool caesar-9420

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Ik kies voor een Shiraz en geen Syrah. Een Shiraz uit Australië. De Shiraz is de Australische tegenhanger van de Syrah uit Frankrijk. De verschillen kan je terugvinden in het alcoholpercentage en de nog meer zongerijpte druiven. Heerlijke rijpe, zachte en toch volle wijnen gemaakt van de meest kruidige blauwe druif ter wereld. Kies een lekkere Shiraz met wat houtlagering en je krijgt een wijn die nóg ronder is met boterzachte vanilletonen.

Heb je een aversie tegen de wijnen van ‘down under’. Kies dan een Syrah uit de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Meestal zijn dat blend wijnen (een mengeling met andere druiven) maar probeer een échte 100% Syrah te vinden en het zoeken zal beloond worden.

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ga ik zeker binnenkort eens maken, want ik heb nog nooit cavolo nero geproefd.
    Ik zal eens kijken of ik het zie bij AH.

  2. Ik kende cavolo nero nog niet! Ben heel benieuwd hoe dit smaakt! 🙂

Speak Your Mind

*