Cheesecake-brownie

Cheesecake-brownie

Is het een cheesecake, kwarktaart of een brownie? Deze fluweelzachte en romige cheesecake-brownie van het bakblik smaakt als een cheesecake, maar bevat in plaats van volvette roomkaas, magere kwark! Je kunt er dus ‘guilt free’ van genieten!

Gebak – voor 25-30 stukken – 1 uur en 45 minuten + 3 uur afkoeltijd

Ingrediënten

  • 300 g zachte boter + wat extra voor invetten van de vorm
  • 150 g bloem
  • 200 g pure chocolade, minimaal 70% cacao
  • 75 g cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 450 g rietsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • 12 eieren
  • 150 ml crème fraîche
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 125 g griesmeel (semolina)
  • 1,5 kg magere kwark
  • Eventueel lobbig geklopte slagroom en poedersuiker om te serveren

Verder nodig
Bakblik van ca. 34×40 cm, minimaal 3,5 cm diep, bakpapier, elektrische handmixer

Bereiding
Vet het bakblik in met boter en bekleed de bodem met een vel bakpapier.

DSC_2810_800x536

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Hak de chocolade grof en smelt 175 g boter op laag vuur.

Meng 150 g bloem, de cacao, het bakpoeder, de rietsuiker, 1 zakje vanillesuiker en een snufje zout. Klop in een andere kom 5 eieren met de handmixer, tot een bleek en romig mengsel. Voeg er al kloppend, in een dun straaltje de boter bij en daarna, beetje bij beetje het bloemmengsel.

DSC_2815_800x536

Spatel vervolgens de crème fraîche en gehakte chocolade erdoor en verdeel het beslag over het bakblik.

DSC_2824_800x533

Klop 125 g zachte boter, de suiker, 1 zakje vanillesuiker en een snufje zout tot een romig mengsel. Klop er een voor een de overige eieren door en daarna de griesmeel. Klop tot slot de magere kwark door het beslag.

DSC_2830_800x536

Strijk dit beslag over het browniebeslag en strijk glad.

DSC_2834_800x496

Pak dan een eetlepel en schep hier en daar het beslag om zodat je een gemarmerd effect krijgt.

DSC_2835_800x464

Bak de taart ongeveer een uur in de oven. De bovenkant mag nog lichtjes trillen, de taart wordt steviger als hij helemaal is afgekoeld. Laat de taart circa 3 uur afkoelen voor het aansnijden.

Cheesecake-brownie

De zijkanten van bovenstaande taart zijn overigens niet aangevreten door een muis, of mijzelf. Dit gebeurt wanneer je dochterlief één seconde uit het oog verliest. Ze zat zo lief ( en stil!) in de keuken te spelen. Tja… Ze heeft het zeker niet van een vreemde!

Snijd de taart in punten en serveer eventueel met een toef slagroom en bestrooi met wat poedersuiker.

DSC_2899_800x505

Eet smakelijk!

Tip!
Mocht je dit gebak teveel vinden, je kunt het ook prima invriezen!

Comments

  1. Nicoll says:

    Hoi Annemiek,

    Vraag
    Kan ik de overgebleven taart ook in stukken in de diepvries doen voor een volgende keer

    Met vriendelijke groet,

    Nicoll

  2. Nicoll says:

    Hoi Annemiek,

    Ik was op het Internet rond aan het snuffelen naar een lekker groot caken recept om te bakken voor m’n collega’s en kwam bij jou recept uit om uit te proberen.
    Zachte de afbeelding en zij meteen tegen me zelf dit word h’m .lekker robuust van structuur.
    DUS NIET MEER VERDER GEZOCHT OP HET NET????

    Werk namelijk met veel manlijke collega’s.

  3. Aline Kuipers says:

    Hoi Annemiek,

    Straks ga ik dit recept maken, wordt vast een succes op mijn verjaardagsfeest vanavond.
    Hoe kan je deze taart het beste bewaren na het aansnijden? Net als cheesecake in de koelkast of in de vorm laten en met aluminiumfolie afdekken?

    Groetjes, Aline Kuipers

    • Hoi Aline,

      Gefeliciteerd met je verjaardag! Wat leuk dat je de cheesecake-brownie gaat maken. Je kunt hem het beste in de vorm, afgedekt met vershoudfolie, bewaren op een koele, donkere plek. Maar liever niet in de koelkast.

      • Aline Kuipers says:

        Hoi Annemiek,

        Net het recept weer opgezocht en ik zie je reactie, nog bedankt voor de felicitatie en de tips voor het bewaren. Na de verjaardag kreeg ik gelijk verzoeken om het recept door te geven, het was echt een succes. Voor de verjaardag van mijn vriend ga ik de cheesecake brownie weer maken 🙂

  4. Dat van die 12 eieren heb ik goed gelezen? Eerst 5 en later de andere 7 verwerken?
    Ik hoor het graag!

  5. Dit valt hier serieus in de smaak bij mn collega’s!!

  6. Yvonne says:

    Vanmorgen deze heerlijke taart gemaakt. Wat was/is hij heerlijk! Ik heb alle buren verrast met een stukje en morgen nog iets over voor vaderdag. Ik krijg alleen maar positieve berichten zo lekker was hij. Geweldig! Maar heel eerlijk gezegd…ik heb nog niet een keer gehad dat een recept van jou tegenviel. Super!

  7. Monique says:

    Hoi Annemiek,
    voor een kleinere versie alles door drie delen?
    korter in de oven ?
    ik hoor het graag…tis namelijk een druilerige woensdagmiddag…;))
    bedankt

    • Hoi Monique,

      Wat jammer dat ik nu pas kan reageren! Heb je de cheesecake alsnog gemaakt? Ben erg benieuwd… Ik weet niet of de verhoudingen nog helemaal kloppen als je alle ingrediënten deelt door drie, maar ik zou het gewoon proberen. Ik denk dat het geen probleem is. Baktijd zou ik dan inderdaad ook verkorten, zeg circa 30 tot 40 minuten, mede afhankelijk van de bakvorm die je gebruikt (diep of ondiep).

  8. Ik ga deze van het weekend proberen. Hij lijkt me heerlijk.

  9. ilona says:

    Ik heb hem twee keer gemaakt, de smaak was heerlijk maar het chocolade gedeelte erg zacht. Nog tips? 🙂

    • Hoi Ilona, leuk om te horen dat de smaak je bevalt. Laat hem de volgende keer gewoon wat langer (circa 10 tot 15 minuten) in de oven staan. Dan zou het goed moeten komen.

  10. Nicole Laudin says:

    Bedankt voor het recept, ik ga vanavond mijn huisgenoten verblijden met de Jambalaya en deze brownie deluxe. Ik laat wel weten of het is gelukt.
    groeten,
    Nicole

  11. Hij was heerlijk !!! GROOT SUCCES

  12. Alexandra says:

    Hahaha, je dochter! 🙂

    Ziet er lekker uit. Ik denk dat ik het ga maken volgend weekend wanneer we bezoek krijgen.

Speak Your Mind

*