Chocolade cheesecake

Chocolade cheesecake

Tot mijn grote verbazing kwam ik er onlangs achter (na een vraag van een bezoeker) dat ik nog geen enkel recept voor gebakken cheesecake op KeukenLiefde had staan! Best gek voor iemand die dagdromen heeft van de perfect gebakken cheesecake en die het liefst haar dag ermee begint. Voor het onlangs georganiseerde verjaardagsdiner van mijn broer – die net als ik niet vies is van een stukje chocolade – hoefde ik dus niet lang over het dessert na te denken: hij mocht de kaarsjes uitblazen van deze fluweelzachte chocolade cheesecake!

Het recept voor de vulling van deze taart vond ik op 24Kitchen en is afkomstig van Rudolph van Veen, waar ik fan van ben. Hij weet overal een prachtig feestje van te maken! Deze taart is direct mijn favoriet. Door het bakken op lage temperatuur blijft de vulling fluweelzacht, bijna een luchtige mousse. De taart rijst heel gelijkmatig en zakt na het bakken vrijwel niet in. Je kunt de taart hierdoor prachtig decoreren en afwerken.

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 g kandij-, of bastognekoeken
  • 100 g gesmolten boter

Voor de vulling

  • 150 g pure chocolade
  • 35 g boter
  • 750 g roomkaas (ruim van tevoren uit de koeling halen, zodat de kaas zacht kan worden)
  • 200 g suiker
  • 5 eieren
  • 115 g crème fraîche
  • 30 g bloem

Voor de afwerking

  • 250 ml slagroom
  • 1 à 2 el poedersuiker, of vanillesuiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 kandijkoeken, verkruimeld
  • cacaopoeder

DSC_4158_800x521

Verder nodig
Keukenmachine, of elektrische handmixer, ronde springvorm 24 cm., vel bakpapier

Bereiding
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Smelt de 100 g boter op laag vuur in een pannetje. Maal de koekjes voor de bodem fijn (in een diepvrieszak met een deegroller, of in een keukenmachine) en roer ze door de boter.

DSC_4163_800x536

DSC_4169_800x536

Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk ze goed aan.

DSC_4171_800x536 DSC_4173_800x536

Verwarm de oven voor op 130 graden. Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain marie. Smelt de boter.

DSC_4177_800x536

Klop de roomkaas in de keukenmachine, of met de mixer zacht en luchtig. Voeg de suiker, één voor één de eieren en de crème fraîche toe en klop verder tot een glad geheel, roer af en toe met een pannenlikker over de bodem en zijkant van de kom om ervoor te zorgen dat er geen roomkaas meer aan de kom vastgeplakt zit. Voeg tot slot de boter, bloem en gesmolten chocolade toe en roer glad.

DSC_4180_800x536 DSC_4183_800x536

Schenk het mengsel over de taartbodem, strijk glad en bak de taart in het midden van de oven 1 uur en 30 minuten.

DSC_4198_800x520

Haal de taart uit de oven en laat in de vorm helemaal afkoelen, het liefst een nacht.

DSC_4215_800x536

Voor de afwerking

Klop de slagroom met de suiker lobbig, maar niet stijf. Week de gelatine tien minuten in ruim koud water, knijp uit en los ze op heel laag vuur in een pannetje op. Voeg de opgeloste gelatine al kloppend toe aan de slagroom en klop de slagroom stijf. Dek de slagroom goed af en laat een uur in de koelkast opstijven. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit mooie slagroomtoefjes op de taart. Garneer met de verkruimelde koekjes en cacaopoeder.

Chocolade cheesecake

Enjoy!

Tip!

Spoel het mes voor en na het snijden van de taart af met warm water. Zo voorkom je dat de vulling van de taart aan het mes blijft plakken.

Comments

  1. Hoi ik zag dit recept maar ik was eerder benieuwd naar de mixer ………….Vind trouwens je recepten fijn om door te pluizen en af en toe iets nieuws te maken.

    Die mixer lijkt me zo fijn met een klep en ik ben toe aan een nieuwe mixer ……….dus .
    Ik vroeg me ook af of je recepten met couscous en bulgur er op kon zetten

    • Hoi Mirjam, ik heb een Kenwood keukenmachine en die is idd erg fijn. Recepten met couscous kan je zoeken op de homepage van KeukenLiede in de zoekfunctie. Gewoon ‘couscous’ intikken en zoeken. Recepten met bulgur heb ik nog niet, maar misschien binnenkort. 🙂

  2. oh, wat had ik zin in deze fluweelzachte cheesecake, bij het bakken rees de taart inderdaad gelijkmatig. Maar daarna ging het mis, de taart zakte behoorlijk in, waardoor de luchtigheid er behoorlijk uit was en het een compacte brok was geworden. Heb de taart buiten de koelkast laten afkoelen, daarna ’s nachts in de koelkast gezet. Heb ik wat fout gedaan Miek? . x Aman

    • Hoi Aman,

      Wat is dat ontzettend balen!!! Omdat het bij mij wel lukte, snap ik er helemaal niks van! Dat de taart bij jou toch is inzakt, kan volgens mij twee oorzaken hebben: de ingredienten voor het roomkaasmengsel zijn niet lang en gelijkmatig genoeg door elkaar geklopt, of de binnenkant van de taart was nog niet helemaal gaar. De bovenkant van de taart moet nog heeel licht trillen als je hem uit de oven haalt. Wellicht werkt jouw oven net iets anders dan die van mij en moet de taart er bij jou wat langer in. Laat hem de volgende keer (en ik hoop echt dat er nog een volgende keer komt!) minstens 10 minuten langer in de oven staan. En laat het me dan a.u.b. weten als het wel lukt… It’s driving me crazy!!! 🙂

Speak Your Mind

*