Clafoutis

Clafoutis

Zodra de Betuwse kersenbomen vol trots pronken met hun eerste warm-rode vruchten, duik ik mijn heiligdom in voor clafoutis: kersengebak uit de Franse keuken.

Clafoutis wordt traditioneel gemaakt met kersen, maar je kunt er naar hartelust mee variëren. Vorig jaar maakte ik een pruimenclafoutis met de sappige oogst uit de boomgaard van mijn ouders, maar verlies jezelf ook gerust in andere snoepjes: aardbeien, frambozen, bramen … allemaal heerlijk.

Bestrooi de clafoutis vlak voor het opgaan van het toneeldoek met poedersuiker en serveer hem bij voorkeur lauwwarm als nagerecht, eventueel met een mooie bol vanille-ijs. En dan: genieten maar!

Nagerecht / dessert voor 8 tot 10 personen — 15 minuten + 60 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 350 g kersen
  • 200 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract, of het merg van 1 vanillestokje
  • 80 g rietsuiker + 1 el extra
  • 150 g bloem
  • 4 eieren (ik had XL eieren dus gebruikte er drie)

Bereiding
Ontpit de kersen en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de melk, slagroom, vanille-extract, 80 g suiker, bloem en eieren in een kom door elkaar. Vet de vorm in met boter en bestrooi met 1 el suiker. Verdeel de kersen erover, gevolgd door het beslag.

Bak de clafoutis in circa 1 uur goudbruin en gaar. Bestrooi voor serveren met poedersuiker.

Clafoutis

Bon appétit!

Speak Your Mind

*