Coq au vin (Riesling)

Coq au vin (Riesling)

Ik ben dol op het klassieke Franse stoofgerecht coq au vin waarin een kippetje zachtjes gaar wordt gestoofd in een heerlijke rodewijnsaus. Omdat de herfst pas net begonnen is vond ik deze variant met sprankelende witte wijn een goed alternatief, coq au Riesling!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 grote kippenbouten, met been zonder vel*
  • 300 gram champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 2 grote tenen knoflook, geperst
  • 1 grote prei, gewassen en in dunne ringen gesneden
  • Bakje magere gerookte spekblokjes
  • 1 fles droge Riesling, 750 ml
  • 1-2 gedroogde laurierblaadjes
  • Paar takjes dille of peterselie voor de garnering
  • Olijfolie

*Omdat je de kip in dit gerecht stooft i.p.v. bakt is het smakelijker om het vel te verwijderen. Ik heb het vel meteen in de winkel door de poelier laten verwijderen, wel zo makkelijk! Het vlees kun je na het stoven zonder moeite van het been plukken en terug doen in de saus. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, gebruik dan reeds ontbeend kippenvlees. Liever geen kipfilet, dat wordt te droog.

Verder nodig
Grote braadpan met deksel

Bereiding
Verhit de braadpan met een scheutje olijfolie en bak de spekjes op laag vuur tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe en bak de prei en knoflook mee totdat deze zacht zijn.

DSC_3102_800x560

Voeg de champignons toe, roer door de prei en leg de kippenbouten en laurierblaadjes erbij. Blus het geheel af met de fles Riesling. Zorg dat alle kip net onder de wijn staat.

DSC_3113_800x506

DSC_3114_800x543

Breng de wijn aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat 30-45 minuten zachtjes pruttelen, of totdat het vlees makkelijk van het bot loslaat. Haal de kip uit de pan en laat iets afkoelen totdat je ze vast kunt houden. Laat ondertussen de Rieslingsaus op middelhoog vuur zachtjes inkoken. Pluk het kippenvlees van de botten en voeg weer toe aan de saus. (Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de kip met bot en al te serveren. In dat geval haal je de kip uit de pan, laat de Rieslingsaus inkoken en warm vervolgens de stukken kip alleen weer even op in de saus.)

DSC_3121_800x536

Coq au vin (Riesling)

Serveer de coq au vin met wat gekookte pasta, rijst of aardappelpuree.

Coq au vin (Riesling)

Coq au vin (Riesling)

De wittewijnsaus blijft vrij dun, serveer er daarom ook wat knapperig stokbrood bij om de laatste restjes van het verrukkelijke vocht mee op te deppen.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ik heb dit gerecht afgelopen weekend gemaakt en het was heerlijk.
    We hebben er onwijs van genoten.
    In plaats van de kippenbouten heb ik kipdijtjes gebruikt.
    Verder staan er mooie recepten op deze pagina, ik krijg er altijd weer inspiratie van.

Speak Your Mind

*