Cranberry-appeltaart

Cranberry-appeltaart

Onlangs ontdekte ik bij het opruimen van de kelder een ondergeschoven bakje gedroogde cranberry’s. I love! Verse cranberry’s hebben een heerlijk frisse en zure smaak en zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond, gedroogd smaken ze verrukkelijk zoet. Daarnaast zijn cranberry’s ook nog eens supergezond! Na het proeven van enkele gedroogde exemplaren, constateerde ik tot mijn grote geluk dat ze nog goed waren (nog een pluspunt: je kunt ze dus echt lang bewaren!). Ik hoefde niet lang na te denken om te weten waarvoor ik ze wilde gebruiken: een heerlijke cranberry-appeltaart!

Gebak – circa 10 tot 12 punten

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 100 g basterdsuiker + 1 el
  • Snufje zout
  • 200 g koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1,5 kilo appels (ik gebruikte Goudreinetten), geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 75 g gedroogde cranberry’s
  • 1 kaneelpoeder
  • 1 el custardpoeder
  • 2 el geel gekleurde jam (bijv. abrikozen-, of sinaasappeljam)

DSC_3395_800x488

Verder nodig
Ronde springvorm 24 cm, deegroller, kwastje om te bestrijken

Bereiding
Vet de springvorm in met boter. Meng de appels met 1 el suiker, kaneel, cranberry’s en de custardpoeder.

DSC_3403_800x536

Meng de bloem met het zout en 100 g suiker en kneed met schone, koele handen de boter en de helft van het ei erdoor.

DSC_3398_800x536

Doe dit zo snel mogelijk om te voorkomen dat de boter zacht wordt en het deeg gaat plakken (is het deeg toch te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe). Vorm er met je handen een gladde deegbal van en rol 3/4 van het deeg, op een licht bebloemd werkvlak, uit tot een ronde lap iets groter dan de springvorm.

Til de deeglap voorzichtig in de vorm en bekleed de bodem en randen met het deeg. Snijd de randen recht af (zoals je ziet op onderstaande foto hoef je niet de hele rand van de vorm te bekleden met deeg).

DSC_3405_800x475

Voeg de afgesneden deegrestjes toe aan het overige deeg. Verdeel het appelmengsel over de vorm en druk lichtjes aan.

DSC_3410_800x536

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het overige deeg, op een licht bebloemd werkvlak, uit tot een ronde lap die ongeveer even groot is als de springvorm en snijd met een mes in repen.

DSC_3407_800x527

Bedek de appelvulling kruislings met de deegrepen en bedek tot slot de randen met achtergehouden deegrepen (Blond! ik begon natuurlijk weer eerst met de randen, waardoor je nu overal uiteinden ziet). Bestrijk de deegrepen voorzichtig met het overige losgeklopte ei.

DSC_3412_800x513

Bak de appeltaart circa 45 minuten in de oven, of totdat de deegrepen goudbruin zijn.

Verwarm de abrikozenjam, totdat deze vloeibaar is en bestrijk de warme appeltaart hiermee als hij uit de oven komt. Laat de appeltaart minstens tien minuten afkoelen, voordat je de rand van de springvorm verwijdert.

Cranberry-appeltaart

Cranberry-appeltaart

Serveer de cranberry-appeltaart lauwwarm of koud. Eet smakelijk!

Tip!

Eerder gebruikte ik ook gesuikerde cranberry’s voor deze hemelse witte chocoladetaart. Een absolute aanrader!

Comments

  1. Yvonne Annemiek says:

    Hoi Annemiek,

    In de werkbeschrijving zie ik de jam niet…..toch? Ik heb hem op de bodem gedaan en de taart zojuist in de oven geschoven. Ben benieuwd!
    Weet je wat ik altijd doe bij een appeltaart? Ik laat na het invetten van het bakblik een handje paneermeel door het blik glijden zodat die aan de boter kleeft, dat is iets onhandiger met het inleggen van het deeg maar als de taart klaar is geeft het een hele mooie buitenkant en glijdt hij hij ook probleemloos uit het blik.

    groetjes en tot straks/morgen/volgende week (man het is zo verslavend!)

    • Yvonne Annemiek says:

      hahahah, lees hem nog eens na en jawel de JAM! Ben ook blond weet je 🙂

      • Haha!! Laat me weten hoe de jam onderop smaakt, misschien wordt het een nieuwe hit! 🙂 Goede tips trouwens, dat paneermeel. Bedankt Yvonne!

        • yvonne Annemiek says:

          Jam op de bodem was een prima zet. Ik zet de appeltaart ook altijd weg met een plastic zak er over omdat het deeg dan de condens oppakt en niet hard word, door de jam was de bodem nu wat kleffig, dat vind vast niet iedereen lekker maar hier vond iedereen het heerlijk.
          Fijn dat ik het fout deed want nu moet ik eigenlijk nog een keer overnieuw 😉

          • Haha, fijn dat iedereen er zo van gesmuld heeft Yvonne! En tevens dus een goede tip voor iedereen die de taartbodem, net als jullie, liever wat zachter heeft. 🙂

  2. Heerlijk ga ik vanavond maken…… dank maar weer voor de tip!!

Speak Your Mind

*