Daging rendang (uit het kookboek ‘Zoals alleen oma dat kan’)

Daging rendang (uit het kookboek 'Zoals alleen oma dat kan')

Ik ben dol op Indisch eten. Zo staat hier bijna wekelijks een grote pan nasi– of bami-goreng op tafel, het liefst geserveerd met malse kipsaté, pindasaus en een gebakken ei. Maar ook babi ketjap, sajoerboontjes en deze daging rendang serveer ik met liefde. Daging rendang is een licht pittige rundvleesschotel. Het vlees wordt zachtjes gaar gestoofd in een geurige saus met kokosmelk.

Dit keer ging ik aan de slag met een recept uit het kookboek Zoals alleen oma dat kan van Danny Jansen. Een heerlijk boek om mee op de bank te ploffen en uren doorheen te bladeren. Het boek staat bomvol authentieke familierecepten uit de Indische keuken, prachtig geïllustreerd.<!–more–>

Wie vandaag het top 7-overzicht met de best bekeken recepten mist: droog snel je tranen, die publiceer ik voortaan elke zondag. Voortaan schijnt elke zondag de zon! 😀

Hoofdgerecht voor 4 personen — 20 minuten + 2,5 tot 5 uur stoven

Ingrediënten

Voor de boemboe

  • 3 uien, grof gesnipperd
  • 6 tenen knoflook
  • 1 tl gemberpasta
  • 1 tl laos
  • 1/2 tl trassi, garnalenpasta
  • 1 el kemiripasta
  • 1 tl djinten, komijnzaad
  • 3 tl ketoembar, korianderzaad
  • 1 tl koenjit, kurkuma

Verder

  • 1 kg mager rundvlees, in stukken van 3×3 cm gesneden (ik ben zelf niet zo’n fan van mager rundvlees, ik vind het vaak droog. Dit keer gebruikte ik rundernek, maar ook sukade en riblappen zijn bij mij favoriet)
  • Zonnebloemolie
  • 5 daun salam, Indisch laurierblad (kon ik niet vinden, dus ik gebruikte gewoon laurierblad)
  • 6 daun djeroek poeroet, Indisch limoenblad
  • 2 serehstengels, citroengras
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el sambal oelek
  • 2 schijfjes gula djawa, palmsuiker
  • 1 liter water
  • 1/2 tl versgemalen peper
  • 125 g blok santen, kokosmelk

Daging rendang-7991

Verder nodig
Keukenmachine, braadpan met dikke bodem

Bereiding
Maal voor de boemboe de uien, knoflook, gemberpasta, laos, trassi, kemiripasta, djinten, ketoembar en koenjit fijn in een keukenmachine.

Verhit een braadpan met wat zonnebloemolie en fruit de boemboe 2 minuten aan (of totdat je ziet dat al het vocht uit de boemboe verdampt is en je een dikke pasta overhoudt). Voeg de daun salam, daun djeroek poeroet, sereh, ketjap, sambal, gula djawa en het water toe en breng aan de kook.

Voeg de peper, het vlees en de santen toe en sudder het vlees op laag vuur in circa 1 uur gaar.

Voeg eventueel een beetje water toe wanneer het te droogt kookt.

Is de saus aan het eind van de kooktijd nog te dun naar je zin, maar het vlees gaar? Schep het vlees uit de pan en kook de saus op hoog vuur in tot gewenste dikte. Doe daarna het vlees weer terug in de pan.

Daging rendang-8077

Lekker met gekookte rijst, seroendeng, sajoerboontjes en kroepoek.

Daging rendang (uit het kookboek 'Zoals alleen oma dat kan')

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hetty Kliest says:

    Is het mogelijk een grotere hoeveelheid boemboe te maken en die te bewaren?

  2. Ik heb zelf ook het kookboek van Danny en de Rendang staat al een tijdje op. Na 1 uur is bij mij echt nog niet die liter water verdampt. Goede tip om het vlees eerst uit de pan te halen en het dan in te koken! Volgende keer doe ik er minder water bij.

    Groetjes

Speak Your Mind

*