Duitse snijbonensoep – Schnippelbohnensuppe

Duitse snijbonensoep - SchnippelbohnensuppeDeze heerlijke Duitse snijbonensoep is gemaakt volgens het recept van mijn moeder, die dit op haar beurt weer van haar moeder heeft overgenomen. Het is een heel eenvoudige soep om te maken en door de toevoeging van aardappel en worst een echte maaltijdsoep.

Mijn Duitse oma, die helaas niet meer bij ons is, trok vroeger ook altijd een stukje spek mee in de soep. Deze werd later in plakken gesneden en op brood met mosterd geserveerd bij de soep.

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram soepvlees
1,5 liter water
2 runderbouillontabletten
handvol snijbonen, dun gesneden
2-3 aardappels, geschild en in blokjes gesneden
handje kleine soepschelpjes
1 verse rookworst van de slager

DSC_2478_800x536

Verder nog
Schuimspaan, soeppan

Bereiding
Zet het soepvlees op met ruim water en breng dit aan de kook.

DSC_2461_800x536

Eenmaal aan de kook zet je het vuur laag en laat je het vlees rustig trekken tot het zacht en gaar is.

DSC_2462_800x536

Schep steeds het schuim wat boven komt drijven met de schuimspaan weg, zo krijg je straks een mooie, heldere bouillon. Als het vlees gaar is schep je het uit de pan en zet zolang apart. Vul de bouillon aan met water zodat je 1,5 liter vocht hebt, en voeg de bouillontabletten toe.

Je kunt voor een nog snellere versie het soepvlees ook weglaten en bouillon maken van 1,5 liter water met 3 bouillontabletten. Dit geeft wel een andere smaak.

DSC_2481_800x536

Breng weer aan de kook en voeg dan de aardappel en snijbonen toe, kook een minuut of vier.

DSC_2488_800x536

Voeg dan de schelpjes en de rookworst toe en laat op laag vuur verder garen.

Schnippelbohnensuppe - Duitse snijbonensoep

Snijd het soepvlees fijn en warm op het laatste moment nog even mee in de soep. Haal de rookworst uit de soep en snijd in plakjes. Serveer de soep heet met de plakjes rookworst.

Duitse snijbonensoep - SchnippelbohnensuppeEet smakelijk!

Comments

  1. Heerlijk…mijn vader kwam uit Enschede en daar was het Humkessoep…ik maak hem zelf met snijbonen in ruitjes gesneden en met chorizo…ook erg lekker!!!

  2. bert jorigas says:

    Hallo een variant is met rundvleesgehakt en spek aardappels ui eventueel iets binden

  3. Hoi Annemiek,
    Mijn groepje demente bejaarden heeft weer heerlijk zitten smullen van dit ouderwetse gerecht. Ik gaf er een plakje roggebrood met katenspek bij. Lekker.
    Ik kook trouwens niet alleen voor hen hoor, wijzelf eten ook altijd lekker. En geregeld is dat een van jouw recepten.
    Groetjes, Els

  4. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Hallo Annemiek

    Dit is voor mij een vergeten en ook zoekgeraakt
    recept. Mijn oma was Limburgse en 1/2 duits, mijn
    moeder maakte dit ook. en ook ik heb het lang
    geleden wel gemaakt. Alleen die schelpjes kan ik
    me niet herinneren.Hier werd dat Schnatzelensoep
    genoemd. Kan het helaas in de familie aan niemand
    meer vragen. Ik weet nog wel dat mijn oma door
    bijv. de groentensoep buiten de vermicelli een handje
    (parel)gort deed.

    Blij dat ik die snijbonensoep weer tegenkom

    Ga hem zeker weer maken,

    Groetjes Lya

Speak Your Mind

*