Erwtensoep

Erwtensoep

Het belooft vandaag een mooie winterdag te worden met plaatselijk kans op sneeuwbui. (Psst … stiekem verlang ik al naar een zwoele zomer, of een warme lente.) Maar eigenlijk hoop ik – tegen beter weten in – nog steeds op een ijskoude, sneeuwwitte winter. Een heuse Elfstedentochtwinter. Voor het eerst zwieren op natuurijs met onze kleine meid, suizend van de dijk af sleeën en de handen warmen aan mokken dampende chocolademelk en grote kommen erwtensoep. Mmmm. Dus winter, kom op! Nog even krachtig het gas erop! De erwtensoep pruttelt al …

Soep voor 6 tot 8 personen – 1 1/2 tot 2 uur – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 500 g schouderkarbonade
  • 200 g gerookte mager spek
  • 1 rookworst
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine winterwortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 kleine prei, goed gewassen en in smalle ringen gesneden (gebruik alleen het lichtgroene gedeelte van de prei)
  • 1/4 knolselderij, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • Takje selderijblad, fijngesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en in smalle halve ringen gesneden
  • 500 g groene spliterwten, afgespoeld met water en uitgelekt
  • 2 groentebouillontabletten

Verder nodig
Grote kook- of soeppan, schuimspaan

Bereiding
Leg de spliterwten en het laurierblaadje op de bodem van de pan gevolgd door de karbonade en het spek. Schenk hier 2 liter water overheen en breng het water (met de deksel schuin) aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager (het water moet nog heel zachtjes pruttelen) en schep het bovendrijvende schuim weg.

Kook zachtjes verder totdat de karbonade en het spek gaar zijn en schep ze uit de pan (de karbonade was bij mij na circa 50 minuten gaar, het spek na 20 minuten). Snijd overtollige stukken vet van de karbonade en gooi weg. Snijd de rest van de karbonade en het spek in kleine stukjes. Voeg de groenten (behalve het selderijblad), verkruimelde bouillontabletten en het vlees toe aan de soep en kook zachtjes verder totdat ze gaar zijn.

Haal de rookworst na circa 20 minuten uit de pan en snijd in plakjes. Voeg de plakjes rookworst samen met het selderijblad weer toe aan de soep als de groenten gaar zijn en de spliterwten uit elkaar zijn gevallen. Warm nog kort even door en zet het vuur uit.

Serveer de erwtensoep met mosterd besmeerde plakken roggebrood belegd met katenspek.

Erwtensoep

Eet smakelijk!

Comments

  1. Even gekke vraag misschien maar doe je de Karbonades in z’n geheel in de pan incl het bot? Of snij je deze er eerst vanaf?

  2. Vraagje, waarom alleen het licht groene deel van de prei en niet het donkere deel??????????
    Karin

    • Het lichtgroene deel van de prei smaakt veel zachter dan het hardere groene deel. Omdat ik niet wil dat de prei overheerst, voeg ik alleen het lichte deel toe. Maar experimenteer er rustig op los en ontdek wat je zelf het lekkerst vindt! 🙂

  3. MMMMMmmm!! Vanavond gemaakt, het was heerlijk! Gaan we zeker vaker eten.

Speak Your Mind

*