Feestelijke taart met witte chocolade en roomkaasglazuur

0 Flares Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Feestelijke taart met witte chocolade en roomkaasglazuur

Deze prachtige en feestelijke taart bestaat uit laagjes luchtige cake, cranberrypuree en een verrukkelijke roomkaastopping met witte chocolade, honing en likeur. De gesuikerde cranberry’s en witte chocoladebolletjes maken de taart tot slot helemaal af. Hemelse smaakcombinaties die zorgen voor een hemelse taart!

Ik kwam een foto van deze taart tegen op pinterest en wist meteen, deze moet ik maken! Het recept is van hungryrabbitnyc.com

Ingrediënten voor de cake
180 ml gecondenseerde melk* (blikje van Friesche vlag)
6 grote eiwitten, op kamertemperatuur (bewaar de dooiers in de diepvries voor een anders recept)
10 ml vanille extract of aroma
338 gram bloem
350 gram kristalsuiker
20 gram bakpoeder
5 gram zout
170 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur en in kleine stukjes

*Gecondenseerde volle melk met suiker, verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Ingrediënten cranberrypuree
135 gram verse of bevroren cranberry’s
30 gram kristalsuiker
120 ml water

Volgens het oorspronkelijke recept zou je cake roze moeten kleuren door het toevoegen van een gedeelte cranberrypuree. Bij mij kreeg het beslag hier nauwelijks kleur door. Niet storend omdat nu het laagje cranberrypuree tussen de cake goed opvalt maar wanneer je eraan kunt komen zou ik dus eerder een druppel rode levensmiddelenkleurstof gebruiken om je cake te kleuren. Maak wel altijd bovenstaand recept voor de puree want je smeert het overige gedeelte van de puree tussen de cakelagen in.

Ingrediënten voor de witte chocolade honing topping
340 gram witte chocolade, in kleine stukjes
227 gram ongezouten roomboter
340 gram roomkaas, op kamertemperatuur (ik gebruikte monchou)
30 gram honing
30 ml likeur 43 (of andere likeur die je lekker vindt)

Voor de decoratie
1 x het recept voor de gesuikerde cranberry’s en kleine krokante witte chocolade bolletjes (bakafdeling supermarkt)

Nodig voor het maken van de taart
2 dicht ronde bakvormen van circa 23 cm doorsnede (geen springvorm met verwijderbare rand!)
speciale taartensnijder of een lang mes om de taart doormidden te snijden
2 taartroosters
elektrische handmixer

Bereiding van de cake
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en haal de boter en eventueel de eieren uit de koelkast. Begin nu met het maken van de cranberrypuree. Doe de cranberry’s, suiker en het water in een pannetje en kook op middelhoog vuur totdat de cranberry’s openbarsten, dit duurt ongeveer 5 minuten. Doe ze in een fijne zeef boven een kom en druk al het vocht eruit met een lepel.

DSC_1791_800x536

Vergeet niet de puree aan de onderkant van de zeef eraf te schrapen en aan het gezeefde sap toe te voegen. Zet weg en laat 10 minuten afkoelen.

Meet 60 ml van de cranberrypuree af en klop dit met een mixer samen met de melk, eiwitten en vanille tot een luchtig mengsel.

DSC_1796_800x536

Zet apart. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 2 ronde bakvormen met een doorsnede van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier vervolgens ook in. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout voorzichtig met een vork. Voeg al mixend de boter, stukje voor stukje, toe aan de bloem totdat je hele fijne korrels krijgt.

DSC_1805_800x536

Dit kan best even duren, maar het komt goed! Voeg dan de helft van het melkmengsel toe en klop op middelhoge snelheid totdat er een egaal mengsel ontstaat. Voeg dan de overige melk toe en klop op langzamere stand totdat alles goed vermengd is.

DSC_1806_800x536

Klop niet langer dan nodig. Verdeel het mengsel over de 2 bakvormen en bak ze in het midden van de oven ongeveer 20 tot 25 minuten of totdat een houten prikker droog uit de cake komt. Wissel de cakes halverwege de baktijd een keer om van rooster. Bij mij werd de cake op het bovenste rooster namelijk veel sneller bruin. Laat de cakes in de vorm circa 10 minuten afkoelen. Verwijder dan de bakvorm en laat verder op een rooster in ongeveer 2 uur helemaal afkoelen.

Bereiding van de topping
DSC_1816_800x536

Smelt de chocolade au bain marie of afgedekt in de magnetron en roer totdat de chocolade mooi glad is. Laat afkoelen tot het lauw is. Mix in een kom de boter en roomkaas tot een luchtig mengsel in circa 2 tot 3 minuten. Voeg dan de gesmolten chocolade, honing en likeur toe en klop tot een glad mengsel.

DSC_1828_800x536

Opbouwen van de taart
Snijd de beide cakes doormidden en leg één onderkant op een serveerschaal. Bedek met een royale laag cranberrypuree en dek af met een andere cakebodem.

DSC_1838_800x536

Bestrijk de bodem met ongeveer 135 gram topping en herhaal dit met de overige 2 bodems. Besmeer de boven- en zijkant van de taart met de topping. Ik ‘plamuur’ eerst altijd de naden en kieren dicht met een klein beetje topping en zet de taart dan even in de koelkast om op te stijven.

DSC_1843_800x536

Bewaar de overige topping afgedekt buiten de koelkast. Na het opstijven kun je de taart verder besmeren met de overige topping en hem mooi glad strijken.

DSC_1911_800x536

Garneer met gesuikerde cranberry’s en de krokante witte chocolade korrels. Koel de taart minimaal 30 minuten (liefst langer) voor het aansnijden en serveer eventueel met de resterende cranberrypuree. Bij mij ging alle puree tussen de cakelagen. Zorg bij het aansnijden van de taart dat je het mes eerst even onderdompelt in warm water. Op deze manier snijdt het mes als boter door de taart en krijg je geen gerafelde randen.

Feestelijke taart met witte chocolade en roomkaasglazuurFeestelijke taart met witte chocolade en roomkaasglazuurFeestelijke taart met witte chocolade en roomkaasglazuurDSC_1974_800x536

Enjoy!

Speak Your Mind

*