Foe yong hai met gebakken rijst

Foe yong hai met gebakken rijst

Afhaalchinees is voor ons pas compleet met foe yong hai: omelet met groenten in een zoet-zure, rode saus.

Maar deze heerlijkheid maak ik veel liever zelf sinds ik ontdekt heb hoe makkelijk dat wel niet is en hoe snel het gerecht op tafel staat – alleen de allersnelste afhaalchinees is misschien iets sneller.

Foe yong hai is ook een perfecte kliekjesverwerker; ideaal dus als je koelkast snakt naar adem. Restjes vis, vlees, groenten: alles mag erin!

Hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen — 30 minuten

Ingrediënten

  • 400 g rijst, gekookt en afgekoeld
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 ml ketchup
  • 1 tl gembersiroop
  • 1 tl sushi-azijn (toko)
  • 110 g gepelde, rauwe garnalen
  • 80 g ham, in reepjes gesneden
  • 80 g geraspte wortel
  • 80 g diepvriesdoperwten
  • 2 el koriander
  • 6 eieren
  • Olie om in te bakken

Verder nodig
Steel- of sauspannetje, 2 koekenpannen waarvan één met deksel (fijne koekenpannen vind je hier)

Bereiding
Fruit de ui en knoflook in wat olie, totdat ze zacht zijn. Voeg de ketchup, gembersiroop, azijn en 100 ml water toe en laat de saus op laag vuur zachtjes pruttelen, totdat hij wat dikker is. (Indien gewenst kun je de saus ook iets verdikken met een maizenapapje.)

Klop de eieren in een kom los met wat zout en peper en voeg de garnalen, ham, wortel, (bevroren) doperwten en 1 el koriander toe. Roer door. Verhit een koekenpan met wat olie en schenk het eimengsel in de pan. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de omelet langzaam stollen.

Bak ondertussen, in de andere koekenpan, de rijst in wat olie. Roer op het laatste moment de overige koriander door de rijst.

Schuif de omelet op een houten plank en snijd in repen. Serveer met de gebakken rijst en foe yong hai saus.

Foe yong hai met gebakken rijst

Eet smakelijk!

Comments

  1. Toosje bolder says:

    Wat een leuke site en heerlijke recepten kan ik derecepten waar tarwemeel is genoemd vervangen door glutenvrije bloem tegebruiken ?

    • Bedankt voor dat mooie compliment Toosje. Ik heb geen ervaring met glutenvrije bloem, maar het lijkt me een prima alternatief voor gewone bloem. Gewoon proberen dus. 🙂 Succes!

  2. m@rgo says:

    Hoi, wat is het verschil tussen dit en je andere foe yong hai- recept? Die maken we hier regelmatig, de smaak van die saus is hier favoriet, is er een smaakverschil? Alvast bedankt!

  3. Belinda says:

    hoi Annemiek,

    Even een vraagje. Wanneer moet de sushi azijn worden toegevoegd. ik heb rijstazijn in huis. Zou ik dat ook kunnen gebruiken?
    Groet, Belinda

    • Oeps, vergeten! Bedankt voor je reactie Belinda, ik heb het direct aangepast. De azijn mag gelijk met de ketchup en gembersiroop mee in de pan. Rijstazijn is ook prima.

Speak Your Mind

*