Franse uiensoep

Franse uiensoep

Deze bekende Franse uiensoep staat in bijna iedere Franse bistro wel op de menukaart. De soep wordt afgemaakt door er stokbrood met gruyère kaas bovenop te leggen en nog even kort in de oven te gratineren.

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 650 gram uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook, 3 fijngehakt en 1 gehalveerd
  • 2 tl suiker
  • 3 tl verse tijmblaadjes + wat kleine takjes voor garnering
  • 2 el bloem
  • 125 ml droge witte wijn
  • 2 l bouillon (kippen-, groente- of runderbouillon)
  • 6 sneetjes stokbrood
  • 300 g gruyere, geraspt

Verder nodig
garde, bakpapier

Bereiding
Verhit een ruime pan en smelt hierin de boter en olie. Voeg de uien toe en zet het vuur zacht. Bak de uien onder regelmatig roeren zo’n 15 minuten, totdat ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg dan de gehakte knoflook, suiker en tijm toe.

DSC_2530_800x536

Bak, onder regelmatig roeren, nog eens 30 minuten verder totdat de uien goudbruin zijn. Strooi de bloem erbij en roer met de garde 1-2 minuten verder om de bloem te laten garen. 

DSC_2534_800x538

Voeg de wijn toe en roer goed door.

DSC_2535_800x536

Schenk dan langzaam de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Blijf net zolang roeren met de garde, totdat alle klontjes zijn verdwenen en je een gladde soep hebt.

DSC_2545_800x536

Zet het vuur weer laag en laat de soep 45 minuten zachtjes pruttelen.

Verwarm de ovengrill. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg het stokbrood hierop. Grill het brood aan beide kanten, totdat het goudbruin is.

DSC_2549_800x536

Wrijf het brood daarna in met een gehalveerde knoflookteen.

DSC_2546_800x536

Zet 6 ovenvaste soepkommen op een bakblik en schep de soep erin.  Leg bovenop iedere kom een sneetje stokbrood en bestrooi met de gruyère.

DSC_2551_800x536

Zet weer onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Garneer met de takjes tijm en serveer direct.

Franse uiensoep

Eet smakelijk!

Comments

  1. Christa says:

    Vanavond gegeten en het was echt héérlijk! Bedankt voor het zoveelste blijvertje 🙂

  2. 650 uien….

  3. Hallo Annemiek
    Ik zie dat je de uien ook in halve of kwart ringen maakt, zo doe ik het ook en ik heb bijna
    hetzelfde recept van een Franse Chef die in Zwitserland werkte en het eigen lijk een beetje
    anders om deed……Eerst bouillon trekken van Kalfsvlees en dan verscheidene koekenpannen met gebakken uien in de Bouillon doen
    Hij vroor die soep in kleine vierkante bakjes in en als een klant Uiensoep wou had hij binnen 10 minuten zijn soep……! Ik maak ook een grote pan uiensoep en vries wat we niet meteen opeten in in van die rits-rats zakjes en dat werkt prima.
    Komt ook goed uit als je verscheidene gasten hebt en de een lust geen uiensoep maar wel tomaat…of kippen soep…kan hoor

    Beary.

    • Hoi Beary,

      Dat vind ik ook altijd het makkelijke van soep; dat je het prima kunt invriezen voor onverwachtse trek of gasten. Zo kun je in een handomdraai iets heerlijks op tafel toveren. Die zakjes zijn een goed idee! Bedankt.

Speak Your Mind

*