Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Deze frisse citroentaart is de perfecte afsluiter van een feestelijk diner. De knapperig gebakken zanddeegbodem contrasteert heerlijk met de romige en frisse citroenvulling. Het maken van de taartbodem neemt de meeste tijd in beslag. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat het maken ervan in diverse etappes gaat. Deze bereidingswijze resulteert echter wel in een perfect gebakken, knapperige bodem die naar mijn mening het extra werk meer dan waard maakt.

Ingrediënten

Voor het deeg (voor 2 taartbodems)

  • 500 gram bloem
  • 140 gram poedersuiker
  • 250 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 4 eigelen

DSC_3303_800x548

Voor de vulling

  • 5 eieren
  • 140 kristalsuiker
  • 150 ml ongeslagen slagroom
  • 100 ml citroensap (ongeveer 2-3 citroenen)
  • 2 el citroenrasp

DSC_3315_800x581

Bereiding
Meng voor de bodem de bloem en poedersuiker door elkaar. Voeg de roomboter toe en meng het met je vingertoppen snel door de bloem totdat het mengsel op fijn broodkruim begint te lijken. Voeg dan de eigelen toe en kneed snel tot een ronde deegbal.

DSC_3310_800x536

DSC_3313_800x536

Verdeel de ronde bal in twee gelijke stukken en vries een stuk in voor de volgende keer. Als je toch bezig bent kun je net zo goed iets meer maken… Als je de helft toch niet wilt invriezen halveer je gewoon de hoeveelheden voor het deeg. Druk de bal plat tot een schijf en wikkel hem goed in vershoudfolie. Laat minstens 30 minuten koelen in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Meng alle ingrediënten, behalve de citroenrasp, in grote kom en klop met een garde door elkaar, niet te hard en te lang kloppen zodat het schuimig wordt. Giet het mengsel door een zeef en roer de citroenrasp erdoor.

DSC_3320_800x595

Dochterlief staat mee te kijken, in de hoop een pan te mogen schoonlikken. Helaas, dit keer kan het niet.

DSC_3324_800x536

Vet een taartvorm in met verwijderbare rand van 23cm doorsnede en bekleed de bodem van de taartvorm met een velletje bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad in een ronde vorm tot het iets groter is dan de bodem van de taartvorm. Til het deeg voorzichtig in de taartvorm en druk de bodem en de rand voorzichtig aan. Als je taartvorm een hoge rand heeft hoeft het deeg maar tot halverwege de rand te komen. Prik met een vork gaatjes in de taartbodem en zet de bodem weer 30 minuten in de koelkast.

DSC_3336_800x536

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de taartbodem met aluminiumfolie en vul dit met rijst of gedroogde bonen.

DSC_3354_800x536

Bak 10 minuten in de oven en verwijder dan het folie en de vulling. Bak nog eens 20 minuten verder in de oven totdat het deeg er knapperig en licht goudbruin uitziet.

DSC_3365_800x536

Haal de taartbodem uit de oven en giet het citroenmengsel erin.

DSC_3372_800x536

Bak 30 tot 35 minuten in de oven totdat het citroenmengsel bijna gestold is. Het moet nog heel iets trillen als je de taartvorm beweegt. De vulling stijft buiten de oven namelijk nog iets verder op.

DSC_3498_800x456

Laat de taart helemaal afkoelen en verwijder dan de taartrand. Serveer de taart op kamertemperatuur of gekoeld. Bestrooi de taart voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

Ik bestrooide de taart vlak voor serveren met suiker (niet met poedersuiker want die verbrandt snel) en karameliseerde de bovenkant met een gasbrandertje. Zo krijg je, net als bij crème brûlée, een kr0kant suikerlaagje.

DSC_3509_800x536

Snijd de taart in punten en geniet! Wij dronken er een ijskoud glaasje limoncello (citroenlikeur) bij.

Frisse citroentaart

Bron: BBC GoodFood

Comments

  1. Heb hem gister gemaakt en ik vind hem heeeerlijk! Perfect voor als het lekker warm weer is.
    Had alleen nog wel een vraagje. Als ik deze taart in het klein maak, in een cupcakevorm, hoelang denk je dat ze dan in de oven moeten?

    • Ik verwacht iets korter Dani, maar durf niet te zeggen hoelang precies. Dat zou je uit moeten proberen. Mocht je dat doen, dan ben ik heel benieuwd! 😀

      • Heb het gister uitgeprobeerd! Heb voor de bodem de zelfde tijd angehouden. En de vulling had ik 20 min de de oven gedaan, maar toen was die al behoorlijk stevig. Denk dat 15 min ook genoeg was. Had ze in een cupcaketray gebakken. Het is alleen wel verstanding om voldoende bakpapier er onder te doen. Ze waren er namelijk moeilijk uit te krijgen😁

  2. Ik heb ook een recept voor citroentaart op m’n blog, maar deze met een gekarameliseerd laagje lijkt me ook lekker eens te proberen!

  3. Monique says:

    Ik vind m heel veel werk, kost je bijna 3 uur om m te maken en hoewel hij eruit ziet als op de foto ik vind de smaak erg tegenvallen.

    • Hoi Monique,

      Wat jammer om te horen dat deze taart je tegenvalt. De bodem is het meeste werk omdat je steeds moet wachten. Het scheelt wel wat tijd als je het deeg een dag van tevoren maakt. Je hoeft het dan op de dag zelf alleen uit te rollen en 1x blind voor te bakken. Verder kan ik kan me voorstellen dat de smaak je tegenvalt wanneer je een bepaalde verwachting hebt en de smaak hieraan niet voldoet. Hopelijk een volgende keer beter!

Speak Your Mind

*