Galette met broccoli, spekjes en gorgonzola dolce

Galette met broccoli, spekjes en gorgonzola dolce

In Frankrijk noemen ze gevulde flensjes of platte, gevulde koeken ook wel een galette. Deze galette van bladerdeeg is gevuld met broccoli, knapperig uitgebakken spekjes, rode ui en zachte, romige gorgonzola. Een perfect gerecht om jezelf of anderen eens lekker mee te verwennen!

Hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten

  • 5 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 1 broccoli, in kleine roosjes gesneden*
  • Bakje magere spekblokjes
  • 125 g gorgonzola dolce, in blokjes gesneden
  • 2 rode uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • Handje pijnboompitten, licht geroosterd
  • Arachide- of zonnebloemolie
  • Klein beetje bloem om te bestrooien
  • Eventueel wat vloeibare honing

*Snijd de buitenste, harde buitenkant van de broccolisteel eraf en snijd de rest van de steel in plakjes. Dit is naar mijn mening het lekkerste gedeelte van de broccoli. Niet weggooien dus!

DSC_1530_800x590

Verder nodig
Bakpapier, deegroller

Bereiding
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de broccoli toe, zodra het water kookt. Wacht tot het water opnieuw kookt en kook de broccoli nog 1-2 minuten verder. Hij moet nog enigszins hard zijn. Giet af en laat hem in een zeef of vergiet uitlekken.

DSC_1555_800x536

Verhit een koekenpan met een klein beetje olie en bak op laag vuur de spekjes langzaam uit. Voeg, als het vet begint te smelten en het spek begint te kleuren de uien toe.

DSC_1561_800x536

Bak verder totdat de uien glazig en zacht zijn en voeg dan de broccoli toe.

DSC_1566_800x536

Zet het vuur wat hoger en bak kort even verder totdat al het aanhangende vocht van de broccoli verdampt is en zet het vuur uit. Breng eventueel iets op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien en stapel ze op elkaar.

DSC_1569_800x536

Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek.

DSC_1572_800x544

Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleed bakblik. Snijd het bladerdeeg rondom met een mes lichtjes in, ongeveer 1 cm van de rand af. Verdeel het broccolimengsel binnen de rand en verdeel de kaas erover.

DSC_1577_800x530

De vrijgehouden rand bladerdeeg zal straks in de oven gaan rijzen zodat je een soort pastei bakje krijgt. Bak de galette ongeveer 15 minuten of totdat de kaas gesmolten is en de randen iets zijn gerezen en goudbruin zijn.

Bestrooi de galette uit de oven met de geroosterde pijnboompitten en serveer direct. Ik druppelde tot slot ook nog wat vloeibaar goud (honing) over de galette, maar dit kun je eventueel ook achterwege laten.

Galette met broccoli, spekjes en gorgonzola dolce

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*