Gebraden hele kip uit de oven met aardappels

Gebraden hele kip uit de oven met aardappels

Mijn moeder heeft het beeld nog steeds helder op haar netvlies staan, mijn oma die in de keuken staat en constant grote stukken vlees staat te bedruipen, bedruipen, en bedruipen. Want als er één ding is dat je moet doen om grote stukken vlees mals en sappig uit de oven te halen, dan is het wel bedruipen!

Er zijn wel duizenden recepten voor de bereiding van een hele kip uit de oven maar dit is de meest simpele en lekkerste manier die ik tot nu toe ooit geproefd heb. Het voorbereidingswerk kost je hooguit 15 minuten. Daarna ga je lekker zitten met de voetjes omhoog, enkel en alleen de kip ieder kwartier even, jawel, bedruipen. 🙂

Hoofdgerecht voor 4 personen – 15 minuten + circa 75 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 hele kip, organen en kop verwijderd (die van mij was 1,2 kg)
  • teentjes knoflook ongepeld, zoveel je wilt
  • Paar takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kg aardappels, geschild en in evengrote stukken gesneden
  • Sap van 1-2 citroenen
  • 100 gram zachte boter
  • Zout en peper uit de molen

Eventueel nog extra:

  • 3 el slagroom of kookroom (zie uitleg hierover onderaan bericht)

DSC_5048_800x536

Verder nodig
Grote braadslee

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kip van binnen en buiten goed af onder de koude kraan en dep hem droog met keukenpapier.

DSC_5045_800x536

Stop de helft van de tijm, 1 laurierblaadje en een flinke teen gekneusde knoflook in de holte van de kip.

DSC_5053_800x536

Leg de kip in de braadslee met de borstkant naar beneden. Verdeel de rest van de tijm, laurierblaadjes en de aardappels om de kip heen in de braadslee. Leg de aardappels op de tijm.

Knijp de citroenen (gebruik zoveel als jezelf lekker vindt) uit boven de aardappels en de kip, vang de pitjes op met je hand. Stop een halve uitgeknepen citroen bij de tijm en laurier in de holte van de kip. Schenk 250 ml water over de aardappels en bestrooi alles royaal met zout en peper.

Wrijf het vel van de kip in met de helft van de boter. De boter die ik gebruikte was nog iets te hard waardoor ik hem niet zo goed kon uitsmeren. Duw aan de halsopening van de kip voorzichtig met je handen onder het vel zodat er wat ruimte ontstaat en duw ook hier boter tussen. Zorg er wel voor dat het vel niet scheurt! Verdeel de rest van de boter over de aardappels.

DSC_5060_800x536

Braad de kip een uur in de oven. Haal de kip ieder kwartier uit de oven halen en goed bedruipen met het braadvocht.

Gebraden hele kip uit de oven met aardappels

Draai de kip en aardappels na een uur om,

Gebraden hele kip uit de oven met aardappels

bestrooi weer met zout en peper en zet nog een kwartier in de oven of totdat het sap uit de kip helder is en de kip goudbruin.

DSC_5097_800x536

Steek een grote vleesvork in de holte van de kip en laat voorzichtig het vocht uit de kip in de braadslee lopen. Leg de kip en de aardappels op een mooie serveerschaal. De knoflooktenen hebben een heerlijke gepofte en zoete smaak gekregen en kun je zo uit het schilletje knijpen. Eet ze dus vooral lekker op!

Je kunt nu het braadvocht uit de braadslee over de kip gieten, of je kunt de braadslee even op laag vuur op het fornuis zetten, eventueel een scheutje water toevoegen en de aanbaksels losroeren. Dan een paar eetlepels room toevoegen, de jus iets laten indikken en dit over de kip gieten. Welke manier je ook kiest, het is lekker!

DSC_5113_775x600

Serveer met wat knapperige groene groenten zoals broccoli, peultjes of sugar snaps.

Gebraden hele kip uit de oven met aardappels

Eet smakelijk!

Comments

  1. Tip !
    doe oregano , citroen, knoflook (geperst) en olijfolie in een schaal even roeren hier de aardappelpartjes in even mixen en laten staan voor 15 min.

    doe in een mortel droge oregano, tijm ,dille , rozemarijn, peper en zout wrijf hier mee je kip of kippoten in.

    vul de kip zoals je al zei
    leg in de schaal rozemarijn laurier en vier kruidnagels hier bovenop de aardappels en kip.

    als variatie doe ik bij de aardappels soms nog kastanje champions paprika en wat wortels .

    eet smakelijk

  2. Hallo Annemiek

    Vandaag heerlijk gegeten van je kip recept, gelijk opgeslagen bij mijn recepten.

    Dank je wel!

  3. Hallo, ik wil dit graag maken maar dan zonder aardappels. Moet ik dan wel water toevoegen?

  4. Geweldig basis recept, in de top 10 bij mij!

  5. Wat een fantastisch recept en wat een variatie mogelijk heden . Bij mij in de top 10!

  6. Hoi Annemiek,
    Heerlijk recept!! Maak hem voor de tweede keer vanavond met mn eigen twist maar jouw basis! Ik doe er idd ook een hele ui in en een zakje kipkruiden gewoon de basic van Silvo en sluit de opening dan met een sate prikker. Ook maak ik mn eigen kruidenboter (roomboter, kerriepoeder, paprikapoeder, gemalen peper zeezout en vers geperste knoflook) en dat smeer ik onder en op het vel en met het bedruipen smeer ik hem er soms ook extra mee in! En idd kippenbouilon ipv water. Iets meer werk maar ook erg lekker!!! Ben erg blij met jouw basis!!!

  7. Harry Wigchert says:

    Dag Annemiek, ik heb je recept gelezen en ben er aan begonnen. Er ligt een mooie franse kip in de braadslee? Hoop dat het goed gaat. Nog nooit een kip in de oven gemaakt (wel in de pan). Ben benieuwd!

  8. Smaakte heerlijk, ga hem zekers opnieuw maken.

  9. Vandaag gemaakt, voor het eerst een hele kip in de oven dus best spannend, en alleen maar positieve reacties aan tafel 🙂 Mijn oudste kind (puber vandaar het taalgebruik) vond de aardappels fokking de lekkerste die hij in tijden had gegeten…Dit gaat vaker op tafel verschijnen!

  10. Francisca says:

    wat een heerlijk kip gerecht! Ik heb zelf 250 ml kipbouillion gebruikt ipv van water voor extra smaak. Mijn kip was mals en krokant, mijn aardapelen hadden een lekker citroen met tijmen smaak. Ik ga het zeker vaker maken! Echt lekker! 🙂

  11. Zo vandaag weer dit heerlijke recept maken. Hoop dat het net zo goed lukt als de vorige keer. Voeg nu alleen 3 teentjes knoflook toe.

  12. Alexander says:

    Heerlijk recept.
    De citroen was sterk aanwezig bij de aardappels. Ik vond het heerlijk, mijn vriendin net iets te.
    Volgende keer eens proberen met wijn oid ipv citroen. Bedankt voor het recept.

  13. gassie says:

    Aardappeltjes wel lekker, maar iets te nat naar mijn mening. Is het een idee om deze halverwege er uit te halen en op een bakplaat heerlijk knapperig te bakken?
    Kip wordt heerlijk mals, maar is wat flauw. Hoe krijg je hier een wat diepere smaak aan. Iets te saai wat mij betreft…

    • Hoi Gassie, ja hoor, probeer en experimenteer er gewoon lekker op los en ontdek zo jou eigen verrukkelijke versie van dit gerecht. Je kunt de volgende keer ook iets minder vocht toevoegen en kijken hoe dat bevalt. Als de kip te flauw is, kun je meer zout en peper toevoegen. Natuurlijk kun je ook experimenteren met andere kruiden. Succes!

    • Janneman says:

      Hallo Gassie,

      Ik vond deze klassieke manier van kruiden ook te flauw. Zout en peper zijn prima, maar soms heeft een gerecht wat extra’s nodig. Ik heb wel een paar ideetjes voor je, waarvan sommige hier al eerder benoemd zijn.

      In plaats van water kun je bv beter kippenboullion gebruiken, gewoon van poeder. De kruiden en smaakstoffen die hier in zitten trekken in de kip, en geven een vollere smaak. Nadeel kan zijn dat er in die instant boullions vaak veel E-nummer zitten, en dat zelf getrokken boullion nogal bewerkelijk is.

      Naast peper en zout kun je ook andere kruiden gebruiken. De laatste keer heb ik de holte van de kip gevuld met een hele ui, een paar takjes rozemarijn en tijm, en een paar laurierbladen. De kip zelf heb ik gekruid met zout, peper, poeder van gerookte paprika en tijm. Dat was een erg lekkere combinatie kan ik je vertellen. Je zou ook kant-en-klare kipkruiden kunnen kopen, of Provencaalse kruiden, en die gebruiken. Zit wel vaak al veel zout in, dus zou ik dan zelf geen zout toevoegen.

      Overigens maak ik de kip nooit met aardappels. Ik vind de aardappels te nat als ze met het vlees worden meegebakken. Ik bak ze liever op een aparte plaat, met Cajun-kruidenmix er over heen. Ik voeg ook nooit citroen toe, vind ik niet lekker bij kip, meer iets voor bij visgerechten uit de oven.

  14. Hopi dushi (erg lekker)

  15. Samantha Smith says:

    De kip zit nu in de over! Het ruikt al heerlijk dus hij zal vast ook lekker smaken.
    Bedankt voor het recept.

  16. Ger Bovendeerd says:

    Heb als hobby kok gedaan zo als beschreven in het recept.
    En het was gewoon lekker

  17. Ik wil het vanavond gaan bereiden. Kan mij iemand vertellen of ik de aardappels eerst moet voorkoken?

  18. Marie-José says:

    Gisteren deze kip gemaakt, HEERLIJK!! Dat gaan we vaker doen, bedankt!

  19. Wow! Wat een TOP kip! Smaakt meer dan lekker. Bedankt voor dit recept.

  20. René Rommens says:

    Zo ik heb de voorbereiding gedaan ziet er nu al feestelijk uit heb er nog wat champignons en Italiaanse groenten bijgedaan Smullen

  21. issabelle says:

    hoi , ik wil je recept gaan volgen maar in je producten staat kookroom . maar je beschrijft niet wat ik dermee moet doen ! moet het gwn op de aardappelen of op de kip?

    • De room heb je eigenlijk alleen nodig als je ervoor kiest om naderhand het braadvocht zonder de kip even in te koken voor jus. Zie uitleg onderaan het bericht. Zal het direct aanpassen bij de ingrediënten. bedankt voor je reactie Issabella!

  22. Heerlijk! Lang niet zo’n lekkere kip gegeten.

  23. Diana says:

    Ik ga straks je recept maken ….ben benieuwd

    Groetjes

  24. Lijkt me een heerlijk recept, en wil het graag uitproberen maar ik kan alleen niet zo gauw vinden wat de temperatuur van de oven moet zijn? Of ligt dat aan mij?

  25. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    zo’n kip gaat hier heel snel de oven in
    Heerlijk

Speak Your Mind

*