Geglaceerde gemberwortels

DSC_6783_800x536

Deze geglaceerde gemberwortels zijn perfect om te serveren als feestelijk bijgerecht. Ik gebruik hiervoor het liefst de ranke, slanke bospeentjes. Deze zijn qua smaak en presentatie toch net iets eleganter dan hun grotere broer, de winterwortel.

De gembersiroop kun je in flesjes kopen in de supermarkt, maar je kunt ook de siroop gebruiken van ingelegde gemberbolletjes (stemgember). Dit gerecht is zelfs lekker wanneer je niet van gember houdt. De smaak van de gember verzwakt tijdens het verhitten, en wat overblijft zijn heerlijk zoete worteltjes!

Ingrediënten voor 4 personen
600 gram bospeentjes
50 gram roomboter
4 el gembersiroop

DSC_6766_800x536

Bereiding
Breng een grote pan met water (zonder zout!) aan de kook. Schrap de wortels met een mes, of schil ze dun met een dunschiller. Verwijder het groene loof op een klein stukje na, dit ziet er bij het serveren leuk uit. Kook de wortels 1 minuut in kokend water en spoel ze daarna goed af met koud water. Laat uitlekken.

DSC_6764_800x536

Verhit een koekenpan met de boter en voeg de wortels toe. Voeg een scheutje water en de gembersiroop toe en doe de deksel op de pan.

DSC_6770_800x536

DSC_6781_800x536

Smoor de wortels op middelhoog vuur, totdat ze beetgaar zijn en het vocht veranderd is in een stroperige glanslaag. Haal op het laatst de deksel van de pan, of zet de deksel schuin, zodat het vocht sneller kan verdampen.

Bak de wortels nog even kort verder, totdat ze licht beginnen te karameliseren en zet het vuur dan uit.

Geglaceerde gemberwortels

DSC_6784_800x536

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*