Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi

Deze gekarameliseerde knoflooktaart komt uit het veelbesproken kookboek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi. Hoewel dit boek vol staat met heerlijke recepten en watertandende foto’s, was dit het recept dat ik direct wilde maken.

Laat je vooral niet afschrikken door de grote hoeveelheid knoflook in dit recept. Na de eerste hap van deze taart zei mijn man het volgende:

‘Dit is de lekkerste quiche die ik ooit geproefd heb, alleen jammer dat er zo weinig knoflook in zit.’

Toen ik vertelde dat er maar liefst drie hele bollen in zaten, was hij verbaasd. Doordat de knoflooktenen geblancheerd en gekarameliseerd worden, verdwijnt de penetrante knoflooksmaak en wordt de knoflook heerlijk zacht en verrukkelijk!

Voorgerecht voor 8 personen of hoofdgerecht voor 2 tot 4 personen

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
  • 3 bollen knoflook, tenen losgehaald en gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2,2 dl water
  • ¾ el fijne kristalsuiker
  • 1 tl fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl fijngehakte tijm, plus paar takjes voor garnering
  • 120 g verse zachte geitenkaas, in stukken gescheurd
  • 120 g geraspte harde geitenkaas (Ik gebruikte een mengsel van harde pecorino en belegen Goudse kaas omdat ik deze nog had liggen. Dit was zo lekker dat ik het de volgende keer weer zo zou doen.)
  • 2 scharreleieren
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl crème fraîche
  • Zout en peper

DSC_8043_800x551

Verder nodig

  • Ronde taartvorm met losse bodem van 28 cm doorsnee, blinde bakvulling (ik gebruikte gedroogde groene erwten)

Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en leg ze op elkaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, tot een cirkel die groot genoeg is om de bodem en rand van de taartvorm te bekleden. Het deeg moet iets over de rand hangen. Vet de bakvorm in en bekleed de taartvorm met het deeg.

DSC_8047_800x536

Druk de randen goed aan en rol met een deegroller over de taartrand om zo het overtollige deeg eraf te snijden. Leg een vel bakpapier op het deeg in de vorm en vul met de bakvulling.

DSC_8048_800x536

Zet 20 minuten in de koelkast.

Verhit de oven tot 180 graden. Zet de taartvorm in de oven en bak 20 minuten. Haal dan de bakvulling en het bakpapier eruit en prik met een vork lichtjes gaatjes in de taartbodem. Bak opnieuw 10 minuten zonder vulling, of totdat de bodem en randen licht goudbruin zijn.

DSC_8069_800x588

Haal de taartvorm uit de oven, maar laat de oven aanstaan.

Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook, blancheer ze 3 minuten en giet ze af.

DSC_8055_800x536

Droog de pan af en verwarm opnieuw met de olijfolie. Bak de knoflooktenen 2 minuten op hoog vuur tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg de balsamico en het water toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken.

DSC_8064_800x536

Roer dan de suiker, rozemarijn, tijm en ¼ tl zout door de vloeistof. Kook op halfhoog vuur verder totdat de vloeistof bijna verdampt is en de knoflooktenen zijn bedekt met een donkere karamelsiroop. Zet ze opzij.

DSC_8072_800x536

Verdeel de beide soorten kaas over het bladerdeeg, gevolgd door de knoflooktenen met karamelsiroop. Klop de eieren met de slagroom en crème fraîche los en breng op smaak met zout en peper. Giet dit over de taartvulling; de kaas en knoflook moeten zichtbaar blijven.

DSC_8085_800x536

Schuif de taart in de oven en bak 30 tot 40 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat iets afkoelen. Haal de taart uit de vorm en garneer met wat takjes tijm.

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi

Serveer met een knapperige salade. Volgens Ottolenghi is deze taart goed op te warmen, maar zover kwam het bij ons niet. Hij ging direct op!

Eet smakelijk!

Comments

  1. Wel ok, toch wat mij betreft teveel knoflook.
    Was mij niet duidelijk of ik nu driekwart eetlepel suiker, of drie tot vier eetlepels suiker moest toevoegen. Geen duidelijke aanduiding lijkt mij.

    Maar wel een geweldige website met lekkere recepten, ben nu bezig met Griekse kipspiesjes!

  2. Charles says:

    Vanavond heb ik dit gerecht gemaakt. Het was heerlijk, bedankt voor de tip. En ik vind het duidelijk ook een compliment waard dat je vermeldde dat dit recept van Ottolenghi is. Helaas komt het te vaak voor dat mensen wel het recept ” lenen” en “vergeten” te vermelden van wie het recept afkomstig is.

  3. Jan Spies says:

    Volgende week maak ik die knoflooktaart ben benieuwd.

  4. Hallo Annemiek
    We hebben net, tijdens Brazilië-Chili, de knoflookquiche helemaal opgegeten, met z’n tweetjes.
    Heerlijk wat een verfijnde smaak.
    Ik vind het ook zo leuk , dat je al die fotos van de recepten er bij zet.
    Top hoor .
    Morgen de salade
    Groetjes
    Ans Peterse

    • Hoi Ans,

      Wat ontzettend leuk om te horen, dat jullie er zo van gesmuld hebben. De smaak is inderdaad – anders dan je misschien zou verwachten – heel verfijnd. Bedankt voor je leuke reactie!

  5. Heleen says:

    Blijvertje………. Echt geweldige smaak

  6. Wat ziet dat er lekker uit zeg. Heb ooit ook eens gepofte knoflook tenen gehad in een restaurant om over stokbrood heen te smeren, dat was ook zo heerlijk. Het was helemaal zacht geworden en lekker zoet.

    • Hoi Samantha, gepofte knoflook is inderdaad goddelijk zoet! Ik gooi altijd lekker veel ongepelde knoflooktenen tussen de aardappels die ik in de oven rooster. Naderhand knijp ik de gepofte knoflooktenen zo uit hun vel, over de aardappels. Mmmmm….

  7. Monique Van Hamond says:

    Kan dit recept ook met andere kaas dan geitenkaas?
    Lijkt me verder een verrukkelijk recept.

    • Hoi Monique, alles kan! Hoewel deze versie met geitenkaas echt het proberen waard is, ook als je misschien niet zo van geitenkaas houdt. Je zou – net als ik heb gedaan – de harde geitenkaas kunnen vervangen door bijv. pittige Goudse kaas. Dan wordt de smaak al een stuk minder uitgesproken. De zachte geitenkaas is heel mild van smaak en in dit recept lastig te vervangen. Je zou kunnen experimenteren met brie of feta. Net wat jezelf lekker vindt. Succes ermee! Ben heel benieuwd… 🙂

  8. Deze taart staat ook nog steeds op mijn to make list. Geweldig die uitspraak van je man!
    Leuk dat je het erbij hebt gezet.

  9. Deze knoflooktaart lijkt mij heel erg lekker! Ik gebruik zelf ook altijd veel knoflook in gerechten (geen 3 bollen hoor haha), maar ik houd ervan! Ik ga hem zeker eens maken!

    Liefs Desiree

    • Hoi Desiree,

      Ja, ik schrok zelf ook wel even van drie bollen! 🙂 Het gekke is dat je al dat knoflookgeweld niet als zodanig terug proeft. Het is gewoon een superlekkere quiche met een hele zachte, volle en kazige smaak. Hemels gewoon! Ben benieuwd wat jij ervan vindt… 🙂

Speak Your Mind

*