Geroosterde tomatensoep met mascarpone

Geroosterde tomatensoep met mascarpone

Dit zonovergoten recept voor geroosterde tomatensoep komt uit een van mijn favoriete kookboeken: ‘Bistro thuis’ van Anthony Demetre. Door de introductie voorafgaand aan het recept, waan ik me direct in Toscane, Italië.

We reisden met wat vrienden door Italië en waren op zoek naar een verblijfplaats in de Chianti-streek. Hoewel het al laat in de middag was, konden we in een klein hotelletje op het platteland toch nog lunchen, waarschijnlijk omdat we er moe en hongerig uitzagen. Deze heerlijke soep werd in een paar minuten in elkaar gedraaid en met een lekkere koude lokale vino bianco en stukken zelfgemaakt brood geserveerd.

Voorgerecht – 4 tot 6 personen – 30 minuten

Ingrediënten
1,5 kilo rijpe romatomaten (ik gebruikte een combinatie van cherrytomaten en romatomaten)
1 grote ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
1 blikje ansjovisfilets op olie
1 tl chilivlokken
1 tl venkelzaad
1 takje verse rozemarijn, alleen de blaadjes fijngehakt
250 g mascarpone
Extra vierge olijfolie
Zeezout uit de molen
Eventueel geraspte Parmezaan of pecorino voor garnering

DSC_8142_800x510

Verder nodig
Pan met dikke bodem (bijv. een braadpan), blender

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de opengesneden kant naar boven op een bakblik. De cherrytomaten liet ik heel. Bestrooi de tomaten met wat zeezout en bak ze 20 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.

DSC_8157_800x568

Verhit, als de tomaten in de oven zitten, een pan met een flinke scheut olijfolie en fruit de uien, knoflook, ansjovis, chilivlokken en venkelzaad totdat de uien zacht zijn en de ansjovis uit elkaar valt en oplost.

DSC_8166_800x536

DSC_8167_722x600

Doe dit rustig en op laag vuur zodat de uien en knoflook niet aanbranden.

Doe de geroosterde tomaten met vel en het vrijgekomen sap in de blender en pureer. In het oorspronkelijke recept staat dat je de tomaten grof moeten hakken met een mes, maar ik vind het lekkerder om de tomaten te pureren. Je krijgt dan een gladdere soep zonder harde stukjes tomatenvel.

DSC_8161_402x600

Voeg de tomaten samen met de rozemarijn toe aan het uienmengsel en breng aan de kook.

DSC_8178_800x536

Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.

Zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Schep de soep in diepe borden en schep in ieder bord een eetlepel mascarpone en druppel er wat olijfolie overheen. Bestrooi eventueel met wat Parmezaan.

Geroosterde tomatensoep met mascarpone

Eet smakelijk!

Comments

  1. Martin says:

    Hi,
    is deze soep ook een dag van te voren te maken, waarbij je bij het opdienen de mascarpone erbij doet en een beetje olijfolie?

    Graag een berichtje! groet!

  2. Yvonne says:

    Hi hi, mijn moeder is gek op tomatensoep en ik wil deze voor haar gaan maken. Nu zie ik dat er ansjovisfilets in zitten. Proef je die vissmaak uit de soep? Want ze is niet zo gek op vis. Of is het dan beter dat ik de ansjovis weglaat. Of is de tomatensoep dan niet meer zoals hij behoort te zijn? Of het recept van je man maken? Alvast dank voor je antwoord. Groetjes!

    • Hoi Yvonne, ik beloof je dat je de ansjovis helemaal niet terug proeft. De ansjovis lost helemaal op geeft een subtiel ‘zoutje’ en extra diepgang aan de soep. Verrukkelijk! Gewoon toevoegen dus, ik weet zeker dat jij en je moeder ervan gaan smullen! 🙂

Speak Your Mind

*