Gevulde mini-aubergine met gehakt

Gevulde aubergine met gehakt

Onlangs kreeg ik van leverancier Purple Pride een doos vol prachtige mini-aubergines thuisgestuurd. Of ik er misschien een leuk recept voor kon bedenken? Een uitdaging die ik graag aanga, want ik ben dol op aubergines! Ik verwerk ze het liefst in een Griekse moussaka, Italiaanse melanzane alla parmigiana of de klassieke Franse ratatouille.

Maar omdat ik deze schattige mini’s niet wilde verstoppen in een schotel, besloot ik ze te vullen. Dit gerecht is een heerlijke samensmelting van zowel Griekse als Turkse smaken. Vanwege hun handzame formaat zijn de aubergines perfect om te serveren als hapje, snack of voorgerecht.

Wil je dit gerecht als hoofdgerecht serveren, kies dan normale, grote aubergines.

Hapje, snack, voor- of hoofdgerecht – 15 minuten + 45 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 500 g mini-aubergines (verkrijgbaar bij AH XL)
  • 200 g rundergehakt
  • 2 rijpe tomaten
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 rood pepertje, zaadlijst verwijderd en heel fijngehakt
  • 1/3 groene peper, zaadlijst verwijderd en in smalle repen
  • Gyroskruiden
  • Paar takjes peterselie
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1/2 citroen
  • Olijfolie

Verder nodig
Bakpapier, koekenpan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergines en dep ze goed droog. Snijd ze over de lengte, door het steeltje, doormidden. Laat het steeltje zitten (het steeltje kun je niet opeten, maar tijdens het serveren kun je hier de aubergine aan vastpakken).

Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in het vruchtvlees van de aubergine, laat de schil intact.

Pas op: bij sommige mini-aubergines zitten er doorns op de steeltjes!

Leg de aubergines op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk het vruchtvlees royaal met olijfolie, herhaal dit totdat de aubergine geen olie meer opzuigt. Bestrooi ze met versgemalen zout en peper en bak ze circa 35 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn en het vruchtvlees zacht is. Haal ze uit de oven, maar laat de oven aanstaan.

Bak ondertussen – als de aubergines in de oven zitten – in een koekenpan de ui en knoflook in wat olie, totdat ze zacht maar niet gekleurd zijn. Halveer één tomaat en snijd de bovenste helft in dunne plakjes (dit dient straks voor garnering). Zet opzij. Snijd met een mesje de steelaanzet uit de onderkant van de tomaten en knijp het vocht eruit. Hak de tomaten fijn. Voeg de tomaten, het gehakt en rode peper toe aan de ui en bak het gehakt op hoog vuur rul. Breng op smaak met de gyroskruiden. Bak net zolang totdat het vrijgekomen bakvet en vocht verdampt is en zet dan het vuur uit. Roer 2/3 van de peterselie door het gehakt.

Vul de aubergines met het gehaktmengsel, je kunt het zachte auberginevruchtvlees makkelijk wat opzij drukken. Garneer de aubergines met een half plakje tomaat en een smal reepje groene peper. Bak nog circa 10 minuten verder in de oven.

Roer de yoghurt los met wat citroensap en roer de overige peterselie erdoor. Drizzle eventueel nog wat extra olijfolie over de aubergines en serveer met de yoghurtsaus.

Gevulde aubergine met gehakt

Enjoy!

Tip!

Verkruimel wat feta over de aubergines en bak ze de laatste 10 minuten in de oven mee.

Comments

  1. Sunny A. says:

    Bijzonder jammer dat de kruiden die er gebruikt worden niet genoemd worden.. ik doe niet aan kruidenmix, meestal een hoop zout en veel nep-smaakjes. Ik zou liever zien dat er opgesomd wordt welke kruiden voor de typische smaak zien (bv oregano, komijnpoeder, paprikapoeder enz) en desnoods voor de mix-liefhebbers de aanvulling: of kant en klare gyrosmix. Dan ook nog graag het merk erbij want het scheelt behoorlijk of je de mix in een supermarkt koopt of in een Turkse winkel.

    Ook kan je lang wachten tot bakvet verdampt, gaat niet gebeuren 😉 alleen water(ige) stoffen zoals het vocht dat uit groenten komt kan verdampen, vet moet je echt afgieten en wel voor je kruiden bij het gehakt doet anders gooi je de smaken ook weg. Jammer!

Speak Your Mind

*