Gevulde oliebollen

Gevulde oliebollen

Natuurlijk mogen deze gevulde oliebollen niet ontbreken op oudejaarsavond! Loop je net als ik niet echt warm voor die kleffe, zompige sponsoliebollen van de gebakskraam? Maak ze dan gewoon zelf! Geloof me, het is echt hartstikke simpel en leuk om te doen en het resultaat is verbluffend. Dit zijn echt (daaaaaaar is tie weer) de lekkerste oliebollen ter wereld!

Hapje voor ruim 50 stuks

Ingrediënten
750 gram bloem
750 ml volle melk
Snufje zout
2 eieren
35 g roomboter
10 g gedroogde gist
4 tl witte basterdsuiker
100 g witte rozijnen
100 g blauwe rozijnen
1 el kaneelpoeder
Poedersuiker om te bestrooien

DSC_8527_788x600

Verder nodig
Frituurpan of grote wokpan tot de helft gevuld met zonnebloemolie, schuimspaan, ijsschep, 1 hele grote beslagkom of 2 kleinere, keukenpapier, grote schone theedoek, zeef, garde

Bereiding
Giet heet water over de rozijnen en laat ze weken. Verwarm de melk in een pannetje totdat hij warm maar niet heet is. Meng de gist met de suiker en voeg een flinke scheut warme melk toe. Roer even goed door en laat staan. Na een minuut of 10 zal er een dikke schuimlaag op de gist komen.

DSC_8536_800x538

Dit betekent dat de gist is geactiveerd. Als dit niet gebeurd is de gist waarschijnlijk oud. Gooi het mengsel dan weg en begin opnieuw. De gist moet geactiveerd worden, anders worden de oliebollen niet luchtig.

Ondertussen kun zeef je de bloem en het zout boven de grote beslagkom. Klop de eieren in een apart kommetje los (niet schuimig). Smelt de roomboter. Doe de rozijnen in een zeef en laat ze uitlekken, knijp met je handen het overtollige vocht eruit.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de gist en de overige warme melk toe. Roer met een garde vanuit het midden, zodat je steeds een beetje bloem mee roert.

DSC_8543_800x516

Voeg het ei toe, klop weer even verder en voeg dan de boter, rozijnen en kaneelpoeder toe.

DSC_8546_672x600

DSC_8554_800x536

DSC_8556_800x536

Meng nog even kort door totdat alles gemengd is.

Maak de theedoek even vochtig onder de hete kraan en dek de beslagkom ermee af. Laat de kom op een warme en tochtvrije plek minimaal een uur rijzen.

DSC_8561_800x536

Verwarm de olie tot 175 graden. Dompel de ijsschep onder in de hete olie (zo blijft het beslag niet plakken) en schep het oliebollenbeslag ermee in de pan. Bak niet teveel oliebollen tegelijk.

Gevulde oliebollen

Schep de oliebollen na enkele minuten om en bak nog een paar minuten verder. De oliebollen moeten rondom goudbruin zijn.

DSC_8571_800x536

Proef de eerste oliebol even om de gaarheid te controleren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en verder afkoelen. Bestrooi de oliebollen als ze afgekoeld zijn met poedersuiker.

Onze kleine kerst (B) engel was er natuurlijk als de kippen bij…

DSC_8642_800x536

DSC_8643_800x506

Eet smakelijk!

Tip! Voeg voor een extra gevulde oliebol wat kleine blokjes appel toe aan het oliebollenbeslag.

Speak Your Mind

*