Glutenvrij: spaghetti met venkel en garnalen

Glutenvrij: spaghetti met venkel en garnalen

Gesponsord — Steeds vaker krijg ik de vraag of er ook glutenvrije recepten staan op KeukenLiefde. Omdat Johan, Ella-Marie en ik niet intolerant zijn voor gluten, let ik daar nauwelijks op en daarom staan de recepten ook niet als zodanig ingedeeld; dat maakt glutenvrije recepten zoeken natuurlijk lastig.

In het kort over gluten 

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in graansoorten, zoals tarwe, haver, gerst, spelt, rogge, kamut en triticale. Producten die gemaakt zijn van deze granen — bijvoorbeeld brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart — bevatten dus ook gluten en zelfs producten waarvan je dat niet direct verwacht, waaronder soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Gluten veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, waardoor de darm zijn werk niet goed kan doen. Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, gaat nooit meer over en vereist een levenslang glutenvrij-dieet.

Mensen met glutensensitiviteit zijn overgevoelig voor gluten en kunnen met een strikt dieet — in tegenstelling tot mensen met coeliakie — weer beter worden.

Enkele symptomen die op glutenintolerantie kunnen wijzen zijn diarree, verstopping, gewichtsverlies of -toename, buikpijn, kramp en moeheid. Dit zijn echter vrij brede klachten die vele oorzaken kunnen hebben; om erachter te komen wat de oorzaak is van je klachten, raadpleeg je het best een huisarts.

Glutenvrije producten van Schär

Is er bij jou coeliakie of glutensensitiviteit vastgesteld? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg glutenvrije producten. Schär is marktleider van Europa op het gebied van glutenvrije producten en stuurde mij verschillende producten om uit te proberen. Toen ik een pak glutenvrije spaghetti zag, borrelde er een heerlijk recept naar boven; met venkel en garnalen uit de koelkast verwerkte ik de sierlijke slierten in een mooi Italiaans pastagerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen — 25 minuten — glutenvrij

Ingrediënten

  • 400 g Schär spaghetti
  • 450 g grote garnalen, rauw en gepeld (verwijder zo nodig nog het darmkanaal — zwarte draad — uit de garnalen)
  • 250 g kerstomaten
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 1 venkel
  • 1 rode chilipeper
  • Half glas droge witte wijn (je mag dit ook achterwege laten)
  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • Paar takjes platte peterselie
  • Extra vierge olijfolie
  • Peper en zout uit de molen

Verder nodig
Koekenpan, kookpan, fijne rasp

Bereiding
Pel de sjalotten, halveer over de lengte en snijd in ragfijne plakken. Verwijder het hart (harde gedeelte uit de onderkant) uit de venkel en snijd de rest in flinterdunne repen. (De harde groene stengels mogen weg, maar bewaar wel wat plukjes venkelgroen voor de garnering.) Pel de knoflook en snijd in flinterdunne plakjes. Halveer de peper over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Halveer de kerstomaten.

Breng een pan met water aan de kook voor de pasta.

Verhit de koekenpan en laat goed heet worden. Voeg een scheutje olie en de garnalen toe en bak ze heel kort aan beide kanten, totdat ze roze kleuren. Bestrooi met wat zout en peper. Schep ze uit de pan en leg op een bord.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de omschrijving op het pak beetgaar.

Voeg indien nodig een extra scheutje olie toe aan het bakvet van de garnalen en voeg de sjalot toe. Bak op laag vuur, totdat de sjalot wat zachter is en voeg dan de venkel toe. Breng op smaak met zout en peper. Bak verder op laag tot middelhoog vuur, totdat de venkel en sjalot zacht zijn. Voeg halverwege de baktijd de knoflook en peper toe.

Blus de venkel en sjalot af met een scheut witte wijn en laat op hoog vuur even inkoken. Voeg de cherrytomaten en garnalen toe, hussel om en zet het vuur uit.

Giet de pasta af (vang 1 kopje van het kookvocht op), laat uitlekken en voeg toe aan de venkel. Hussel om en voeg indien nodig het extra kopje kookvocht toe, als het geheel te droog is. Bestrooi met wat zout en peper.

Hak de peterselie fijn en rasp de citroen. Strooi de peterselie en citroenrasp over de spaghetti en knijp er wat citroensap over. Serveer direct.

Glutenvrij: spaghetti met venkel en garnalen

Eet smakelijk!

En hoe smaakt de glutenvrije spaghetti?

Johan, Ella-Marie en ik proefden geen verschil met gewone spaghetti; een pluspunt dus, want ik ben een groot pastaliefhebber!

PS Ik heb besloten om een categorie aan te maken voor glutenvrije recepten. Waarom? Omdat de groep mensen met coeliakie of glutensensitiviteit is toegenomen en ik ieder van hen het gemakkelijk wil maken om ook dagelijks te smikkelen en smullen! De recepten staan onder Thema’s.

Dit is een gesponsord artikel. 

Speak Your Mind

*