Glutenvrije chocoladetaart

Glutenvrije chocoladetaart

Dit is niet alleen een glutenvrije chocoladetaart, maar ook de makkelijkste en lekkerste chocoladetaart die ik ooit gemaakt heb! Terwijl de buitenkant van deze taart in de oven mooi opdroogt, blijft de binnenkant wolkig zacht, superluchtig en megasmeuïg!

Omdat deze taart op tafel kwam tijdens het verjaardagsdiner van mijn broer, garneerde ik hem met nog meer verrukgeluk: een dikke laag lobbig geklopte slagroom, pure chocoladekrullen en verse aardbeien.

Alleen maar blije gezichten!

Gebak voor 8 personen — 20 minuten + 65 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 300 g pure chocolade*, in kleine stukjes gebroken
  • 250 g ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 6 eieren

*Een oplettende lezer (zie onderstaande reacties) maakte mij er attent op dat Tony’s Chocolonely niet glutenvrij is. Lees dus even de bijsluiter als je zeker wilt weten dat de chocolade glutenvrij is.

Verder nodig
Elektrische handmixer, ronde springvorm van 23 cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 140 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.

Smelt de boter en chocolade au bain marie, de onderkant van de kom mag het hete water niet raken. Roer het mengsel af en toe door met een lepel, totdat de boter en chocolade zijn gesmolten en je een glad mengsel hebt. Haal de kom boven het hete water vandaan en zet zolang opzij.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met een handmixer en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Klop de eiwitten met suiker tot stijve, glanzende pieken.

Klop de eidooiers door het afgekoelde chocolademengsel. Spatel in meerdere kleine porties de eiwitten door het mengsel. Doe dit al ‘vouwend’ en spatel niet te lang, zodat het mengsel luchtig blijft. Schenk het beslag in de springvorm en schud de springvorm enkele keren op en neer om het beslag te verdelen.

Bak de taart circa 65 minuten in de oven.

Laat de taart volledig afkoelen in de vorm. Verwijder de springvorm en serveer de taart op een mooie taartschaal.

Themarecepten, Glutenvrije recepten, Kerstrecepten, Moederdag recepten, Valentijnsrecepten, Zoete recepten, Chocoladerecepten, Dessert, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(32 stemmen)
49 reacties

Deel je liefde

  1. Gerda

    Maïzena, maïszetmeel, voorkomt het inzakken van de taart. 60 gram zou ik er bij doen.
    De Maïzena/maïszetmeel wél eerst oplossen in 50ml water, of rum., of een andere alcoholische drank die je lekker bij vindt smaken met chocolade.
    Daarna met de eierdooiers mengen.

    De vegan vraag die er tussen stond is al wat langer geleden…..
    De oplossing kan aquafabe zijn voor het eiwit,
    Even goed oefenen met het kikkererwten water uit de potten, en je eigen goed online inlezen hoe dit werkt!!!
    De methode waarin je het kikkererwtenwater eerst wat inkookt, werkt het beste!
    3 eetlepel azijn, en 3 theelepels bakingsoda, en 3 eetlepels appelmoes.

  2. Strijkers

    Kan je deze ook vegan maken?

    1. Dat zal vast kunnen maar ik heb er zelf geen ervaring mee helaas.

  3. Lutfiye

    Kan ik deze taart ook een dag van tevoren bereiden?

    1. Ja hoor, dat kan zeker!

  4. Ria

    Hallo, gebruik je geen bloem voor de chocolade biscuit?
    Groetjes Ria

    1. Hoi Ria, er wordt in dit recept idd geen bloem gebruikt. 🙂

  5. Julia

    Hier ook een inzakker… Alles netjes volgens de instructies gedaan…
    Ruikt wel mega lekker! Dus hopelijk met de slagroom en het fruit er bovenop, ziet niemand dat ie ingezakt is en smaakt het nog steeds mega lekker…

    1. Jasses, wat balen! Ik moet eerlijk bekennen dat deze taart de laatste keer dat ik hem maakte ook inzakte, maar de smaak was onverminderd lekker! Vermoed dus dat dit ook bij jou het geval is…. ??

  6. Bij mij is de taart ook ingezakt maar met een heerlijke smaak. Bij mangiare, op de radio, hoorde ik een patissier die de tip gaf taarten langer op een lagere temperatuur te bakken om inzakken te proberen. Of nog specifieker, eerst in de hete oven zetten en dan (na een tien minuten/ kwartiertje) de overname lager draaien, en op die lagere temperatuur langer verder bakken. Ik moet het nog proberen. (Ben ook maar een Amateur)

    1. Bas

      Ik bedoel ‘inzakken voorkomen’ ipv ‘inzakken proberen’

    2. Bedankt voor het delen van de tip Bas! Ik ga het zeker uitproberen en het resultaat hier delen. Wordt vervolgd… 🙂

  7. Barbara

    Hallo Annemiek, om deze taart gaat het. Groetjes Barbara

    1. Hoi Barbara, wat vervelend dat de taart is ingezakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier geen verklaring voor heb. De eerste keer dat ik deze taart maakte en hier foto’s voor maakte voor dit recept (bovenstaande) lukte hij supergoed en was hij mooi gerezen zonder daarna in te zakken. Ik heb de taart daarna nog een paar keer gemaakt, waarbij hij bij mij ook weleens is ingezakt na het bakken. De smaak is dan nog steeds goed, maar voor het oog ziet dat er minder mooi uit. Ik heb zelf ook geen idee hoe het kan dat het de ene keer wel lukt en de andere keer niet. Bij deze dus een oproep aan ieder die hier het antwoordt en de oplossing voor heeft!

  8. Elise

    Ik zou de taart graag maken zonder melkeiwit. Welke boter raad je dan aan voor ongeveer het zelfde resultaat?

    1. Hoi Elise, ik ben hier niet in thuis en kan je daarom ook niet in adviseren. Wellicht kun je de informatie die je zoekt ergens anders (internet?) vinden? Bijvoorbeeld hier: https://www.voedselallergie.nl/leven-met-voedselallergie/koken-met-yvonne/even-voorstellen.html
      Succes!

      1. Anneke

        Dan zou ik de boter rustig smelten en als het helemaal vloeibaar is dan voorzichtig de bovenste laag in een beker doen ..je ziet de eiwitten worden wit die laat je dus weg ..bedoelde je dat soms

    2. Anouk

      Je zou flora plantboter kunnen gebruiken, ik heb de laatst gebruikt voor een appeltaart en het resultaat was precies hetzelfde als met blueband bijvoorbeeld.

  9. Geja

    Kan het instorten wellicht te maken hebben met kleinere eieren?

    1. Dat zou misschien mee kunnen spelen… Ik gebruik altijd maat M eieren. Maar de grootste oorzaak van het inzakken is dat de taart nog niet gaar is vanbinnen. Gewoon iets langer bakken dus, dan moet het goed komen denk ik…

  10. Linda

    Gemaakt vandaag zakte helaas in bij t afkoelren. 65 min op 140gr hete lucht gebakken. Daarna viel hij ook nog uit elkaar bij het uit de vorm halen. Bovenkant was heerlijk krokant binnenkant lekker smeuig. Volgens mij zoons is “uit elkaar pleur taart” erg lekker. Volgen keer eens in cupcake vormpjes proberen of een beetje glv bloem erdoor voor de sterkte misschien. Omdat ze het zo lekker vinden doen we nog eens een poging.

    1. Het lijkt alsof er een vloek op deze taart rust Linda… Hij mislukt volgens mij even vaak als dat hij lukt en dat is balen. Ik kan er ook niet echt de vinger op leggen waarom hij de ene keer wel lukt en de andere keer niet maar ik denk dat het aan de oven ligt. Als hij is ingezakt zoals bij jou zou ik hem de volgende keer toch langer bakken (zeker een kwartier langer) en misschien ook in een uitgeschakelde oven minstens een half uur laten afkoelen om de kans op inzakken te verkleinen. Dan zou het toch goed moeten komen.

  11. Yvonne

    De chocoladetaart is goed gelukt. I.p.v. suiker heb ik een paar eetlepels honing gebruikt dan is het niet zo zoet.

  12. Sjannien Schats

    En hoe lang kun je die cake zonder slagroom bewaren???

  13. Mandy

    Op hoeveel graden moet de oven?? Ban de week jarig en ga hem proberen

  14. Y

    Jammer dat die tony’s chocolony NIET glutenvrij is kwam ik achter nadat ik het gekocht had ?

    1. Oh, bedankt voor de tip! Dat wist ik ook niet. Ik zal het er even bij vermelden in het recept.

      1. Britt

        Is wel glutenvrij maar kan sporen van bevatten….

  15. Roos

    Ook hier volledig ingestort, maar ondanks dat was hij ontzettend lekker! Ik wil de taart volgende week in een muffinvorm maken als onderdeel van een grand dessert. Heb je enig idee hoe lang hij dan in de oven moet?

    1. Geen idee Roos, maar ik denk dat je de oventijd dan zeker kunt halveren. Ik ben heel benieuwd of het gelukt is! 🙂

    2. Elise

      Heb je dit nog geprobeerd Roos? Ik wil dit nl ook maken in porties voor een client die geen gluten mag…

      @Annemiek, als je nog meer lekkere glutenvrije recepten hebt… 🙂 ik pak zo vaak een recept van jou… maar zoek nog lekkere recepten om te bakken met cliënten…

      1. Hoi Elise, hier vind je nog meer glutenvrije recepten: https://www.keukenliefde.nl/category/themas/glutenvrij/

        1. Julia

          Hier ook een inzakker… Alles netjes volgens de instructies gedaan…
          Ruikt wel mega lekker! Dus hopelijk met de slagroom en het fruit er bovenop, ziet niemand dat ie ingezakt is en smaakt het nog steeds mega lekker…

  16. Eline

    Zetten jullie de oven op heteluchtstand of op boven en onder warmte? Ik wil de taart morgen maken voor de verjaardag van mijn zoontje…

    1. Altijd boven- en onderwarmte Eline tenzij anders aangegeven. Gefeliciteerd met je zoontje! 🙂

  17. Elise

    Ook hier ingestort 🙁 ! Hij was zó mooi… ik ga er gewoon veel slagroom en fruit op leggen want hij is te lekker om hem niet aan m’n visite te geven morgen!

    1. Wat jammer Elise! 🙁 Ik snap niet waarom hij inzakt, omdat het bij mij wel lukt. Misschien toch het beslag niet goed genoeg gemengd of toch een andere oven waardoor hij er bij jou langer in moet. Wel flink balen natuurlijk.

      1. Elise

        hij was prachtig hoog, en helemaal gaar! in de oven laten afkoelen omdat ik de reacties hieronder al gelezen had. maar zelfs dat hielp niet. maar goed, hij was door de knapperige bovenkant een beetje ‘schotsig’ geworden en ik heb er slagroom op gedaan, niet heel netjes zodat de taart een beetje robuust uiterlijk kreeg 😀 en eerlijk.. hij was binnen mum van tijd op en ik kreeg van iedereen complimenten dat hij zo lekker was… dus hij blijft hier gewoon op het lijstje van favo taarten! hij was ontzettend lekker!

        1. Fijn om te horen dat hij lekker was Elise!

  18. Marion

    Helaas de taart stortte de taart volledig in na bereidingstijd…zo zonde..
    Alles vlgs recept gedaan..

    1. Dat is zeker zonde Marion! 🙁 De enige verklaring die ik heb is dat jouw oven misschien net wat anders werkt dan die van mij en dat hij er bij jou wat langer in moet. Was de taart wel mooi gerezen? De taart krimpt na het bakken sowieso, maar echt inzakken mag niet gebeuren. Dan moet hij dus langer in de oven. Een minuut of tien extra misschien.

      1. Marion

        Idd wat langer in de oven gedaan, maar kwam niet meer goed..
        Niet om te presenteren maar was wel heerlijk hoor…..

        1. Jammer dat ‘ie inzakte Marion, maar fijn dat hij toch gesmaakt heeft! 🙂

    2. Jan

      Bij mij ook ingestort terwijl het anderhalf uur in de oven op 140 graden heeft gestaan. Was van binnen nog niet gaar?. Smaak was wel erg lekker.

      1. O, potver … Dit kan toch niet de bedoeling zijn. 🙁 Zo vervelend als je je ergens op verheugt en het lukt niet. Bij mij was hij na 50 minuten gaar, maar blijkbaar was dit op het randje. Om verdere teleurstelling te voorkomen heb ik de oventijd verhoogd naar 60 minuten. Ik hoop dat je het nog eens gaat proberen Jan, want hij smaakt nog lekkerder als hij niet inzakt! 😉

  19. Dit ziet er echt ontzettend lekker uit. De meest eenvoudige glutenvrije taart die ik ben tegengekomen, yum!

    1. En beslist ook de allerlekkerste Marlotte! Probeer maar. 🙂

      1. Elisabeth

        Wat voor oven heb jij Annemiek?
        En hoe hou je de slagroom bovenop de taart stijf.

        1. Een normale oven met verschillende standen. Tijdens het bakken zet ik de oven altijd op boven- en onderwarmte, dus conventionele stand. De slagroom blijft stijf met een zakje klopfix of slagroomversteviger of gelatine.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde