Griekse ovenkip

Griekse ovenkip

‘Ja hoor, daar is -ie weer’, hoor ik jullie denken. Tsja… What can i say; ik ben nu eenmaal dol op kip uit de oven en dan vooral op een hele kip. Zo simpel. Zo makkelijk. Zo Lekker. I love it! Dit keer geef ik de kip een heerlijke Griekse twist door citroen, oregano, tomaat en feta toe te voegen. Zo maak je op heel eenvoudige wijze deze verrukkelijk Griekse ovenkip!

Hoofdgerecht – 4 personen – 15 minuten + 70 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 hele kip van circa 1,2 tot 1,5 kilo (neem voor voorkeur een lekkere scharrelkip van de poelier)
  • 75 g zachte roomboter
  • 1 citroen
  • Paar takjes verse oregano (of gebruik gedroogde als je geen verse kunt vinden)
  • Paar takjes verse tijm
  • 1 kilo kleine krieltjes met schil, gewassen en grote exemplaren gehalveerd
  • 4 kleine uien, gepeld en in vieren gesneden
  • Olijfolie
  • Knoflooktenen (zoveel als je wilt, ik gebruik een hele bol! :))
  • 200 g fetakaas, grof verkruimeld
  • 100 g zwarte olijven
  • Een flinke handvol cherrytomaten, gehalveerd

Verder nodig
Braadslee of grote ovenschaal, fijne rasp, stukje keukentouw

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de binnen- en buitenkant van de kip af met water en dep droog met keukenpapier.

Rits de blaadjes van de takjes kruiden en hak ze grof. Rasp de citroen. Pers een teentje knoflook uit. Roer de helft van de kruiden, citroenrasp, uitgeperste knoflook en wat zout en peper door de boter en duw de helft van de boter onder het vel van de kip. Smeer de rest van de boter over de buitenkant van de kip.

Leg de kip in de braadslee (borstkant naar beneden) en verdeel rondom de krieltjes, uien en knoflook. Knijp het sap uit de citroen en verdeel over de kip en aardappels (je hoeft niet al het sap te gebruiken). Stop de citroen in de holte van de kip en bindt de kip op met keukentouw. Besprenkel de kip en aardappels royaal met olijfolie en strooi de overige kruiden over de aardappels. Bestrooi de aardappels royaal met zout uit de molen.

DSC_6198_800x593

Braad de kip circa 70 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de kip), of totdat het vocht dat uit de kip komt, helder is. Haal de kip elke 15 minuten uit de oven en bedruip hem met het braadvocht. Draai de kip de laatste 15 minuten van de braadtijd om, zodat ook de borstkant goudbruin wordt. Voeg de laatste twee minuten van de braadtijd de fetakaas, olijven en tomaten aan de kip toe.

Haal de kip uit de oven, dek de braadslee af met aluminiumfolie en laat hem minimaal 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt (Of trek de kip lekker met je handen uit elkaar. Ja hoor, dat mag best. Sterker nog, het hoort bij de charme van dit gerecht!).

DSC_6217_800x479DSC_6230_800x504

Eet smakelijk!

Comments

  1. Klinkt heerlijk Lya!

  2. lya van gelder says:

    Hoi Annemiek,

    Heb hem gemaakt en dat is heerlijk.

    Heb zelf nog wel puntpaprika’s gegrild en
    in de balsamico gezet,met een beetje sla
    erbij was het een heerlijke combinatie,

    Heerlijk al die knoflook krijg nu weer zin in de
    Hemelse kip.of in mijn (vieze) aardappelen.

    Groetjes Lya

Speak Your Mind

*