Griekse spinazie-feta taart (Spanakopita)

Griekse spinazie-feta taart (Spanakopita)

Iedereen die in Griekenland op vakantie is geweest, heeft daar vast weleens de spanakopita geproefd; een heerlijke spinaziepastei van bladerdeeg. Deze spinazie-feta taart met knapperig filodeeg is mijn eigen variant hierop en is echt om je vingers bij af te likken, zo lekker!

Hoewel deze spinazie-feta taart heerlijk smaakt op elk moment van de dag, vind ik hem in het bijzonder geschikt als vegetarisch hoofdgerecht. Naast een lekker glas witte wijn – bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon – heb je er verder niets meer bij nodig!

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen of bijgerecht voor 4 personen – 20 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten
1 pakje filodeeg, uit een pak van twee
600 g verse spinazie
1 bekertje ricotta
200 g gepekelde witte kaas of feta, in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
Bosje lente-ui, in smalle ringen gesneden
Snufje geraspte nootmuskaat
100 g roomboter, gesmolten
Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken
Zout en peper uit de molen

DSC_5351_800x536

Verder nodig
Ronde ondiepe ovenschaal, zeef, kwast

Bereiding
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.

Verhit een grote pan op hoog vuur met wat olie en fruit de knoflook even kort aan. Voeg 1/3 van de spinazie toe en bak even mee totdat het geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg opnieuw spinazie toe en ga zo door totdat alle spinazie geslonken is. Zet het vuur uit. 

DSC_5357_800x536

Schep de spinazie in een zeef en duw het vocht eruit.

DSC_5364_800x536

Hak de spinazie op een snijplank, met een groot mes fijn. Meng de spinazie in een glazen of houten kom (geen metalen!) met de ricotta, lente-ui, nootmuskaat en breng goed op smaak met zout en peper.

DSC_5367_800x536

Roer tot slot de feta erdoor, houd een paar blokjes feta achter de hand. Probeer jezelf in toom te houden en niet teveel van dit spinaziemengsel te proeven, het is namelijk goddelijk lekker!

DSC_5370_800x536

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Leg het filodeeg op een stuk bakpapier en vouw het deeg voorzichtig open. Bestrijk ieder vel met de gesmolten boter en leg ze overlappend in de ovenschaal.

DSC_5374_800x536

DSC_5375_800x536

Schep het spinaziemengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Vouw het overlappende filodeeg terug en vorm er een rommelige rand van. Bestrijk het filodeeg voorzichtig met de overige boter. Duw de achtergehouden blokjes feta lichtjes in de spinazie.

Griekse spinazie-feta taart (Spanakopita)

Bak de taart 20 minuten in de oven, of totdat de rand filodeeg goudbruin en knapperig is. Laat de taart voor het aansnijden iets afkoelen.

Griekse spinazie-feta taart (Spanakopita)

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ik had nog niet eerder met filodeeg gewerkt…dus dit werd een uitdaging. Maar de taart is goed gelukt en was heerlijk…Bedankt voor het recept..dit wordt een blijvertje…

Speak Your Mind

*