Groene thee ijs (parfait)

Groene thee ijs (parfait)

Parfait is niets anders dan een chic woord voor ijs, dat zonder de hulp van een ijsmachine is gemaakt. Ideaal voor mij, want ik heb geen ijsmachine! De combinatie van groene thee en ijs klinkt misschien een beetje vreemd, maar is echt verrassend lekker! Zelfs als je – net zoals ik – niet van groene thee houdt, zul je deze groene thee parfait verrukkelijk vinden. 

Dessert – 8 personen – 30 minuten + 5 uur opstijven in de vriezer

Ingrediënten
500 ml room
500 ml melk
200 gram suiker
1 vanillestokje
4 eidooiers
3 theezakjes groene thee met citroen van Clipper of 2 el matcha*

*Matcha is Japanse (knal!) groene thee poeder en is verkrijgbaar in een toko. Het is vrij prijzig, beperkt houdbaar na aankoop en de smaak is vrij bitter voor Hollandse maatstaven. Het is echter een fantastisch ingrediënt om thee, ijs of andere gerechten een knalgroene kleur te geven!

DSC_5935_800x536

Verder nodig
Elektrische handmixer, cakeblik met een inhoud van 1 liter, vershoudfolie, zeef

Bereiding
Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de room, melk, suiker, vanillemerg en het vanillestokje tegen de kook aan, totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en hang de theezakjes erin. Laat de theezakjes 20 minuten zachtjes trekken.

DSC_5950_800x536

Klop ondertussen de dooiers in een kom tot een romig en dik mengsel.

DSC_5958_800x536

Zeef het slagroommengsel en giet 1/3 ervan al kloppend bij het ei.

DSC_5970_800x536

Giet dat vervolgens weer terug bij de andere helft van de gezeefde room en breng opnieuw tegen de kook aan. Blijf goed roeren totdat de saus licht gebonden is en de dikte heeft van dunne vla.

DSC_5974_800x536

Zet het vuur uit en laat het helemaal afkoelen. Dek de room af met een stukje vershoudfolie zodat er geen vel op kan komen.

DSC_5980_800x536

Als het afgekoeld is zet je het in de koelkast om verder koud te laten worden. Vet het cakeblik in en bekleed met vershoudfolie. Schenk de room in het cakeblik en laat de parfait in 4-5 uur opstijven in de vriezer.

DSC_6070_800x536

Stort de parfait op een mooie serveerschaal en snijd in plakken. Serveer met tropisch vers fruit.

DSC_6225_800x536 DSC_6229_800x585  DSC_6237_800x487  DSC_6238_800x536
Groene thee ijs (parfait)

Enjoy!

Speak Your Mind

*